Opplev Polarsirkelbyen Mo i Rana

Nordlys i Mo i Rana
Foto: Jan Inge Larsen/Helgeland Reiseliv

Publisert:

De fleste har hørt om polarsirkelen, men visste du at den krysser rett nord for Mo i Rana?

Polarsirklene er to breddesirkler rundt Jordens poler som markerer grensen for det området som har mørketid og midnattssol. I Norge skjærer den gjennom Nordland fylke, 2,5 mil nord for Mo i Rana.

Det er ikke mange nordmenn som vet at Mo i Rana er Polarsirkelbyen, de fleste tror faktisk at den krysser ved Tromsø.

– I reiselivssammenheng er det de utenlandske turistene som mest forbinder byen med polarsirkelen. Nordmenn har stort sett ingen forhold til det, med unntak av lokalbefolkningen, sier Agnethe Bjørkhaug. Hun er Regionsansvarlig for Mo i Rana og omegn i Helgeland Reiseliv.

Oppdag flere magiske naturfenomen

– Polarsirkelen er starten på det arktiske området og flere naturfenomen. Det er nord for polarsirkelen mørketiden og midnattssola kan oppleves. Når det kommer til reiselivet, er det stor verdi at vi har den så nær oss. Og visste du at det kun er i Norge vi kan krysse polarsirkelen på to forskjellige steder, både langs kyst og i innland?

Innbyggerne i Mo i Rana har til gode å oppleve total mørketid, da de ligger under polarsirkelen. De har lys eller skumring fra kl. 10.00 til 14.00 om formiddagen. Men Bjørkhaug forsikrer om at nordlys er innen rekkevidde, allerede fra sent august!

– Det er mange turister, både nasjonale og internasjonale, som kommer for å oppleve polarsirkelen. Polarsirkelsenteret på Saltfjellet er Nord-Norges andre mest besøkte turistattraksjon, bare Nordkapp troner over, forklarer Agnethe.

Populært polarsirkelsenter

Selve polarsirkelen ligger åtte mil nord for byen, men litt nærmere, på Saltfjellet, finner du Polarsirkelsenteret. Hvis du går av toget på Mo i Rana stasjon, kan du leie bil og kjøre dit, eller sykle de 25 kilometrene. Det 1300 kvadratmeter store senteret ble offisielt åpnet 13. juli 1990, samtidig som nye E6 over Saltfjellet stod ferdig.

Bygget befinner seg cirka 680 meter over havet, på grensen til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Områdene på Saltfjellet inneholder et rikt planteliv, dyreliv og mange fiskevann. De har mellom 150 – 200 000 besøkende per sesong, og halvparten kommer i juli.

Inne finner du en kafe som serverer tradisjonell mat fra Nord-Norge, en utstilling med kinosal som informerer om polarsirkelen – samt en stor og innholdsrik suvenirbutikk.

Dette må du også oppleve i Mo i Rana:

1.     Besøk Svartisen – Norges neste største isbre.

2.     Setergrotta har guidede turer i sommersesongen. Her går og kryper man med hodelykt i cirka 2,5 timer. Les mer her.

3.   Grønligrotta er en svært turistvennlig grotte med innlagt lys og har trapper med gelender. De tilbyr guidede turer hele sommersesongen.

4.     Rabothytta er en designhytte i spektakulær natur. Ligger ved Nord-Norges høyeste fjell. Her kan du oppleve isbre og rå natur. Eies og drives av Hemnes Turistforening.

Beste familieattraksjon

Vi anbefaler å ta med familien i Grønligrotta eller å oppsøke Marmorslottet.

Marmorslottet er et geologisk steinfenomen i elva som kommer ned fra Svartisen. Oppdag steinformasjoner som ser ut som marmor med flotte fasonger og jettegryter, en vandretur på cirka 30 minutter!

Polarsirkelen
Polarsirkelen ligger åtte mil nord for Mo i Rana og markeres med denne statuen. Foto: Jan Inge Larsen/Helgeland Reiseliv

Flere artikler