Viltlevende moskus
Foto: Kongsvoldfoto

Ta toget til Kongsvoll og bli med inn i moskusens rike

Publisert:

Ved Dombås begynner Dovrebanen å klatre – høyere og høyere oppover Dovrefjell. Med sekken på ryggen hopper mange turglade mennesker av toget på Kongsvoll stasjon. De skal på et eventyr helt utenom det vanlige.

  • I 2016 var moskusbestanden i Norge på ca. 300 dyr.
  • Moskusen er ikke kjent for å være særlig aggressiv.
  • Selv om den kan virke stor og klumsete, kan den komme opp i en fart på 60 kilometer i timen.
  • Grunnen til at Kongsvold Fjeldstue skrives med –ld, og Kongsvoll stasjon med –ll, er at fornorskingen av Norge allerede hadde funnet sted da jernbanen åpnet i 1921.

Ved Kongsvold Fjeldstue arrangeres det nemlig moskussafari, og fjellstuevert Knut J. Nyhus forteller at folk fra hele verden strømmer til for å oppleve de majestetiske dyrene.

– Det er flest sveitsere som kommer, og vi har også hatt besøk av indere, kinesere og sør-amerikanere. Men cirka 80 prosent av gjestene våre nordmenn, sier han

Opplev dyrene på nært hold i Kongsvoll

Hver morgen klokken 10, fra juni til august og helgene i september, samles spente turgåere ved Kongsvold Fjeldstue, der den guidede turen begynner. Noen har overnattet, andre har kommet reisende samme dag.

– Kongsvoll er inngangsporten til Dovrefjell og Snøhetta, så mange turgåere hopper av her. Fjellstuen ligger jo bare 327 meter fra stasjonen, og vi møter opp med bil for å frakte bagasjen for gjestene våre, forteller Nyhus.

Moskusturen er rundt en mil lang, og gjøres til fots. Erfarne guider sikrer at alt går trygt for seg.

– Vi har stor respekt for dyrene, og holder alltid god avstand. Det er trygt å gå på safari med våre guider, og vi har aldri hatt noen uhell. Turene er ingen ekspedisjon, men en fin utflukt for både store og små.

– Gjestene vil gjerne oppleve noe spennende, og de ønsker å lære noe om fjellet. Før var det flest utenlandske turister som gikk på guidet fottur, men nå er det flere og flere nordmenn som henger seg på. Mange har jo ikke vært noe særlig til fjells før, så det er en god måte å bli kjent med fjellet på.

Smak på moskuskjøtt

Etter en dag i vakker natur kan du velge å ta turen tilbake til fjellstua, der det selvsagt står moskus på menyen.

– Vi bruker kjøttet til moskus som har vært der de ikke burde være. For eksempel så var det for en tid tilbake et dyr som stanget i autovernet ved E6. Den utgjorde fare for trafikken og måtte derfor avlives, sier Nyhus.

Kjøttet serveres ofte blåbærgravet, basert på en gammel, islandsk oppskrift.

– Vi hadde en islandsk kjøkkensjef som introduserte oss for denne teknikken. Kjøttet blir deretter skåret i tynne skiver og servert på en steinplate.

Vintersafari

Det anbefales bruk av guide hvis du skal begi deg ut for å se moskusen. Da er du sikker på at turen blir en god opplevelse og at alle kommer helskinnet tilbake. Ønsker du å ta safarien om vinteren, kan du bestille tur med privat guide hos Kongsvold Fjeldstue. Flere og flere bruker moskussafari i forbindelse med samlinger og seminarer på Kongsvold. Vinterstid brukes ski eller truger, og du kan få oppleve villdyrene i et snødekt Dovrefjell.

Kongsvold Fjeldstue
Vakker natur: Fjellstuen ligger i grønne omgivelser. Foto: Kongsvoldfoto

Flere artikler