Øyhopping i Porsgrunn

Fergene tar deg med på øyhopping i Porsgrunn
Foto: VisitGrenland AS

Publisert:

Pakk sekken og gjør deg klar for øyhopping i vakre Langesundsfjorden ved Porsgrunn.

Mange forbinder øyhopping med sydlige strøk og backpacking, men øyhopping passer også perfekt i Norge. Utenfor Porsgrunn ligger de sjarmerende øyene i Langesundsfjorden, et område som kan by på spennende opplevelser for liten og stor.

Tar du Vestfoldbanen mellom Oslo og Skien kommer tettstedene og byene som perler på en snor, blant annet er Tønsberg, Stokke, Sandefjord og Larvik verdt et besøk. Siste stopp før Skien er Porsgrunn, byen som kanskje er aller mest kjent for Porsgrund Porselænsfabrik. Fabrikken har blant annet produsert de ikoniske Norgesglassene, og i fabrikklokalene er det et stort utsalg og mulighet til å se både produksjon og dekorasjon av porselen.

Sammen med vår samarbeidspartner Den Norske Turistforening (DNT), ønsker vi å inspirere til turer i den norske naturen. DNT har derfor satt sammen noen fotturer i tilknytning til, eller kort vei fra, togstasjoner i Norge.

Langesundsfjorden har flere sjarmerende øyer som er verdt et besøk, og det er ikke langt fra Porsgrunn til full skjærgårdsidyll. DNT Telemark leder prosjektet «Øyhopping i Langesundsfjorden» og anbefaler å ta enten ferge eller kajakk mellom øyene. Og er du av den ekstra vågale typen? Ja, da kan du jo gjøre som noen gjorde i fjor, nemlig svømme!

På Sandøya, Løvøya, Bjørkøya, Lille Arøya, Store Arøya og Stokkøya er det et godt rutenett til vandring og det er mulig å telte eller overnatte i kystledhytter og fyr. Til alle de seks øyene går det ferge, og man kan «hoppe» mellom de ulike øyene på én dag, eller overnatte på utvalgte øyer. Avstandene er ikke så store, så kajakk er også en god mulighet – og en fantastisk opplevelse. Helt klart verdt et Instagram-bilde!

Sandøya:

Sandøya har omtrent 340 fastboende innbyggere, hvor de fleste bor i et landlig og idyllisk «sentrum» ved fergestedet Kommunebrygga. Her er det et turistkontor hvor det blant annet er mulig å leie sykler! Badestrendene Grunntunga og Skolestranda er verdt et besøk, og ved campingplassen ved fergestedet Dikkon, ligger en flott sandstrand.

Det er gode turmuligheter på øya, både til fots og på sykkel. Nyt den rolige atmosfæren mens du rusler og sykler langs landeveien! Og skal du videre til neste øy, da er det faktisk gangbruforbindelse videre til Løvøya.

Løvøya:

Løvøya er liten og kupert, og det er god utsikt fra toppen! Det er fergeforbindelse til øya, men du kan også gå gangbrua fra Sandøya.

Går du langs strandlinjen finner du små viker og bukter, badestrender og svaberg som passer perfekt til både bading og fiske. Lyst til å telte? I nordenden av øya er det et stort friareal med muligheter for telting, og med en badestrand.

Bjørkøya:

På Bjørkøya er det perfekt å sykle – øya har nemlig et eget veisystem og det går sykkelveier på tvers og på langs. Også her finnes det friareal hvor det er tillatt å slå opp telt, og det er fine sandstrender. Øya har også hytteutleie. Kafeen Bjørkheim er åpen og har alt av fasiliteter som gjester trenger.

Lille Arøya:

Lille Arøya har to fergeanløp: Fiskebrygga og Melkeplassen, og det er kun 600 meter mellom de to bryggene. Fergeturen mellom Fiskebrygga og Melkeplassen er en opplevelse! For mellom de to stoppene ligger nemlig Bukkespranget, og der smyger ferga seg inn mellom bratte berg.  Linnabukta, som ligger vestvendt, er et fint sted for både tur og bading. Det er også mulig å bade fra de lave svabergene på Arøyskjæra. På øya finner du også en gravrøys fra oldtiden.

Store Arøya:

Her er det turterreng med spennende flora, kulturminner og gode bademuligheter. Arøyaskolen ligger også på øya, her er det fint både å bade og fiske småkrabber, og det er også mulig med telting ved skolen. På øya går det også inngjerdede sauer.

I Slåvika er det spor etter et gammelt kalkbrudd som ble brukt i forbindelse med Norsk Hydros virksomhet på Notododden og Rjukan.

Stokkøya:

På Stokkøya ligger det en familievennlig strand, få minutters gange fra fergebrygga. Der er det også en stor gresslette med lekeplass, og det er muligheter for telting. Rett sør for øya ligger Låven, som er en liten holme berømt for sine sjeldne mineraler.

Krabbefiske er alltid en slager
Krabbefiske: Å fiske krabber er alltid en slager, både for liten og stor. Foto: VisitGrenland AS

Øyvettregler:

Allemannsretten, som er nedfelt i norsk lov, gir rett til fri ferdsel og opphold i naturen når du er på øyhopping i Porsgrunn. Med retten følger det derimot også noen forpliktelser:

  1. Ta hensyn til øyas naturverdier og kulturminner.
  2. Ta hensyn til øyfolket: det gjelder både fastboende, hyttefolk og besøkende
  3. Rydd raste- eller overnattingsplassen etter deg og ta med søpla hjem.
  4. Bålbrenning er ikke tillatt i perioden 15. april - 15. september. Vær alltid varsom med åpen ild. Ta hensyn til underlag, omgivelser og vindretning. Grilling bør kun skje på tilrettelagte grillplasser. Unngå bruk av engangsgriller.
  5. Telting er tillatt inntil to døgn om gangen på samme sted og minst 150 meter unna bebodd hus eller hytte.
  6. Husk båndtvang i tiden fra 1.april - 20.august. Ta hensyn til dyre- og fuglelivet på øyene.
  7. Det er ikke tillatt å gå over dyrka mark i perioden 30. april – 14. oktober.
  8. Planter, sopp, bær og urter som ikke er fredet kan plukkes til personlig bruk.

Kilde: Porsgrunn kommune