Til Finnskogen på villmarksafari

Villmarksafari i Finnskogen
Foto: Reiser & Opplevelser AS

Publisert:

Lyst til å gjøre noe litt utenom det vanlige? I Finnskogen utenfor Kongsvinger finnes et yrende dyreliv, hvor du faktisk kan dra på safari.

Dette kan du oppleve i Finnskogen:

Skogfinsk museum med blant annet røykstueanlegg, Unionsdronning Sophies utsiktspunkt, Korset i Røjden, Trollsteinen, Finnskogen Turist & Villmarksenter, Skasensjøen, Møkeren, De 7-finske torp, 5-torpsrunden, Finnskogen kirke, Gruetunet, Finnskogleden, Åsta Holths forfatterhjem, bautasteinen med navn på finnene som innvandret, Finnskogtoppen helsetun, finnegård og Riitamäki gård.

Planlegger du et Kongsvinger-besøk med toget og har lyst til å besøke noe annet enn den historiske byen? Da kan villmarksafari være noe for deg. Finnskogen er et naturparadis på grensen mellom Norge og Sverige, og ikke langt fra Kongsvinger. Området er 2,5-3 mil bred og hele 24 mil langt. Når du ankommer Kongsvinger med tog er det både merkede sykkel- og turruter fra Kongsvinger til de dype skoger, i tillegg til at det finnes bussalternativer fra togstasjonen i Kongsvinger for de som synes både sykkel og skogtur blir litt i overkant.

Kan se «skogens konge»

Safari i Norge er kanskje ikke det mest vanlige, men i Finnskogen er det faktisk mulig. Du kommer ikke til å få se verken elefanter eller løver, men heller et yrende norsk dyreliv. Er du heldig kan du blant annet få sett elg, bever, bjørn eller ulv. Safariene er temasafarier som tar for seg hvordan dyrene lever i den norske naturen.

– På en villmarksafari i Finnskogen kan du få ro og oppleve det naturen kan by på, alt fra turvandring, fiske, sopplukking, robåt, sykling eller bare slappe helt av. I fotsporene til elg, bjørn, gaupe og jerv kommer du helt inn på den ekte naturen, sier Siw Hege Solberg i Reiser og Opplevelser Kongsvinger Turistinformasjon.

Du kan også selv gå på opplevelsestur, og det er mulig med både teltovernatting og leie av hytter. Finnskogen har fått navnet sitt etter at finner fra Savolax og Tavastland slo seg ned i området på 1600-tallet. Gruppen med finner utvandret både av personlige, økonomiske, politiske og samfunnsmessige årsaker. En av årsakene var blant annet den arealkrevende landbruksformen de drev med. Gruppen som bosatte seg i skogområdet ble kalt for Skogfinner.

– Mystikken etter den finske innvandringen på 1600-tallet lever fortsatt. For grupper kan vi koble på en villmarksguide som formidler kulturhistorien og som viser deg boplasser og tegn fra villdyrene som lever i Finnskogen, opplyser Siw Hege.

Sykkel- og tureldorado

Finnskogen ligger i kommunene Kongsvinger, Grue, Åsnes og Våler i Hedmark i Norge og Torsby kommune i Värmland i Sverige. 

Hvis du er mer opptatt av landskap eller skogens stillhet, kan skogområdet likevel være et flott reisemål når du besøker Kongsvinger. Både en sykkeltur eller gåtur i de flotte omgivelsene kan gi energi til både kropp og sjel. Det er også mulig å benytte seg av de mange innsjøene og elven Glomma, både for bading, padling og fiske.

– Finnskogen har et eldorado av sykkelruter og turterreng som kan oppleves. Både de gamle finnevegene som finnene benyttet på sin ferdsel mot de gamle kirkestedene, og de gamle flyktningrutene fra andre verdenskrig, er godt bevart og er en spennende opplevelse, forklarer Siw Hege og legger til:

– I tillegg er Finnskogleden, den historiske vandrestien som er på grensen mellom Norge og Sverige, den største vandringsleden i området. Den er 240 km fra Søre Osen i Nord til Morokulien i Eidskog i sør. På turistkontoret har vi karthefte og praktiske råd for turen.

Et sykkel- og tureldorado
Tureldorado: Finnskogen er et tureldorado for liten og stor. Foto: Reiser & Opplevelser AS