Å reise med barn
Foto: Robin Håset Drager

Reise med barn? Da bør du lese dette!

Publisert:

Første gang Kjerstin Ofstad reiste med sønnen Herman fra Oslo til hjembyen Trondheim, var han bare seks uker gammel. I april blir han tre år, og etter titalls togturer har mamma Kjerstin og pappa Robin lært seg tipsene og triksene som gjør det å reise med barn til en lek.

Kjerstins topp 5 tips til deg som skal reise med barn:

1. Det kan bli trangt, så reiser du med små barn som sover mye gjennom turen bør du være tidlig ute – slik at du kan parkere barnevognen ved siden av setet ditt. Da er det enklere å vugge.

2. Om vinteren er det fint å ha med innesko.

3. Ikke bli skuffet hvis det ikke blir så mye egentid til lesing og lignende. Ta det heller som en bonus.

4. Ha med våtservietter!

5. Ta med øretelefoner og lader, slik at barna kan se film eller barne-TV på iPad eller Android-tablet.

Kjerstin glemmer aldri Hermans første togtur. De var på vei til søsterens bryllup i Trondheim.

– ­ Jeg var litt engstelig for å reise alene med en nyfødt baby. Jeg var jo ikke sikker på min rolle som mamma ennå – og så skulle jeg skifte bleie på en baby i bevegelse – på et tog i bevegelse! Heldigvis var søsteren min med oss på turen og hjalp til, sier 32-åringen.

Huskereglene som gjør togturen til en lek

På togturene liker Herman best å leke med de andre barna om bord. Hvis barnets humør begynner å svinge, er det lurt å ha noe godt i sekken.

– Jeg har med en «care pack» som består av godteri, frukt og kjeks, bilene hans og kanskje en overraskelse. Det pleier å lokke frem noen smil!

Enkel og billig reise

Kjerstin velger nesten alltid tog over fly på reise med barn.

– Jeg elsker å ta tog fordi du ikke trenger å stresse med å sjekke inn bagasje og gå gjennom sikkerhetskontroll. Og etter at man har satt seg på plass, så er man faktisk fremme når toget stopper på perrongen! I tillegg er tog et rimelig alternativ, spesielt siden Herman reiser gratis til han er fire år.

Familievognen er dessuten en storfavoritt.

– Der står TV-en på, det er bøker og myke puter som barna har glede av. Alternativet er at de sitter i eget sete hele tiden, for man vil jo helst ikke at de skal løpe rundt når toget er i fart. Min sønn sitter ikke stille i setet sitt, for å si det sånn, humrer småbarnsmoren.

Hjembyen Trondheim
Hjem med toget: Kjerstin tar ofte toget til hjembyen Trondheim med sønnen Herman. Foto: cabday/Foap/Visitnorway.com