Lakseparadiset Namsen i Grong

Publisert:

Norsk laks er velkjent verden over, og en populær kilde til både mat- og naturopplevelser. Hele sommeren svømmer laksen gjennom elva Namsen i Nord-Trøndelag, klar til å fiskes.

  • Sesong for laksefiske: 1. juni til 31. August.
  • Fiskekort for elvene og fiskevannene kan du kjøpe hos Grong Fritid, turistkontoret i sentrum

Overnatting:

  • Grong Gård Gjestegård: Var en skysstasjon før gården i 1773 ble et gjestgiveri. Overnatt i ærverdige, tradisjonelle omgivelser, kun noen hundre meter fra elva Namsen. Gården disponerer cirka to kilometer laksevald, og du kan fiske både fra land og fra båt

Tar du Nordlandsbanen sørover, vil du nord for Namsskogan få øye på en liten elv som slynger seg langs toglinja, og som gradvis vokser seg større og større jo nærmere Grong stasjon du kommer. Dette er elva Namsen, kjent som elvenes dronning og et virkelig mekka for laksefiskere. Er du heldig kan du se laksen danse nedover elva fra togvinduet ditt. Og hopper du av på Grong stasjon, venter et sommereventyr du sent vil glemme.

Kampen med laksen

– For min del er det ikke selve fangsten som er det største, men heller opplevelsen rundt, stemningen og historiene du tar med videre, forteller Kristian Fiskum Nesser (42).

Han er daglig leder i Grong Fritid, turistkontoret, og har vært en ivrig laksefisker siden han fikk sin første Namsen-laks som 9-åring. Og selv om han mener at det er stemningen som er viktigst, legger han ikke skjul på at det er noe helt spesielt å dra opp en rugg fra elva.

– Får du en laks på kroken vil du kjenne det med en gang. Den kjemper hardt uansett om den veier ett eller 20 kilo, forteller Fiskum Nesser.

Og det er nettopp kampen du har med fisken som gjør laksefiske så spesielt. At drakampen varer i halvannen time er ikke unormalt.

– Det å ha nærkontakt med en så muskuløs fisk er noe helt spesielt. Jeg blir imponert over fisken uansett hvor stor den er. Du blir ydmyk når du får den på land, sier han.

Flere lakseutflukter

Dersom du vil være helt sikker på å få oppleve laksen på nært hold, er Namsen Laksakvarium stedet å besøke. Her finner du også en av Europas lengste laksetrapper, der du kan se laksens vandring gjennom elva på nært hold. Museet har også en restaurant der de selvsagt serverer lokal laks.

Lakseeventyret stopper likevel ikke der. Den imponerende tømmerfossen ligger bare ti minutters gange fra togstasjonen. Dette er en populær fiske- og badeplass med kulper og en naturlig badesklie formet av berget. Dykker du under vann kan du faktisk være så heldig å få svømme side om side med laksen! Nærmere naturen kommer du altså ikke. Sommersesong er synonymt med laksesesong på Grong, så pakk fiskestanga og ta toget rett ut i naturen.

Laks fra Namsen
Frelst: Får du dratt opp en laks fra Namsen er du frelst som fisker, mener Kristian Fiskum Nesser. Foto: Grong Fritid

Flere artikler