Derfor bør du hoppe av toget i historiske Kongsvinger

Publisert:

Kongsvinger har mye historie å by på, og en dagstur til byen ved svenskegrensen kan gi deg et sprang tilbake i tid.

Kongsvinger stasjon er et av stoppene på Kongsvingerbanen som går mellom Oslo og Charlottenberg i Sverige. Når du ankommer med toget er du bare en spasertur unna attraksjoner som Kongsvinger festning, Kvinnemuseet, Øvrebyen og Aamodtgården. Steder du ikke bør gå glipp av under ditt besøk i den historiske byen.

– Festningen er det største monumentalbygget i Hedemark, og det har vært aktivitet i området siden vikingtiden. Selve festningen er fra 1600-tallet og var viktig helt frem til etterkrigstiden, forklarer Maren Sofie Løfsgård hos Kongsvinger museum.

Både museum og guidede turer

Festningen er et vakkert område for spaserturer i finværet, og hvis du er interessert i historie huser den et forsvarsmuseum som blant annet tar for seg andre verdenskrig. Nå er det også mulig å tilbringe natten på festningen i det nyåpnede hotellet.

– Festningen ble anlagt som en del av en rekke festninger langs grensen til Sverige. Den hadde sin storhetstid under Napoleonskrigen fra 1808-1814, men var også viktig under uroen i 1905. Da tyskerne invaderte Norge i 1940 ble festningen gitt opp uten kamp, og huset elever fra både SS- og Gestapo-skolen under krigen, forteller Løfsgård.

Det er mange krigsminnesmerker fra ulike kriger i området, og det legges ned mange frivillighetstimer for å holde de andre fortene rundt selve festningen åpne, trygge og tilgjengelige for publikum.

– Kongsvinger er i stor grad en festningsby, og militærhistorien er fortsatt veldig langt framme i mange av innbyggernes bevissthet og oppfatning av sin hjemby, sier hun videre.

Du kan på egenhånd gå en digital løype på festningen, som gir deg en guidet tur gjennom festningen og dens historie. Det er også omvisninger i både Aamodtgården og Øvrebyen om sommeren.

Et lite stykke Downton Abbey

I tillegg til festningen er Kvinnemuseet verdt et besøk. Det er Norges eneste museum som er dedikert til kvinne- og kjønnshistorie.

– Museet har utstillinger på dagsaktuelle temaer, i tillegg til utstillinger med et mer historisk blikk på arbeidet mot like rettigheter og muligheter for menn og kvinner. Museet ligger i sveitservillaen Rolighed, som er barndomshjemmet til forfatteren, musikeren og bohemen Dagny Juel, sier Løfsgård.

Husker du TV-serien Downton Abbey? Aamodtgården har faktisk et lite stykke Downton Abbey som du kan besøke.

– Det er et stort og staselig hus som ble bygd i 1801. Den siste beboeren bodde der frem til 1960-tallet, i en leilighet som har stått så å si uforandret siden 1920-tallet. Her har også Kongsvinger kunstforening sine utstillinger, og det holdes guidede turer i bygningen om sommeren.

Fredet bydel

Å vandre i Øvrebyen gir en helt egen atmosfære. Det er den eldste delen av byen, og den gamle trehusbebyggelsen opp mot festningen er fredet. Mange av husene har også plaketter med informasjon om når og hvorfor de ble bygd, og noen har gamle bilder som viser hvordan Øvrebyen så ut før.

– Kongsvinger er både en historisk og moderne by, men også et springbrett til Finnskogen og noen av de vakreste skogsområdene vi har i Norge. I dag er den en liten by ved svenskegrensa, men i unionstiden med Sverige lå byen midt mellom de to hovedstedene Stockholm og Kristiania, og var et sosial og kulturelt samlingssted. Dette bærer byen, og dens innbyggere, fortsatt preg av, avslutter hun.

Aamodtgården
Downton Abbey: Aamodtgården er Kongsvingers svar på Downton Abbey! Foto: Kongsvinger museum

Flere artikler