Raumabanen er Norges vakreste og villeste togstrekning

Raumabanen
Foto: Leif Johnny Olestad - Visitnorway.com

Publisert:

Velger du en tur med Raumabanen er du garantert en reise gjennom vakker og vill natur.

Togstrekningen fra Åndalsnes til Dombås tar deg gjennom den naturskjønne Romsdalen og viser deg noen av Norges mest berømte naturattraksjoner som Trollveggen.

Raumabanen tar omtrent 1 time og 40 minutter fra Dombås til Åndalsnes, og strekningen er på 114 kilometer med en høydeforskjell på 644 meter.

Aktiv ferie på Dombås

Turen starter i naturskjønne Dombås, men hvis du har en dag til overs før du skal videre på reisen, har Dombås forbindelse til Dovrebanen. Både på Dombås og videre på Dovrebanen er det flust med aktiviteter og opplevelser som er verdt turen. Blant annet kan du dra på rafting, moskussafari eller juving.

Videre fra Dombås tar Raumabanen deg til Lesja stasjon og Lesjaverk stasjon. De to stasjonene ligger i Lesja kommune, en kommune med mye landbruk. I Lesjaverk ble det etablert et jernverk i 1659 basert på malmgruvene i området.

Skieldoradoet Bjorli

Raumabanen tar deg videre til Bjorli stasjon, og om vinteren er dette et skieldorado! Spenn på deg skiene og sus nedover fjellsidene, Bjorli skisenter er kjent for å store snømengder fra tidlig høst til påske. Det er også flotte løyper for deg som heller vil ta langrennsskiene fatt.

Kylling bru er en arkitektonisk perle og en av Norges mest berømte broer. Broen krysser Raumaelva og blir hyppig fotografert av turister. Det tok ti år å bygge broen, og den er laget av granitt fra fjellet like ved. Denne utsikten er verdt turen alene!

Guidet tur om sommeren

Togstrekningens siste stopp er naturskjønne Åndalsnes. Her får du to av Norges beste karakteristikker samlet på ett sted: fjord og fjell. For den eventyrlystne er det mange toppturer som kan gjennomføres fra Åndalsnes, og liker du deg bedre i bunnen av dalen er det mulighet for både å leie kajakk og padlebrett. Du kan se Trollveggen fra togvinduet, men du kan også besøke Trollveggen Besøkssenter når du ankommer Åndalsnes.

Raumabanen er kjent for sin vakre natur, og togene har faktisk store panoramavinduer slik at du kan nyte utsikten hele veien. Fra juni til august har Raumabanen guidet tur, togturen blir dermed en liten attraksjon i seg selv. Det vil si at på de mest spektakulære stedene vil toget kjøre ekstra sakte. For eksempel ved Kylling bru og Trollveggen vil toget sakke farten såpass mye at du har mulighet til å ta bilder. Det er også guiding over høyttalerne som forteller deg det du trenger å vite om områdene rundt togstrekningen. I tillegg får du kart over reisen med informasjon om opplevelsene underveis.  

Skieldoradoet Bjorli
Skieldorado: Bjorli har store snømengder fra tidlig høst til påske. Foto: Jakob Hertz - Visitnorway.com