Legg skituren mellom to togstasjoner

Deltakere til Skarverennet utenfor toget
Foto: Helge Sunde / Samfoto

Har du lyst på en litt annerledes skitur? Da kan du ta toget til valgfri togstasjon, spenne på deg skiene og gå til en annen stasjon som du kan reise hjem fra. Så enkelt, og så gøy!

Vinter-Norge har mange skidestinasjoner å by på, og toget tar deg til mange av disse stedene. Hvis du ønsker en litt annerledes skitur, eller bare vil gå fra en destinasjon til en annen, er det perfekt å ta toget til og fra. Da trenger du ikke bekymre deg for bilen på parkeringsplassen, og alt du trenger å konsentrere deg om er å nyte omgivelsene.

I Norge er vi bortskjemt med milevis med preparerte skiløyper, men det er også mulig å ta fjellskiene fatt og legge ut på tur i upreparerte løyper. Husk at det er viktig å pakke med riktig utstyr og varmt tøy i tilfelle været snur. Vær alltid beredt!

Mulighetene er mange, og sammen med vår samarbeidspartner Den Norske Turistforening (DNT), ønsker vi å inspirere til turer i den norske naturen. DNT tipser derfor om noen langrennsturer som ligger i tilknytning til, eller kort vei fra, togstasjoner i Norge, og som du kan gå til en annen togstasjon.

Finse til Hallingskeid

Turen fra Finse til Hallingskeid, eller motsatt, er en flott tur gjennom Hallingskarvet nasjonalpark. Turen er på omtrent 20 kilometer og er gradert som middels. Det er enkelt å ta seg til Finse eller Hallingskeid med toget, og det er flere daglige avganger både fra Oslo og Bergen. I tillegg kan du for eksempel hoppe på toget på Hønefoss, Gol eller Voss. Hvis du går fra Hallingskeid til Finse kan du overnatte på Finsehytta, som er en bemannet DNT-hytte. Det tar omtrent ti minutter å gå fra Finsehytta til togstasjonen.

Finse, Haugastøl og Ustaoset

Hvert år samles omtrent 12 000 entusiastiske skiløpere seg for å gå Skarverennet, enten hele distansen på 37 som går fra Finse til Ustaoset, eller den kortere turen fra Haugastøl til Ustaoset på 25 kilometer. Men også utenom helgen rennet arrangeres, er dette området fullt av perfekte løyper for andre skiløpere og mosjonister. Både fra Finse, Haugastøl og Ustaoset stasjon er det kort vei ut i preparerte løyper, og det er bare å nyte turen gjennom Hallingskarvet nasjonalpark. Bergensbanen stopper på alle de tre stasjonene, og du kan ta toget fra blant annet Oslo, Bergen, Voss, Gol og Ål.

Nordagutu til Kongsberg

Sørlandsbanen tar deg mellom Oslo og Stavanger, og stopper blant annet på Nordagutu stasjon. Fra stasjonen kan du legge ut på en 50 kilometer lang skitur til Meheia og derfra kan du ta bussen til Kongsberg stasjon. Store deler av turen er i preparerte løyper, og du kan nyte vakker natur langs hele turen.

Nordmarka på langs

Den mest klassiske turen i Oslo er Nordmarka på langs. Ved morgengry kan du gå på Gjøvikbanen som går hyppig fra Oslo S, Tøyen, Sinsen, Nydalen eller Kjelsås. Småbarnsfamiliene kan gå av allerede på Snippen, Movatn eller Nittedal, og få en fin tur gjennom Lillomarka på tur tilbake mot byen. Mosjonistene kan gå av på Stryken, hvor toget kun stopper om vinteren, nettopp på grunn av ski. Ønsker du å gå hele fem mil, så kan du gå av på Grua, og gå selve klassikeren fra Mylla, og tilbake til byen (Sognsvann, Frognerseteren, Holmenkollen eller Sørkedalen). Katnosdammen og Kikutstua er naturlige lunsj-stasjoner med det meste. Det samme er Ullevålseter for de som går fra Stryken til Sognsvann.

Ringkollen til Holmenkollen

Ta toget til Oslo eller Hønefoss. Bergensbanen kan ta deg fra blant annet fra Drammen, Flå, Nesbyen eller Gol. Fra Oslo S kan du ta T-banen til Holmenkollen, og starter du i Hønefoss kan du ta skibussen til Ringkollen. Turen er omtrent 45 kilometer og går gjennom Krokskogen og Nordmarka. Det er en flott dagstur, og det er enkelt å ta seg til både start og mål, uavhengig av hvilken ende du starter i.

Birkebeineren – Rena til Lillehammer

Birkebeinerrennet er kjent for mange og er et prestisjefylt renn med sine 54 kilometer. Men det er også fullt mulig å gå løypa ellers på vinterstid. For å komme til Rena kan du ta Rørosbanen fra for eksempel Hamar eller Trondheim, og til Lillehammer går Dovrebanen fra blant annet Oslo og Trondheim.

Vikersund-Drammen

Turen mellom Vikersund og Drammen er omtrent 30 kilometer, og en fin dagstur for de som ønsker en litt lenger, men ikke spesielt krevende, tur. Randsfjordbanen går mellom Drammen og Hønefoss, og tar deg frem til Vikersund. Vinteren igjennom er det flotte preparerte løyper mellom Vikersund og Drammen, og det er også et stort løypenett rundt de to stedene – som gjør at du kan gjøre turen lengre hvis du vil. Fra Drammen er det også mulig å til for eksempel Sande stasjon, som ligger på Vestfoldbanen mellom Drammen og Skien.

Kongsvoll til Hjerkinn

Dovrebanen går gjennom vakker natur mellom Trondheim og Oslo, og på veien kan du blant annet hoppe av på Kongsvoll eller Hjerkinn. De to stasjonene ligger omtrent to mil fra hverandre, og om vinteren er det preparerte løyper. Det er mulig med overnatting både på Kongsvoll Fjellstue eller Hjerkinn Fjellstue.

Mørkved til Bodø

For skiglade nordmenn er Bodø et godt alternativ, da snøen kommer tidlig og blir liggende lenge. Bodømarka omgir byen, og løypenettet er stort. Du kan blant annet gå til Mørkved og ta toget tilbake til Bodø, eller starte turen med en togtur til Mørkved å gå gjennom Bodømarka tilbake til byen. Skituren er i underkant av en mil, men løypenettet er stort og du kan enkelt legge inn en ekstra sløyfe eller to. Bodø er endestasjonen på Nordlandsbanen, og du kan blant annet ta toget til Mo i Rana, Trofors eller helt til Trondheim.

Pakk sekken: Med sekken på ryggen kan du gå fra en togstasjon til en annen. Foto: Emil Eriksson