Opplev fantastiske Laksforsen i Trofors

Publisert:

Langs togskinnene gjemmer det seg mange skatter. I tettstedet Trofors kan du både få øye på kjendis-tvillingene Marcus og Martinus og det spektakulære fossefallet Laksforsen.

Det er få ting som er så behagelig som å reise med toget mens verden suser forbi vinduet. Om du velger norgesferie i sommer, er Nordlandsbanen verdt å få med seg. Der kan du nyte noe av den vakreste naturen landet vårt har å by på.

Trofors stasjon ligger mellom Mosjøen og Majavatn. En halvtimes busstur fra stoppet finner du det vakre fossefallet Laksforsen i elva Vefsna – en av Nordlands mest besøkte attraksjoner. Fossen er 100 meter bred og 17 meter høy, og det renner imponerende 700m3 med vann i sekundet.   

Spektakulære omgivelser

Nesten helt inntil fossen ligger Laksforsen Turistcafé.  

– Vi er så nærme fossen at vinduene våre aldri er tørre, forteller Lotte Forsmo, som driver stedet sammen med familien sin.  

Utsikten fra caféen er spektakulær, med panoramautsikt til fossefallet. Er du heldig får du se laksen prøve å hoppe opp fossen, et skue som er såpass unikt at noen av turistene ikke tror det er ekte.  

– Mange av amerikanerne har spurt om det er en installasjon, og lurer på hvordan vi har fått det til, humrer Forsmo.   

Middager basert på familieoppskrifter  

Hun var ti år da familien startet caféen i 1992, og har sett moren og bestemoren diske opp mat til turistene i alle år. Det har satt sitt preg på maten på Laksforsen Turistcafé.  

– Menyen vår består av hjemmelaget tradisjonsmat basert på familiens egne oppskrifter. Alt er laget fra bunnen av med lokale råvarer.

I tillegg til fossen kan Trofors by på to små, men likevel store, kjendiser. Tettstedet er nemlig hjemplassen til de ferske Spellemannprisvinnerne Marcus og Martinus. De har tatt Norge med storm med låter som «To dråper vann» og «Du». Kanskje er du så heldig at du møter på de sjarmerende tvillingene?

Flere artikler