Reise med hund? Ta med hunden på toget!

Hund på toget
Foto: Christine Bergby

Publisert:

Å ta toget med hunden er en behagelig måte å reise på, både for deg og din firbeinte venn.

Linns tips for reise med hund:

  • La hunden bli vant til å reise med kollektivtransport, gjerne fra den er valp.
  • Reis noen korte strekninger før dere velger togturer på flere timer.
  • La hunden få en god lufterunde før dere setter dere på toget.
  • Ha med vann, mat og teppe, slik at hunden har alt den trenger og føler seg trygg.

Har du tenkt til å reise, men er usikker på hvordan det er å reise med hund? På toget er det enkelt å ta med din firbeinte venn, det kan Linn Kristin Elgsaas bekrefte.

– Jeg har reist med tog sammen med hundene mine flere ganger, og det har gått veldig fint. De har reist mye kollektivt helt fra de var små, forklarer Elgsaas.

Anbefaler å øve med hunden

Hun har hatt to Irske Settere, og begge har reist med toget. Elgsaas har ikke bilsertifikat, så for henne har det vært helt naturlig å reise kollektivt – både for kortere og lengre reiser. Hun har blant annet reist mellom Oslo og Bergen mange ganger, en reise på omtrent syv timer.

Hun anbefaler å trene hunden til å reise kollektivt fra den er liten, da føler den seg tryggere og det er enklere å reise lengre strekninger senere.

– Jeg trente begge hundene mine på å ta kollektivtransport helt fra de var valper. Jeg anbefaler å starte med korte turer, og når hunden føler seg trygg kan dere reise lenger. Vi har valgt tog mange ganger når vi har reist på ferie, men vi har altså forberedt oss. For meg er det viktigste at de har følt seg trygge på omgivelsene og jeg tror det er derfor lange strekninger har vært vellykket for oss. Jeg kan anbefale å ta med hunden din på toget.

Luft hunden godt før avreise

Mange lurer kanskje på om det er nødvendig å lufte hunden underveis på lengre strekninger, Elgsaas har ikke trengt å lufte sine hunder når de har tatt toget.

– Når jeg har reist med tog fra Bergen til Oslo med hund har jeg luftet dem godt før vi har gått på toget, og når vi har gått av. Vi har ikke hatt noen uhell på disse timene, og det har fungert veldig fint.

Elgsaas sine hunder har håndtert togturene veldig fint, og har vært rolige under hele turen. Det tror Elgsaas handler om trygghet.

– Når man reiser med hund over 40 centimeter bestiller du egen billett til hunden, så de gangene jeg har reist langt med toget har vi hatt god plass. Jeg har i tillegg hatt med vannskål og et teppe som hun liker, og hun føler seg trygg når hun ligger så nærme meg, avslutter Elgsaas.

Plass til hund i alle tog

Hunder og andre mindre kjæledyr er velkommen om bord i alle NSB sine tog. Det er begrenset antall plasser for kjæledyr på hver togreise. Det er egne merkede områder og det kan være flere dyr i området samtidig. Hvis du reiser med stor hund (skulderhøyde over 40 centimeter) i tog som har plassreservering, betaler du hundebillett for hunden (50 prosent av en ordinær voksenbillett). Sitteplassen ved siden av ditt sete vil da bli sperret av, slik at hunden kan ligge på gulvet foran setet. Hvis du reiser med liten hund (skulderhøyde under 40 centimeter), trenger du ikke å betale for hunden. Den må da ligge på gulvet foran føttene dine. Og dette gjelder både i tog med og uten plassreservering.

Førerhund

Førerhund for blinde og svaksynte som har offentlig godkjenning, reiser gratis med NSB sine tog når den er i tjeneste. Hunden må da være utstyrt med sele og håndtak for den svaksynte. Også førerhunder som er under opplæring og er sammen med sin trener, reiser gratis når den er utstyrt med sele og håndtak.

Hunder fra Norske redningshunder

Hunder som trenes i Norske Redningshunder og skal på kurs eller er i tjeneste, reiser gratis med NSB sine tog. Hundene må være merket med merketrekant, og gyldig medlemskontingent i Norske Redningshunder må også fremvises.

 

Linn Kristin Elgsaas og hunden
På tur: Linn Kristin Elgsaas og hunden skuer utover Bergen.

Priser for hund på tog:

  • For hunder med skulderhøyde over 40 cm er prisen 50 % av en ordinær voksenbillett.
  • Hunder med skulderhøyde under 40 cm reiser gratis sammen med deg.