Ta toget til Romsdalstrappa og Rampestreken

Utsikten fra utkikksposten Rampestreken
Foto: Matti Bernitz Pedersen

Publisert:

Vakre Raumabanen tar deg til Åndalsnes – et eldorado for fotturer. Gå Romsdalstrappa og nyt den vakre utsikten fra Rampestreken.

Raumabanen er en av Norges vakreste togstrekninger og tar deg mellom Dombås og Åndalsnes i vakker norsk natur. Åndalsnes er omkranset av vakker natur og er et eldorado for fotturer året rundt. Romsdalseggen og Trollveggen er to kjente ikoner for Åndalsnes, men byen har også enklere turer som passer for hele familien.

Åndalsnes stasjon ligger sentralt i byen, og er et fint utgangspunkt for turene i området. Å ta Romsdalstrappa opp til det nye utsiktspunktet ved Rampestreken er en fantastisk tur, og er både passe lang og passe krevende til at hele familien kan være med. Turen gir fantastisk utsikt over Åndalsnes, Romsdalsalpene og Romsdalsfjorden.

Sammen med vår samarbeidspartner Den Norske Turistforening (DNT), ønsker vi å inspirere til turer i den norske naturen. DNT har derfor satt sammen noen fotturer som ligger i tilknytning til, eller kort vei fra, togstasjoner i Norge.

Rampestreken ligger kort vei fra togstasjonen

Når du ankommer Åndalsnes med tog er du kun fem minutter unna starten av løypa opp Romsdalstrappa. Fra jernbanestasjonen går du opp Jernbanegata, over brua og følger Romsdalsvegen forbi Sødahlhuset. Det er omtrent fem minutter gange, og du er fremme ved startpunktet – parkeringsplassen under Nebba.

Fra parkeringsplassen følger dere merket tursti opp til Nesaksla, og allerede fra start er det jevn stigning og ganske bratt. Stykket opp til Nebba er uten trapper og med håndlist, og passer for alle og en hver. Allerede her ved Nebba kan dere nyte vakker utsikt over Åndalsnes, før dere legger ut på den videre turen. Etter en liten del til av turen kommer dere til grindbygget. Her passer det fint med en ny liten pause, og det er mulig å sitte med tak over hodet og nyte utsikten videre oppover Romsdalen og mot fjellene i Isterdalen. Det er faktisk mulig å se helt til Trollstigen, en vakker utsikt!

Trappen er lagt av sherpaer fra Nepal

Videre går turen på sti, før Romsdalstrappa starter. Trappen er laget av store steiner, og er lagt av sherpaer fra Nepal. Trappen er god å gå på, men stigningen er ganske bratt. 550 meter over havet ligger det flotte utsiktspunktet Rampestreken, og her er det bare å ta frem kameraet, for utsikten tar pusten fra de fleste! Har du fortsatt litt energi på lager? Hvis du fortsetter Romsdalstrappa videre kommer du til Nesaksla. Også her er det et flott utsiktspunkt!

Turen går samme vei tilbake, og er omtrent 3,1 kilometer. Turen passer for hele familien, og er best egnet i månedene fra april til november. Fra Nesaksla er det også mulig å fortsette videre innover, da kommer du til en av Norges flotteste fotturer, nemlig Romsdalseggen!

Via Ferratta - en tur for de mer eventyrlystne
For den mer eventyrlystne går det an å gå Romsdalsstigen opp Vestveggen som er en guidet Via Ferrata-tur. Foto: Matti Bernitz Pedersen

Via Ferrata-rute opp Romsdalsstigen

Er du godt fjellvant og har lyst på en krevende tur som innebærer klatring? Da kan du bli med på Romsdalsstigen Vestveggen, en Via Ferrata-rute til toppen av Nesaksla. Turen passer for deg som søker spenning og som er i over gjennomsnittet god form. Turen tar omtrent syv timer fra Norsk Tindesenter.