4 eventyrlige opplevelser på Voss

Publisert:

Ønsker du deg en ferie fylt av sterke opplevelser? Da er Voss plassen for deg!

Visste du at…

-       Voss har to alpinanlegg. Her kan du nyte puddersnø i nedfarter for alle nivåer.
-       En av Norges to eneste vindtunneler ligger på Voss? Hit kan du dra om du vil oppleve følelsen av et fallskjermhopp bare noen få meter over bakken.
-       Den 1,5 km lange veistrekningen ”Stalheimskleivi” som ligger noen mil nord for Voss er en av Nord-Europas bratteste. Er du av den spreke typen kan du bli med på det årlige motbakkeløpet opp traseen.

Etter en togtur som blir omtalt som en av verdens vakreste, ankommer du Voss stasjon. Det er lett å forstå hvorfor bygda har tiltrukket seg eventyrlystne turister i over 200 år, der den ligger omgitt av snødekte fjell og dype daler med ville fossefall og glassklart vann.

I Voss kan du krysse av flere punkter på «bucketlisten» din. Her er fire unike opplevelser du inviteres med på:

1. Bli med på verdens mest ekstreme festival: Ekstremsportveko.

Tar du bergensbanen i slutten av juni vil du merke at hattehyllene på toget fylles opp av utstyr som skal brukes til å komme høyere opp eller raskere frem. For den siste uken i juni er det duket for Ekstremsportveko, og Voss forvandles til et sentrum for adrenalinjunkier fra hele verden. I løpet av syv dager skal de se på, eller konkurrere i, ekstreme sportsgrener. Det er også rom for å utfordre seg selv på dansegulvet. Festivalen kombinerer nemlig sport med musikk, og den byr på en rekke konserter med internasjonale artister og DJ-er.

2. Kan du temme elven?

Hopper du av toget i Voss så stiger du rett inn i vannsportens mekka. Du velger selv hvor raskt pulsen skal slå, det finnes nemlig aktiviteter for alle nivåer. Voss byr på rafting ned ville elver, surfing i fossefall og padletur i Nærøyfjorden, et fjordområde som ligger på UNESCOs verdensarvliste.

3. La tiden stå stille.

Voss er stedet for de store kontrastene. Mellom aktiviteter med fart og spenning, kan det være deilig å senke tempo og bare nyte av den tidløse naturen. Når var du sist logget helt av og tok deg tid til å lytte til stillheten? Utforsk det urørte landskapet på egenhånd, eller bli med på organiserte vandringer i de spektakulære fjellene i Vossaregionen.

4. Spis et hode!

Bygden som har blitt ekstremsportens metropol er også smalahovets hjemsted. Dette er en rett som må kunne kategoriseres som ekstrem-mat. Etter en dag med eventyrlige utfordringer, er det nærmest obligatorisk å bryne seg på den lokale mattradisjonen. På Smalahovetunet på Løno Gard kan du konsumere festmåltidet i et stemningsfullt gårdshus fra 1700-tallet. Smalahove er ikke bare en delikatesse, det er en opplevelse.  Det er ikke hver dag middagen stirrer tilbake på deg! (Fettet i øyegropen regnes for øvrig som en av de beste delene av retten).

Uansett hva man har fylt sine dager med, tar alle toget hjem som helter, med bagasjen full av bragder. Dette er stedet som bringer frem eventyreren i deg.

Paraglidere under Ekstremsportveko
SE OPP FOR PARAGLIDERE! Under Ekstremsportveko kan du se idrettsutøvere i verdensklasse utøve ekstreme sportsgrener. Bare å være tilskuer får hjertet til å banke litt ekstra raskt. Foto: Einar Såkvitne, Ekstremsportveko

Flere artikler