Setergrotta og Grønligrotta til du blir mo i knærne

Setergrotta
Foto: Per Gunnar Hjorthen

Publisert:

Gå flere kilometer innover i fjellet mens været raser utenfor. Grottevandring i Mo i Rana er et must for deg som tar toget nordover.

Dra på grottevandring i sommer!

1.   Sesongen varer fra 15. juni til 15. august.

2.   Nordmenn elsker grotter! Grønligrotta har over 5000 besøkende årlig, Setergrotta har 500!

3.   Per Gunnar Hjorthen, administrerende styreleder for Setergrotta, sier at de kan ta bestillinger på turer hele året, det er ikke så nøye hva slags vær det er utenfor, fordi man uansett er inne i en grotte.

4.   Du både klatrer og kryper, folk som følger grottereglene, ivaretar grotta, men også egen sikkerhet!

5.   Temperatur og føreforhold i grottene er de samme uansett årstid, mellom to- og seks plussgrader – akkurat som et kjøleskap.  

Grottereglene: Vis grottevett!

  • Ta ikke annet enn bilder.
  • Etterlat ikke annet enn fotspor (og knapt nok det).
    Kilde: Grottereglene

Utforsk Norge fra innsiden! Ta toget til Mo i Rana, og begi deg ut på grotteferd. Det er 263 registrerte grotter i Rana, ifølge tidligere leder for Norsk Grotteforbund, Svein Grundstrøm. Bare ti minutter med bil fra togstasjonen i Mo i Rana ligger Setergrotta og Grønligrotta og ulmer; to vakre attraksjoner absolutt verdt et besøk.

Grønligrotta eller Setergrotta, hvem skal du velge?

Svein garanterer at begge grottene er like innholdsrike, men svært så ulike:

– Setergrotta ligger lett tilgjengelig, rett ved bilveien. Den strekker seg hele 3.400 meter, de spektakulære detaljene i marmorgrotta kommer til å sette fart på eventyrlysten din. Om du er en dreven grottegåer, kan du avtale med Setergrotta direkte og bestille en mer krevende tur, men den guidede turistløypa er absolutt spennende nok for både voksne og barn! 

– Om du er nybegynner, er Setergrotta fin å starte med, det tar cirka to timer, og du får samtidig en innføring i hvordan grotter dannes.

Like i nærheten av Setergrotta ligger den 4.100 meter lange, vakre Grønligrotta. Den er av helt annen karakter, ifølge eksperten.

– Grønligrotta er mer tilrettelagt. Her trenger ikke deltakerne å bruke hodelykt eller spesielle klær. Grotta er tilrettelagt med gangbruer, og turen tar omtrent en halvtime å gjennomføre. Her kan folk i alle aldre nyte synet av Mo i Ranas magiske og litt hemmelige natur.

«Det er ingen spesifikk aldersgrense for å dra på grottevandring. Alle som er i stand til å gå en times fjelltur, klarer å fullføre en grottetur.»

Et turminne som varer for evig

Sesongen starter i midten av juni, og spør du Inger Guttormsen fra Tromsø, vil man aldri glemme synet av en ekte, nordnorsk grotte.

– Det er mange år siden vi dro en gjeng med jobben til Setergrotta, men ennå husker jeg opplevelsen. Det er helt spesielt å gå inn i grotta. Etter at vi fikk på oss utstyr, ble vi med guiden inn. Turen krevde spesialklær for å kunne krype, og hjelm med lys for å se, dette fikk vi låne, sier Inger og legger til:

– Du må være beredt på å bruke armer og bein for å komme deg gjennom passasjer. Noen ganger blir du kanskje litt skremt, men det er ikke farlig! Spesielt morsomt var det med «Brevsprekken». Da tenkte vi: «Nei, her kommer vi oss ikke gjennom». Vær tøff og stikk hodet inn, ja, så får du med kroppen også!

«Guiden ba oss å slukke lyset på hjelmen og det ble bekmørkt. Forestill deg hvor stille, mørkt og vakkert det er inne i marmorgrotta. Det er en fantastisk akustisk opplevelse, som du kommer til å ha med deg resten av livet.»

Inger følte seg i trygge hender takket være guiden, og kan anbefale turen til både store og små.

– Unger elsker jo sånn type spenning!

Ta kontakt på nettsidene til Setergrotta og Gronligrotta for å avtale skyss fra stasjonen. Ofte er det slik at dere kan sitte på med turguidene eller ta buss eller taxi.

Grønligrotta
Grønligrotta: En naturopplevelse for hele familien! Grønligrotta kan besøkes uten guide, og er svært familievennlig. Du kan også bestille guidet tur, om dere er en større gruppe. Foto: gronligrotta.no

Flere artikler