Romsdalseggen – Norges vakreste fottur

Turen over Romsdalseggen er spektakulær
Foto: Mattias Fredriksson Photography AB / Vistinorway.com

Publisert:

Ta toget til Åndalsnes og opplev Norges vakre natur. En tur over Romsdalseggen vil garantert få det til å krible i magen og gi deg minner for livet!

Raumabanen tar deg fra Dombås til Åndalsnes, og er en avstikker fra Dovrebanen som går mellom Trondheim og Oslo. Selve togturen er en opplevelse i seg selv, og Raumabanen er kjent som en av Norges vakreste og villeste jernbanestrekninger.

Åndalsnes er kjent for sin spektakulære natur, og er du i området er en tur over Romsdalseggen «et must». Den blir kalt for Norges vakreste fottur, og du blir garantert ikke skuffet når du ser utsikten!

Sammen med vår samarbeidspartner Den Norske Turistforening (DNT), ønsker vi å inspirere til turer i den norske naturen. DNT har derfor satt sammen noen fotturer som ligger i tilknytning til, eller kort vei fra, togstasjoner i Norge.

Spektakulær utsikt

Åndalsnes byr på en rekke fotturer for alle nivåer, men turen over Romsdalseggen er den mest kjente av dem. Fra Åndalsnes stasjon kan du ta buss til Vengedalen, for så å gå turen tilbake til togstasjonen.

Normalruta er på 10,3 kilometer med en høydeforskjell på 970 meter. Du bør regne med å bruke omtrent syv timer, avhengig av form og tempo. Mesteparten av turen går over selve Romsdalseggen, og denne ruta har fantastisk utsikt hele veien! Her er det bare å nyte hver eneste meter. Det er en luftig vandring, men det er god sti å gå på. Det er noen bratte partier som kan være utfordrende for enkelte.

Det er også mulig å gå Romsdalseggen om Høgnosa, som er litt over 12 kilometer – men som unngår det bratteste partiet av eggen. Dette alternativet følger en sti på baksiden, før man gå opp på eggen via fjellet Høgnosa. Deler av denne turen går i ur, og mange synes dette er slitsomt.

Begge alternativene har samme avslutning, og hele vandringen er et eneste stort høydepunkt! Underveis kan dere se fjell som Romsdalshorn, Kongen, Dronningen, Vengetindene og Trollveggen, og utsikten er garantert verdt både fem og ti bilder. Dere kan også se Romsdalsfjorden og helt ut til Norskehavet.

Utsikt fra Rampestreken
Rampestreken: Utsiktspunktet Rampestreken er verdt et stopp! Foto: Matti Bernitz/ visitnorway.com