Ta toget til en historisk vandring på Saltfjellet

Høstfargene setter et vakkert preg på Telegrafruta over Saltfjellet
Foto: Louise Brunborg-Næss/DNT

Publisert:

Nordland byr på fantastisk natur, og fra Røkland stasjon kan du legge ut på en historisk vandring på Saltfjellet, i en av Norges flotteste nasjonalparker!

I 2015 åpnet DNT Telegrafruta over Saltfjellet, en historisk og vakker vandring som tar deg fra bunnen av Saltdalen i øst, opp og frem til Beiarstua med badekulp og vedfyrt badstue, i vest.

Vakre Nordlandsbanen tar deg frem til starten av turen, og Telegrafruta føyer seg inn i opplevelser man kan oppleve i nærheten av Mo i Rana, slik som Seter- og Grønligrotta og Polarsirkelsenteret.

Sammen med vår samarbeidspartner Den Norske Turistforening (DNT), ønsker vi å inspirere til turer i den norske naturen. DNT har derfor satt sammen noen fotturer som ligger i tilknytning til, eller kort vei fra, togstasjoner i Norge.

Originale hytter fra 1800-tallet langs Telegrafruta

Det er mange turløyper man kan ta toget til. Likevel vil vi påstå at dersom du setter deg på Nordlandsbanen og går av på Røkland i Saltdal, har du en historisk og spesielt flott tur foran deg. Ruta går nemlig langs der den opprinnelige telegraflinjen ble oppført i 1860-årene. På slutten av 1800-tallet strømmet arbeiderne til for å vedlikeholde linjen, og det var da de første hyttene langs ruten ble bygget. Flere av disse eksisterer i dag som DNT-hytter langs den godt oppmerkede ruten som strekker seg over den nordlige delen av Saltfjellet.

Turen er litt krevende, og det anbefales å sette av fire dager med overnattinger underveis. DNT-hyttene som ligger langs ruta, er perfekt for overnatting på turen.

Stolpekarene finnes fortsatt langs Telegrafruta
Fundamentet: Stolpekarene, selve fundamentene for de tidligere telegrafstolpene, finnes fortsatt langs ruta. Foto: Louise Brunborg-Næss/DNT

Flotte kulturminner godt synlig underveis over Saltfjellet

Turen er 63,7 kilometer lang, men er godt merket etter åpningen i 2015, og med flotte hytter underveis vil det ikke være vanskelig å finne husly og en varm peis å varme seg foran etter en lang dag i det vakre kulturlandskapet. På Saltfjellet er det også funnet flere viktige samiske kulturminner og grotter, så hold øynene åpne underveis. Ifølge Anne Mari Aamelfot Hjelle skiller turen seg ut ved at kulturminnene er spesielt godt synlige, og man kan faktisk overnatte på flere av de opprinnelige hyttene som i sin tid ble oppført for rallarene som vandret langs telegrafruta i håp om å få arbeid i Sulitjelma eller i Gruvene i Rana.

Togturen nordover langs den vakre Saltfjellveien, forbi Saltfjellet hotell og frem til Røkland er nesten verdt turen i seg selv. Toget tar deg helt frem til foten av fjellet, og når du er fremme ankommer du en av Norges flotteste nasjonalparker. I Røkland finnes det matbutikk rett ved stasjonen hvor du kan handle inn proviant til turen. Og når turen kanskje kan virke litt lang, eller man lengter etter varme og kos, er det ekstra godt å tenke på Beiarstua med sin vedfyrte badstue som ligger som premie i andre enden.

Gjennom vakker natur tar Nordlandsbanen deg til Saltfjellet
Nordlandsbanen: Gjennom vakker natur tar Nordlandsbanen deg til Saltfjellet. Foto: Rune Fossum

Fakta om Telegrafruta:

  • Fottur i den nordlige delen av vakre Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.
  • Sesongen strekker seg fra juli til september, men det er også mulig å gå ellers i året –og på ski på vinteren for de ekstra ivrige.
  • Toget tar deg helt frem til Røkland i Saltdal, et tettsted ved foten av det vakre fjellet.
  • Turen er omtrent 63,7 kilometer lang, så legg opp til minst fire dager med overnatting i de historiske hyttene langs ruten.
  • Det er bare fem kilometer inn til Jordbruhytta, så legg gjerne opp til tur-retur dit dersom hele turen blir vanskelig å gjennomføre.