La Sørlandsbanen ta deg gjennom idyllisk sørlandsnatur

Få med deg Preikestolen langs Sørlandsbanen
Foto: Andreas Gruhle / Visitnorway.com

Publisert:

Sørlandsbanen tar deg fra Oslo via Kristiansand til Stavanger langs sørlandskysten og forbi særegne sandstrender på Jæren.

Sørlandsbanen kan være en transportetappe fra Oslo til Stavanger, der du kan velge å ta toget om natten og våkne opp uthvilt neste morgen. Men togturen kan også tas etappevis, og du kan oppleve noen av de mange flotte stedene og attraksjonene langs ruten.

Fra Oslo tar toget deg først til Lysaker, Asker, Drammen og Hokksund, før toget stopper i Kongsberg. Byen er kanskje mest kjent som en gruveby, og huser blant annet Norsk Bergverksmuseum og kan tilby omvisning i sølvgruvene. Om vinteren er Kongsberg en perfekt skidestinasjon. Toget tar deg videre Nordagutu stasjon, der er det forbindelse til Bratsbergbanen som kan ta deg til blant annet Skien.

Toget på Sørlandsbanen ruller deretter inn til , som er mest kjent for å ha Nordens største badeland. Stedet er verdt et besøk, og skliene i vannparken gjør at det kribler i magen til både liten og stor! Deretter tar toget deg videre til Lunde, Drangedal, Neslandsvatn, Gjerstad og Vegårshei, før Nelaug. Den lille bygda med omtrent 150 innbyggere, ligger ved Nidelva og Nelaugvannet, og stedet er omgitt av flott natur og fine turområder.

På Nelaug stasjon kan du bytte til Arendal-linjen som tar deg til sørlandskysten og sommerperlen Arendal. Der kan du blant annet nyte skjærgårdslivet, ta med familien på vitensenteret, som gir læring og moro for hele familien, eller hva med en tur i Den lille Dyrehage? Der kan dere besøke Norges største regnskog! Fra Arendal går turen videre til Vennesla, der kan du blant annet besøke det rullende museet Setesdalsbanen.

Neste stopp på Sørlandsbanen er Kristiansand, sørlandets hovedstad. Byen kan friste med alt fra strender til festivaler og nydelig skjærgård. Dyreparken ligger også i Kristiansand og er en av byens største attraksjoner. Her kan dere både hilse på eksotiske dyr, se Kaptein Sabeltann, overnatte på sjørøverskipet i parken eller ta en titt i Kardemommeby. Skip o hoi!

Fra Kristiansand tar toget deg videre til Nodeland, Breland og Marnardal, en innlandskommune med store jordbruksområder. Marnardal har omtrent 2 150 innbyggere, og over 400 gårds- og småbruk. Deretter tar toget deg til Audnedal og Snartemo, før Storekvina i Kvinesdal kommune. Kommunen har mye å by på, og er faktisk det stedet i Norge med flest amerikanske statsborgere. Dere kan for eksempel besøke Utvandrermuseet, Torvløbakkan Gård, barnevandrestien, eller hva med en tur til Knaben? En gruveby som ble okkupert under andre verdenskrig!

Fra Storekvina tar toget deg videre til Gyland og Sira, der kan du blant annet finne Norges eldste hengebro: Bakke Bru. Det var også en krigsfangeleir i Sira under andre verdenskrig, der nazistene holdt krigsfanger i forbindelse med byggingen av Sørlandsbanen. Toget kjører deretter videre til Moi og Egersund.

Strekningen mellom Egersund og Stavanger heter Jærbanen, og det er en populær strekning blant turistene. Jærbanen er en sammenkobling av flere lokale jernbanestrekninger, og Sørlandsbanen tar deg forbi Bryne, Sandnes og Jåttåvågen, før Stavanger, i det unike kultur- og naturlandskapet på Jæren. Fra toget er det utsikt til Nordsjøens sandstrender, og stoppene langs Jærbanen er kjent for blant annet vannaktiviteter.

Vel fremme i Stavanger, Sørlandsbanens endestasjon, kan du nyte noen late dager med byliv i sentrum, eller kanskje ha en litt mer aktiv ferie med å gå til Preikestolen? Utsikten fra det velkjente turistmålet er helt nydelig!

Dra på tur med kiten på Sola strand
Vannaktivitet: Jæren og Stavanger er et eldorado for vannsport. Her er det kiting på Sola strand. Foto: CH - Visitnorway.com

Flere artikler