Prøv disse morsomme vinteraktivitetene

Hundekjøring i vinterlandskapet
Foto: Villmarkssenteret

Publisert:

Mange forbinder snø og vinter med skiaktiviteter, men det er også mange andre morsomme ting du kan gjøre om vinteren. Vi gir deg tips til vinteraktiviteter som passer både familien og vennegjengen!

Snø og kulde gir mange muligheter for ting å gjøre, det er nemlig flust av morsomme aktiviteter for liten og stor. Også for deg som ikke er født med ski på beina! La toget ta deg til Norges vinterdestinasjoner, og test ut noen av de morsomme aktivitetene vinteren kan by på.

Hundekjøring

Å sitte i en slede bak et helt spann med ivrige hunder er en opplevelse for livet! La hundene trekke deg gjennom et vinterkledd landskap og nyt roen i fjellheimen. Med mindre du har et helt hundespann hjemme, kan du bestille hundekjøring på flere av Norges vinterdestinasjoner, for eksempel Røros, Haugastøl, Sjusjøen, Geilo, Trysil, Gausdal eller Steinkjer. Det er flere små bedrifter som tilbyr hundekjøring, både for privatpersoner og bedrifter, de fleste av disse tilbyr også henting på togstasjonen.

Snøscooter

Glad i litt fart og spenning? Da er en tur på snøscooter garantert noe for deg! Flere steder er det mulig å leie snøscooter og kjøre på blant annet spesialtilpassede baner. Det finnes 24 snøscooterbaner i Norge, i tillegg er det enda flere i planleggingsfasen. Du kan for eksempel ta et av togene på Nordlandsbanen mellom Bodø og Trondheim, og hoppe av på stasjonene Grong, Namsskogan eller Snåsa. Også på Hafjell er det mulig å kjøre snøscooter, dit kommer du deg enkelt ved å ta Dovrebanen, som går mellom Oslo og Trondheim, til Lillehammer. Det går buss til Hafjell fra Lillehammer stasjon hver time, både hverdag og helg.

Skøyter

Skøyter er morsomt både for liten og stor. Hva med å spille en ishockey- eller bandykamp på en idrettsbane? Eller snøre på skøytene og gå lengre turer på et vann? Å gå på skøyter er god trening og veldig morsomt, og en aktivitet kanskje ikke så mange tenker på. Skal du legge ut på skøytetur på et vann, må du passe på at isen er trygg før du begir deg utpå. Følg med i mediene, samt anbefalinger fra politi og brannvesen. Tar du toget til Oslo er Spikersuppa bare en kort spasertur unna. Spikersuppa ligger på Karl Johan mellom Stortinget og Nationaltheatret, og skøytebanen er åpen hver dag i vinterhalvåret. Det er gratis å benytte skøytebanen, og det er også mulig å leie skøyter.

Kiting over vidda
Morsomt og utfordrende: Å suse over viddene ved hjelp av kiting, er en morsom aktivitet som virkelig bør prøves. Her er du garantert vind i håret og adrenalin i blodet! Foto: Kiteskolen

Kiting

Hva med å suse over viddene i full fart, med vind i håret og ski eller brett under beina? Kiting gir for mange en frihetsfølelse av de sjeldne! Kiting går ut på at en person styrer en «drage» og dermed bruker vinden som fremdrift. Du kan ta Bergensbanen til Haugastøl stasjon, som er et perfekt mål for å teste ut snøkiting. Haugastøl ligger mellom Hallingskarvet og Hardangervidda Nasjonalpark, og er faktisk et av verdens desidert beste områder for snøkiting. Det er mulig å ta kitekurs flere steder i Norge, blant annet Ål, Sjusjøen, Hafjell, Hovden og Geilo.

Kanefart

Nyt en rolig tur med hest og slede i vakker vinternatur. Du kan sitte på skinnfeller i sleden sammen med din kjære, mens faklene blafrer i vinden og dombjellene klinger – hva er vel mer romantisk enn det? Og er du på familietur, så vil ungene garantert synes det er stas å sitte i sleden bak hestene. Det er mange steder i Norge du kan være med på kanefart, blant annet Oslomarka, Hemsedal og Geilo.

Snøaktiviteter

Har du lyst på litt roligere aktiviteter, men minst like morsomme, vil vi anbefale bygging av snømann, snøhule eller borg. Og hva med å samle hele familien til en snøballkrig? Det vil garantert vekke vinnerinstinktet hos både liten og stor!

Aking

Aking er en morsom aktivitet for hele familien. Her er det enkelt å justere fart og spenning etter eget ønske, og du kan enkelt velge bakker som passer for deg og dine. Ta med deg akebrettet ut i en passende bakke, eller lei en kjelke eller akebrett i tilrettelagte bakker for aking. I Oslo er Korketrekkeren den mest populære akebakken. Den er 2000 meter lang og går fra Frognerseteren til Midtstuen, og gir garantert adrenalin i blodet og sug i magen. Ta toget til Oslo S og t-banen videre til Frognerseteren. Det er mulig å leie kjelke eller ta med sitt eget akebrett, og vil dere kjøre flere runder kan dere ta t-banen fra Midtstuen og tilbake til toppen av Frognerseteren.

Isfiske

Isfiske kan være en morsom og annerledes aktivitet for hele familien. Pakk med lunsjen og fiskeutstyr, og gjør deg klar for isfiske! Pass på at isen er trygg før dere begir dere ut, og rådfør dere gjerne med drevne isfiskere. Ta toget til Verdal og Leksdalsvatnet, Bodø og Heggmovatnet eller Rien på utsiden av Røros.

Isbading

Lyst til å vekke den indre vikingen i deg? Da bør du teste isbading – brr! Det er kun de tøffeste som bader vinteren igjennom, men det sies å være bra for helsa. Ha tørre og varme klær på land, eller hopp rett inn i en badstue eller boblebad. På Sørenga, en kort spasertur fra Oslo Sentralstasjon, har Sørenga Badstu- og Helårsbadeanstalt laget en flytende badstu. Der er det mulig å ta en kall dukkert i Oslofjorden, før du får igjen varmen i badstuen.