Legg skituren mellom to togstasjoner

Deltakere til Skarverennet utenfor toget
Foto: Helge Sunde / Samfoto

Publisert:

Har du lyst på en litt annerledes skitur? Da kan du ta toget til valgfri togstasjon, spenne på deg skiene og gå til en annen stasjon som du kan reise hjem fra. Så enkelt, og så gøy!

Vinter-Norge har mange skidestinasjoner å by på, og toget tar deg til mange av disse stedene. Hvis du ønsker en litt annerledes skitur, eller bare vil gå fra en destinasjon til en annen, er det perfekt å ta toget til og fra. Da trenger du ikke bekymre deg for bilen på parkeringsplassen, og alt du trenger å konsentrere deg om er å nyte omgivelsene.

I Norge er vi bortskjemt med milevis med preparerte skiløyper, men det er også mulig å ta fjellskiene fatt og legge ut på tur i upreparerte løyper. Husk at det er viktig å pakke med riktig utstyr og varmt tøy i tilfelle været snur. Vær alltid beredt!

Mulighetene er mange, og sammen med vår samarbeidspartner Den Norske Turistforening (DNT), ønsker vi å inspirere til turer i den norske naturen. DNT tipser derfor om noen langrennsturer som ligger i tilknytning til, eller kort vei fra, togstasjoner i Norge, hvor du kan gå fra en togstasjon til en annen.

Finse til Hallingskeid

Turen fra Finse til Hallingskeid, eller motsatt, er en flott tur i mektig fjellandskap mellom Hallingskarvet nasjonalpark og Hardangerjøkulen. Turen er på omtrent 20 kilometer og er gradert som middels til krevende alt etter snø- og værforholdene. Ruta er merket fra begynnelsen av mars til 17. mai, men kjøres ikke opp så fjellski passer best.

Det er enkelt å ta seg til Finse eller Hallingskeid med toget, og det er flere daglige avganger både fra Oslo og Bergen. I tillegg kan du for eksempel hoppe på toget på Hønefoss, Gol eller Voss. Hvis du går fra Hallingskeid til Finse kan du overnatte på Finsehytta, som er en betjent DNT-hytte eller du kan velge hotellet. Det tar omtrent ti minutter å gå fra Finsehytta til togstasjonen. På Hallingskeid er det selvbetjent DNT-hytte.

Finse, Haugastøl og Ustaoset

Hvert år samles omtrent 12 000 entusiastiske skiløpere seg for å gå Skarverennet, enten hele distansen på 37 km fra Finse til Ustaoset, eller den kortere turen fra Haugastøl til Ustaoset på 25 km. Men også utenom helgen rennet arrangeres, er dette området fullt av flotte turalternativer for skiløpere og mosjonister. Fra Haugastøl og østover finner du både preparerte og kvistede løyper. Fra Finse er det kvistete løyper fra begynnelsen av mars og overalt er det store områder uten tilrettelegging.

Både på Finse, Haugastøl og Ustaoset kan du ta på skiene rett ved stasjonen, og det er bare å nyte turen gjennom Hallingskarvet nasjonalpark eller opp på Hardangervidda. Bergensbanen stopper på alle de tre stasjonene, og du kan ta toget fra blant annet Oslo, Bergen, Voss, Gol og Ål. Her er det typisk høyfjellsterreng som passer best for fjellski.

Notodden til Kongsberg

Bratsbergbanen tar deg fra Skien til Notodden. Etter en en kort drosjetur til Tinnemyra kan du legge ut på langtur til Kongsberg. Her ikke lengre å gå til stasjonen at det går greit til fots. Store deler av turen er i preparerte løyper, og du kan nyte vakker natur langs hele turen.

Nordmarka på langs

Den mest klassiske turen i Oslo er Nordmarka på langs. Ved morgengry kan du gå på Gjøvikbanen som går hyppig fra Oslo S, Tøyen, Grefsen, Nydalen eller Kjelsås. Småbarnsfamiliene kan gå av allerede på Snippen, Movatn eller Nittedal, og få en fin tur gjennom Lillomarka tilbake til byen.

Vil du ha en lengre tur kan du gå av på Stryken, hvor toget kun stopper om vinteren, nettopp på grunn av ski. Ønsker du å gå hele fem mil, så kan du gå av på Grua, og gå om Svartbekken til Katnosa eller velge klassikeren fra Mylla tilbake til byen (Maridalen, Sognsvann, Frognerseteren eller Sørkedalen).

Katnosa (Sandvikshytta), Kikutstua og Kobberhaughytta er naturlige lunsj-stasjoner med servering. Det samme er Ullevålseter for de som går til Sognsvann.

Alle løypene her er preparert, en god del av dem også for skøyting.

Birkebeineren – Rena til Lillehammer

Birkebeinerrennet er kjent for mange og er et prestisjefylt renn med sine 54 kilometer. Men det er også fullt mulig å gå løypa ellers på vinterstid.

For å komme til Rena kan du ta Rørosbanen fra for eksempel Hamar eller Trondheim, og til Lillehammer går Dovrebanen fra blant annet Oslo og Trondheim. Fra Rena kan du ta drosje til Skramstadsætra for å få en lettere tur. Går du motsatt vei vil drosje til Sjusjøen spare den for mange høydemeter. Selv om det er snaufjell i det høyeste partiet er langrennsski velegnet her.

Vikersund-Drammen

Turen mellom Vikersund og Drammen er omtrent 30 kilometer, og en fin dagstur for de som ønsker en litt lenger, men ikke spesielt krevende, tur. Randsfjordbanen går mellom Drammen og Hønefoss, og tar deg til Vikersund. Vinteren igjennom er det flotte preparerte løyper mellom Vikersund og Drammen, og det er også et stort løypenett rundt de to stedene – som gjør at du kan gjøre turen lengre hvis du vil. Om du tar skiene på nakken er det et par kilometer til skisporet som tar deg videre, før du på slutten igjen må ta skiene på nakken mot perrongen. Alternativt kan du ta drosje istedenfor å gå. Fra Drammen er det også mulig å gå til for eksempel Sande stasjon, som ligger på Vestfoldbanen mellom Drammen og Skien.

Kongsvoll til Hjerkinn

Dovrebanen går gjennom vakker natur mellom Trondheim og Oslo, og på veien kan du blant annet hoppe av på Kongsvoll eller Hjerkinn. De to stasjonene ligger omtrent to mil fra hverandre, og om vinteren er det merket løype mellom. Det er mulig med overnatting både på Kongsvold Fjellstue og Hjerkinn Fjellstue. Fra midten av februar til påske er det i tillegg merket fra Kongsvoll til Reinheim som selvbetjent DNT-hytte. Her er det skikkelig høyfjellsterreng så det er best å bruke fjellski.

Mørkved til Bodø

For skiglade nordlendinger er Bodø et godt alternativ, da snøen ofte kommer tidlig og blir liggende en stund. Bodømarka omgir byen, og løypenettet er stort. Du kan blant annet gå til Mørkved og ta toget tilbake til Bodø, eller starte turen med en togtur til Mørkved å gå gjennom Bodømarka tilbake til byen. Skituren er i underkant av en mil, men løypenettet er stort og du kan enkelt legge inn en ekstra sløyfe eller to.

Fra stasjonen inne i byen er det 2-3 km til løypenettet, men det går buss et par ganger i timen på dagtid om du ikke vil gå. Langrennski passer godt her. Bodø er endestasjonen på Nordlandsbanen, og du kan blant annet ta toget til Mo i Rana, Trofors eller helt til Trondheim.

Fire skiløpere med sekk på ryggen
Pakk sekken: Med sekken på ryggen kan du gå fra en togstasjon til en annen. Foto: Emil Eriksson