Fem magiske Røros-opplevelser du må få med deg

Sleggghaugan
FOTO: Terje Rakke

Publisert:

Røros er nesten obligatorisk for dere som skal tilbringe ferien i Norge! Ifølge både Tripadvisor, Destinasjon Røros og Visit Norway er det hvert fall fem ting du absolutt bør få med deg om du bestemmer deg for å toge innom bergstaden.

Flere ferietips!

Visste du…

-     at du bør ha med en god genser, selv i sommerferien? På Røros er det alltid litt kaldere enn ellers i landet.

-     at det er fint å dra hit på ferie også på vinterstid. Pass opp for det hyggeligste julemarkedet, les mer her.

-     at Røros har en «ørken», okey, kanskje ikke lov å kalle det en ørken, men Kvitsanden er et av få ørkenlignende landskaper i Norge. Kvitsanden «får ikke lov» til å kalle seg ørken fordi det faller for mye nedbør der. Kvitsanden dekker cirka ti fotballbaner.

-    at du kan klikke deg inn på roros.no for å få oversikt over alt som skjer i Rørosregionen?

Kilder: Wikipedia,rorosmuseet.no, bergstaden.org, visitnorway.no, trondelag.com, tripadvisor.com

Røros er et fredet verdensarvområde med mange vakre og morsomme turistattraksjoner. Skal du på togferie i Norge eller på norgesferie med barn, er Røros helt perfekt. Å toge inn til den lille kommunen er et lite eventyr i seg selv, det bugner av urnorsk natur, gamle hus og hytter –  opplevelsen er rett og slett helt magisk.

Her er fem ting å gjøre om du hopper av på Røros stasjon:

1. Røros kirke

Røros kirke, eller Bergstadens Ziir som den også kalles, er blitt et slags symbol på Røros, og er en kirke de fleste av oss kan plassere på kartet. Den vakre, hvitkalkede bygningen hviler øverst i Kjerkgata og rager over alle andre bygg i byen. Kirken er fra 1784, og ble omfattende restaurert i perioden 2008 til 2010. Mange ønsker å gifte seg i kirken, som også er et av Norges viktigste kulturminner.

2. Rørosmuseet og Olavsgruva

Snakk om populære museer! Rørosmuseet har 55 000 årlige besøkende, fordelt på besøksstedene Olavsgruva, Smelthytta, Doktortjønna, Sleggveien, Besøkssenter Nasjonalpark Femundsmarka avdeling Røros og Elgå.

Rørosmuseet inviterer blant annet til en times vandring gjennom Olavsgruva. Turen går også til Nyberget – stedet der selve fordringen skjedde, det vil si fraktingen av malmen opp fra gruva. Hold hverandre i hendene og nyt en svært stemningsfull opplevelse med lyd- og lyseffekter.

3. Slegghaugan og sleggveien

Røros er også kjent for de store, svarte haugene midt i byen. De består av slegg: et avfallsprodukt etter kobbersmeltingen. Haugene med slegg er en påminnelse om kobberaktiviteten i bergstaden gjennom 333 år. Det er fullt mulig å tusle opp på Slegghaugan! Om du går opp på toppen vil du få panoramautsikt over hele Røros. Og etterpå kan dere gå videre til sleggveien, også kalt «Pippigatan». En episode av Pippi Langstrømpe ble nemlig filmet akkurat her.

4. Lysgaard Keramikk

Ja, det er mye eldgammelt på Røros, men det er også mye nytt. Blant de mange spennende kunstnerne er det spesielt en som kommer høyt opp på lista. I en av hovedgatene, Kjerkgata, finner du verkstedet og galleriet til keramiker Per Lysgaard. Kunstneren jobber i selve butikken, og alle kan se kunsten bli til: Selve dreieskiva står nemlig i butikken.

5. Kos på ferie med bergstadsvandring, Kaffestuggu og lemse

Den lille trehusbygda ble grunnlagt i 1646 og er oppført på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Bli med på byvandring i regi av Rørosmuseet, og stikk innom alle de koselige butikkene og kafeene som byr på lokale retter og deilig kaffe. Ikke glem å prøve tradisjonsretten lemse; en lefse laget etter en over 100 år gammel oppskrift.

Legg ferien til Røros

Flere artikler