Ting å gjøre på ferie i Trondheim

Bakklandet i Trondheim
Foto: Knut Aage Dahl/ Visitnorway.com

Nidarosdomen har blitt et av symbolene på Trondheim, men byen har mye mer å tilby!

Det er enkelt å ta toget til Trondheim, både fra sør og nord. Fra Oslo tar Dovrebanen deg gjennom vill norsk natur og praktfullt dal- og fjellandskap, forbi blant annet Lillehammer, Dombås og Oppdal. Fra Bodø går Nordlandsbanen sørover til Trondheim gjennom spektakulær natur. Kanskje får du også oppleve nordlyset underveis? Toget tar deg blant annet forbi Trofors og krysser Polarsirkelen i Mo i Rana. Når toget ruller inn til Trondheim Sentralstasjon er du i sentrum og klar for å oppleve byens mange attraksjoner og la byens inntrykk synke inn.

– Trondheim er verdt et besøk fordi det er Norges triveligste og mest joviale by, sier Monica Selnes i Visit Trondheim.

– Det er en liten storby, eller en stor liten by, med alt man trenger i umiddelbar nærhet. Det er 20 minutter til marka, sentrum har alt i gangavstand, det er trivelige folk, gode og lokale matopplevelser, fine museer og attraksjoner, samt massevis av kulturelle opplevelser. Det er noe for enhver smak!

Vakre Nidarosdomen

Ifølge Selnes er det noen attraksjoner du ikke kan gå glipp av når du er på ferie i Trondheim, én av dem er Nidarosdomen. Som er gravkirken til Olav den Hellige, og betraktes som Norges nasjonalhelligdom. Nidarosdomen er en av Nordens største middelalderkirker og er 98 meter høy. Den er et av symbolene på byen og arkitekturen er verdt å se!

– I tillegg bør du under et besøk få med deg Bakklandet med de ikoniske bygningene langs bryggekanten av Nidelva. Gråkallbanen, som er verdens nordligste trikk, er også verdt et besøk, og dere bør også oppleve en forestilling på Trøndelag teater eller en konsertopplevelse i Olavshallen, samt et eller flere av byens museer, forteller hun.

Byen har et godt restaurantutvalg, og spesielt på Solsiden ligger restaurantene på rekke og rad. I tillegg kan du også drikke lokalt øl i byen.

– Mikrobryggeriene popper stadig opp og i Trondheim er det flere steder det blir brygget øl. Austmann, Mikrobryggeriet og Øx er tre av dem, sier Selnes.

Morsomme familieaktiviteter

Vil du ha en aktiv ferie med barna? Ikke vær bekymret, byen har nok av ting å gjøre for hele familien! Når dere går av toget på sentralstasjonen er dere kort vei fra både Pirbadet og Vitensenteret. Begge deler ligger kun ti minutters gange fra togstasjonen, perfekt avstand for en liten gåtur! Pirbadet kan by på aktiviteter for liten og stor i bassenger, sklier og klatrevegg, mens på Vitensenteret kan dere teste ut ulike eksperimenter.  På Stiklestad finner dere Nordens største og eldste friluftsteater hvor det populære Spelet om Heilag Olav spilles hvert år. Barna kan også være med på «Leike slaget», prøve seg som arkeologer eller være med på vandreteateret Gårdimillom. Stiklestad ligger kort vei fra Verdal stasjon, og det er enkelt å komme seg dit ved å ta Nordlandsbanen fra Trondheim.

Fra Verdal kan dere også ta toget videre til Namsskogan, der ligger nemlig Namsskogan Familiepark! Her er det morsomme aktiviteter for liten og stor, og hele familien kan kjenne på både høydeskrekk og fartsfølelse, og få møte spennende dyr.

Selv om Trondheim har mange populære attraksjoner, har byen også noen litt mer ukjente perler å by på. Selnes har tre litt mer ukjente opplevelser hun vil anbefale:

  • Det ligger kirkeruiner under Sparebank 1 og biblioteket, det er også her Klemenskirken nylig har blitt funnet av arkeologer.
  • Trampe er den eneste sykkelheisen i verden, og ligger på Bakklandet. Heisen ligger i Brubakken og frakter flere titusener syklister opp bakken hvert år.
  • «Trondheim langs vannet» er en flott spasertur langs elva, kanalen og fjorden.
Pirbadet: Pirbadet ligger sentralt i byen og en kort spasertur fra togstasjonen. Her kan både liten og stor kose seg! Foto: Sven Erik Knoff