Ta toget til langrennsløypene i vinter

Par på skitur ved Hallingsskarvet
Foto: Terje Bjørnsen

Publisert:

Vinteren byr på morsomme aktiviteter for liten og stor. Det er ikke alle som har muligheten til å spenne på seg langrennsskiene i gangen hjemme, men ta det helt med ro! Det er både enkelt og behagelig å ta toget til langrennsløypene.

Vinter-Norge har mange tusen kilometer med preparerte løyper og toget tar deg faktisk til mange av dem! Finn frem langrennsskiene, pakk sekken med appelsin og termos og gjør deg klar til både tog- og skitur.

Visste du at NSB tar deg til mange av landets beste langrennsløyper?

NSB har 336 stasjoner over store deler av Norge, og mange av dem ligger perfekt til for å spenne på skiene og legge ut på korte eller lengre turer. På toget er det selvfølgelig lov å ta med skiene, og vi har egne områder som er tilpasset ski og snøbrett. Vi anbefaler at du pakker ski og staver sammen før du går om bord.

Hvis du tar et av togene på Bergensbanen mellom Oslo og Bergen, enten den ene eller andre veien, finnes det på denne vakre strekningen alene, ti stoppesteder som tar deg direkte ut i preparerte langrennsløyper vinteren gjennom. Hvis du går av toget på Geilo har du over 500 kilometer med løypenett i vakkert fjellandskap å boltre deg på. Hvis du bare er ute etter en kortere togtur fra Oslo, kan vi anbefale Asker stasjon, med lett tilgjengelige Vestmarka som nærmeste nabo. Vil du ha en kort togtur fra Bergen er Voss en perfekt langrennsdestinasjon.

Togpassasjerer på vei til Stryken bærer på skiene sine utenfor toget
Populært: Å ta toget til Stryken stasjon og legge ut på skitur i marka, er populært hver eneste vinter. Foto: Espen Bratlie / Samfoto

Du kan også ta toget på Dovrebanen, en flott og historisk togreise i seg selv. Her kommer skidestinasjonene som perler på en snor! Hvis noen i familien heller foretrekker å suse nedover fjellsider og boltre seg i alpinanlegg, har Dovrebanen stoppesteder underveis som lar dere kombinere den enes langrennsski med den andres ønske om alpine aktiviteter. På Ringebu stasjon er det kort vei til Kvitfjell alpinanlegg, samt kilometervis med langrennsløyper. I Oppdal og Hafjell finnes det også muligheter til å dekke hele familiens aktivitetsbehov.

Skiløper med hund i skisporet i Oppdal
Stort løypenett: I Oppdal er det kort vei fra togstasjonen og ut i det massive løypenettet. Foto: Martin Innerdal Dalen

Kort eller langtur, du bestemmer!

Nord for Trondheim har du også gode muligheter til å benytte deg av toget for å ta en tur ut i vakker og rå natur. Dersom du velger å ta et av togene på Nordlandsbanen mellom Trondheim og Bodø, finnes det mange destinasjoner med skiløyper i umiddelbar nærhet, og steder hvor du kan strekke ut kroppen i diagonalgang. En stor fordel når man kommer såpass langt nord i Norge er at det ofte er snøgaranti i vinterhalvåret, da har du én ting mindre å bekymre deg for.

Rørosbanen tar deg til vintersteder som Hamar, Koppang, Tynset og Røros, Raumabanen tar deg til flotte Dombås og Bjorli og Flåmsbana tar deg mellom Myrdal og Flåm! Og dette er bare et knippe av de fantastiske vinterdestinasjonene vi har i Norge!

Mange av lokaltogene kan ta deg hjemmefra og nesten helt ut i langrennssporet. Med toget er du fri til å nyte turen både til og fra løypene, og med en lengre skitur i beina og en frossen kropp, er det deilig å sette seg inn i en varm togkupé, ta en kopp kaffe og nyte utsikten.

Langrennsløyper i Norge:

  • Norge er det landet i verdens med flest langrennsløpere, og flest kilometer med preparerte og merkede løyper.
  • Ved å ta toget til langrennsløypene slipper du bilkøen som du ofte møter frem til de mest populære skidestinasjonene.
  • Mange langrennsløyper ligger i tilknytning til alpinanlegg. Kombiner den enes langrennstur med den andres behov for litt mer actionfylt aktivitet.
  • Gå inn på skisporet.no for å finne en god oversikt over løypenettet i hele Norge.