La toget ta deg til alpinbakkene

Barn leker i snøen i alpinbakken

Publisert:

Lyst til å suse nedover fjellsidene og kjenne vinden i håret og snøen under skiene eller snowboardet? Du trenger ikke å ha egen bil for å besøke landets alpinbakker, anleggene er nemlig bare en togtur unna!

Vinteren er perfekt for både korte og lange turer, og hva er vel bedre enn å legge fridagen eller en helg til et av landets mange skianlegg? På toget kan du lade opp før en morsom dag i bakken, og alpinutstyret kan du selvfølgelig ta med deg. Med flere daglige avganger til mange av landets store alpinanlegg, er det enkelt å benytte seg av toget neste gang du vil spenne på deg slalåmski eller snowboard.

Bjorli skisenter

Raumabanen tar deg til Bjorli stasjon, som ligger omtrent én kilometer fra Bjorli skisenter. Raumabanen går mellom Åndalsnes og Dombås, og du kan også ta toget fra Lesja og Lesjaverk stasjon til Bjorli. Det lille vinterstedet i Oppland får ofte tidlig snø på høsten, og forholdene holder seg ofte bra til over påske – perfekt for en skielsker som vil ha en lang sesong! Det går rutebuss fra stasjonen og forbi skianlegget.

Dombås skiheiser

Til Dombås kan du ta både Dovrebanen og Raumabanen, alt etter hvor du kommer fra. Dovrebanen går mellom Oslo og Trondheim, og stopper også blant annet på Hamar, Lillehammer og Otta, og Raumabanen går fra Åndalsnes, Bjorli, Lesja og Lesjaverk. Dombås skiheiser ligger omtrent halvannen kilometer fra togstasjonen og er et eldorado for vinteraktivitet. Anlegget produserer kunstsnø og beliggenheten sørger også for at snøen kommer tidlig og ligger lenge. Det er mulig å ordne med transport fra togstasjonen via skianlegget eller hotellet som ligger i tilknytning til anlegget.

Snødekket landskap

Geilo skisenter

Midt mellom Oslo og Bergen på Bergensbanen finner du idylliske Geilo skisenter. Geilo er et klassisk vintersportssted og yrer av liv gjennom vinteren. Sesongen varer som oftest fra midten av november til slutten av april. Det er kort vei fra stasjonen til skibakken, og toget er derfor et perfekt fremkostmiddel til alpinturen! Det er 5-6 daglige avganger til Geilo, og turen tar omtrent tre og en halv time fra Oslo og tre timer fra Bergen. Sammen med Geilo skisenter tilbyr NSB en skipakke med tog og heiskort inkludert! Det er også mulig å ta toget fra blant annet Drammen, Asker, Hønefoss eller Voss.

Gol – Gol alpinsenter og Gol skipark

Togene på Bergensbanen, som går mellom Oslo og Bergen, tar deg rett til Gol - et favorittsted for mange skientusiaster. Du kan både besøke Gol Alpinsenter og Gol skipark, begge er barnevennlige og fine anlegg som passer for hele familien. Det går buss til begge skianleggene fra togstasjonen i Gol. 

Jente ute i snøen om vinteren

Grong skianlegg

Hopp av NordlandsbanenGrong og besøk Nord-Trøndelags største alpinanlegg! Nordlandsbanen går mellom Trondheim og Bodø, og stopper blant annet også i Steinkjer, Trofors og Mo i Rana. Fra Trondheim til Grong tar togturen omtrent tre timer. I Grong skianlegg kan du boltre deg i 15 ulike nedfarter med forskjellig vanskelighetsgrad. Fra Grong stasjon kan du faktisk ta taxi til prisen av en bussbillett! Taxituren tar 10-15 minutter.

Hafjell skisenter

Hafjell skisenter er en av landets mest populære skisteder og kan friste med å være Norges tredje største alpinanlegg. Med Dovrebanen kan du blant annet reise fra Oslo, Trondheim, Hamar eller Dombås, til Lillehammer. Fra Oslo tar togturen to timer, fra Trondheim tar det omtrent 4,5 time. Fra Lillehammer kan du ta buss rett til Hafjell. Bussen tar omtrent 15 minutter, og har hyppige avganger gjennom dagen. 

Kongsberg skisenter

Kongsberg skisenter ligger kun én time fra Oslo, har omtrent ti kilometer med preparerte løyper og en høydeforskjell på 330 meter. Anlegget har én stolheis og fire skitrekk, og løyper i alle vanskelighetsgrader. Det er også to områder som er tilpasset barn. Skisenteret passer perfekt for hele familien, både som dagstur og med overnatting, f.eks. på et av byens hoteller. Sørlandsbanen, som går mellom Oslo og Stavanger, tar deg til Kongsberg. Det er også mulig å hoppe på toget i blant annet i Asker, Drammen, Arendal og Kristiansand. Det går rutebuss fra Kongsberg stasjon til skianlegget, og tilbake, hver time både på hverdager og i helger.

Mo i Rana – Skillevollen skisenter

Tar du Nordlandsbanen til Mo i Rana er du i nærheten av Skillevollen skisenter. Nordlandsbanen går mellom Trondheim og Bodø, og Mo i Rana ligger omtrent tre timer fra Bodø. Fra togstasjonen går det jevnlig busser til skisenteret, og i anlegget kan både store og små boltre seg. Anlegget har to nedfarter, samt et eget område som passer perfekt for barn og nybegynnere. Det er også både rails og hopp, så her er det utfordringer for både store og små!

Myrkdalen fjellandsby

Myrkdalen fjellandsby ligger utenfor Voss. Det er enkelt å ta Bergensbanen, som går mellom Oslo og Bergen, til Voss stasjon, og i vintersesongen går det gratis skibuss fra stasjonen og til skianlegget. Det tar omtrent én time fra Bergen til Voss, og det er også mulig å ta toget fra blant annet fra Finse og Geilo. Voss er et eldorado for vintersport, og du kan kjøpe en skipakke med tog og heiskort inkludert!

Nesbyen alpinsenter

Familievennlige Nesbyen ligger kun to timer fra Oslo i retning Bergen. Bergensbanen tar deg til Nesbyen stasjon, både fra Oslo i sør og Bergen i vest, og alpinanlegget ligger omtrent 20 minutter fra stasjonen. Anlegget er perfekt for familier og det er et eget barneområde som gjør barn og nybegynnere trygge i bakken.

 

Tre barn på slalåmski

Oppdal skisenter

Oppdal skisenter er en fjellbygd i Sør-Trønderlag og er et av Norges største skianlegg. Anlegget er spredt over fire fjell, og har totalt et løypenett på 46 kilometer. I Oppdal finnes det to terrengparker for dem som er litt mer lekne, og flere barnevennlige løyper som passer ypperlig for familien. Fra Oppdal stasjon er det bussforbindelse til Oppdal skisenter, en busstur som tar omtrent ti minutter. Togene på Dovrebanen går mellom Oslo og Trondheim, og stopper i Oppdal.

Røros alpinsenter

Røros er destinasjonen for deg som vil ha en lang skisesong og snøgaranti om vinteren! Røros alpinsenter ligger omtrent en halvtime utenfor Røros. Både fra Hamar og Trondheim kan du ta Rørosbanen, fra Hamar tar det omtrent 3,5 time og fra Hamar tar det omtrent 2,5 time. Du kan også ta toget fra blant annet Rena, Alvdal og Tynset.

Varingskollen alpinsenter

Varingskollen ligger kun en halvtime fra Oslo og toget stopper rett ved inngangen til skianlegget. Gjøvikbanen går mellom Skøyen og Gjøvik, og når du går av toget på Varingskollen stasjon er du faktisk bare 50 meter fra bunnen av bakkene. Anlegget har også et eget barneområde som er oversiktlig og fint for barnefamilier.

Ål skisenter

Ål skisenter er perfekt for hele familien med sitt barne- og familieområde. i tillegg finner du løyper i alle vanskelighetsgrader ellers i anlegget. Skisenteret ligger i Votndalen utenfor Ål sentrum. Bergensbanen, som går mellom Oslo og Bergen, tar deg til Ål stasjon. Turen fra Oslo tar omtrent tre timer, og turen fra Bergen tar omtrent 3,5 time. Det går buss fra stasjonen til skianlegget, en busstur som tar omtrent 15 minutter.

Ålen skisenter

Rørosbanen, som går mellom Hamar og Trondheim, tar deg til Ålen stasjon, omtrent to kilometer fra Ålen skisenter. Skisenteret har et av Norges lengste skitrekk, og har varierte løyper for store og små. Det er også en terrengpark for de litt mer lekne.

Åre skisenter

Meråkerbanen, eller Nabotoget, tar deg fra Heimdal og Trondheim over svenskegrensen til blant annet Åre. Åre skisenter er et av de mest populære skistedene for nordmenn å reise til, selv om det ikke ligger i Norge. Togturen tar omtrent to og en halv time fra Trondheim, og Åre skisenter har omtrent snøgaranti i vinterhalvåret! Det er mulig å forhåndsbooke transfer fra Åre stasjon til hotellene i Åre, samt til alpinanlegget.

Selbuvotter i snøen

Nabobil

Nabobil gjør det mulig å leie bil for lengre eller kortere perioder, akkurat der du er. Nabobil har over 5 500 biler fordelt på 200 kommuner i hele landet, og du kan enkelt finne en bil gjennom deres app eller nettside. Nabobil er et godt alternativ til å ha egen bil, hvis du ikke kjører så mye – og kan passe perfekt for deg som vil ta toget til alpinbakken, men likevel føler at du trenger bil på turen.

Gå til nabobil.no