Nordnorsk idyll med Nordlandsbanen

Ta Nordlandsbanen fra Trondheim
Foto: cabday/Foap/Visitnorway.com

Publisert:

Tar du Nordlandsbanen får du 720 kilometer med vakker og spektakulær nordnorsk idyll, uansett årstid.

Nordlandsbanen er Norges lengste jernbanestrekning og hele turen tar omtrent ti timer. Tar du toget på dagtid kan du se variert og naturskjønt nordnorsk landskap, men du kan også ta toget om natten hvis du heller foretrekker det.

Nordlandsbanen går mellom Trondheim og Bodø, og har mange stopp underveis. Har du lyst på en storbyferie før du tar toget videre med Nordlandsbanen, har Trondheim mye å by på. Byen er vakker i seg selv, har gode shoppingmuligheter og severdigheter som Nidarosdomen. Nordlandsbanen tar deg deretter videre til Trondheim Lufthavn Værnes, Stjørdal, Levanger, Verdal og Steinkjer. Hopper du av toget i Steinkjer kan du blant annet besøke bystranda eller oppleve Steinkjerfestivalen. Og velger du å besøke Verdal, kan du oppleve Nordens største og eldste friluftsteater på Stiklestad. Her spilles det populære «Spelet om Heilag Olav», som handler om da Olav Haraldsson falt på Stiklestad.

Snåsamannens hjemsted

Toget går videre til Jørstad og deretter til Snåsa, hjembyen til «Snåsamannen». Hans barndomshjem er åpent for publikum. Nasjonalmuseet for sørsamisk kultur, Saemien Sijte ligger også i Snåsa, det samme gjør Megard og Olavkilden som er en kilde velsignet av Olav den Hellige som det sies har helbredende krefter.

Grong er neste stopp, og har du lyst til å prøve fiskestanga er dette er paradis for laksefiske.  Nordlandsbanen tar deg videre gjennom flott nordnorsk natur og forbi stasjonene Harran, Lassemoen, Namsskogan, Majavatn og Trofors. Sistnevnte er hjembyen til artistene Marcus og Martinus, og kanskje du får øye på de to sjarmørene gjennom togvinduet? Og hopper du av toget på Lassemoen er du ikke langt fra Namsskogan Familiepark, hvor det både er et godt utvalg av dyr og morsomme aktiviteter.

Nordlys og polarsirkelen

Toget suser videre gjennom den nordnorske naturen, og forbi stasjonene Mosjøen, Drevvatn og Bjerka, før «polarsirkelbyen» Mo i Rana. Hopper du av toget her kan du blant annet besøke Polarsenteret og se Polarsirkelmonumentet. Mo i Rana er også kjent for sine grotter, der du kan vandre flere kilometer inn i fjellet. Fra togvinduet kan du også se «havmannen», en statue ute i fjorden i Mo i Rana. Ved polarsirkelen kommer du også inn i midnattssolens rike. Dette er det sørligste punktet hvor det er midnattsol rundt midtsommer.

Fra Mo i Rana tar toget deg over Saltfjellet, der blant annet Svartisen ligger, og videre til Skonseng, Dunderland, Lønsdal og Røkland, før du kommer til Rognan. Det lille stedet er kanskje mest kjent fra TV-serien «Alt for Rognan». Toget tar deg deretter videre til Fauske, Valnesfjord og Mørkved, før det kommer til sin endestasjon Bodø.

Bodø kan by på både midnattssol, uteserveringer, festivaler og kultur. Byen er også en perfekt base for å utforske resten av nordlandskysten, som for eksempel Lofoten. Nordlysbeltet treffer Nord-Norge i Lofoten, og følger deretter kysten helt opp til Nordkapp. Dette er områdene det er størst sjanse for å se nordlys, og sjansen er størst fra sen høst til tidlig vår. Nordlyset er en spektakulær opplevelse du ikke vil gå glipp av!

Det spektakulære nordlyset
Nordlys: Bodø er en fin base for å utforske nordlandskysten, som vakre Lofoten. Her er det gode muligheter for å se det spektakulære nordlyset. Foto: Samuel Taipale/visitnorway.com

Flere artikler