Gåtefulle Gran

Granvollen
Foto: Rodrigo Brasil/Glasslåven

Publisert:

Ta toget til Gran for en opplevelsesrik sommerferie! Bak den stolte stasjonsbygningen finner du et skattkammer av kulturhistorie, nydelig landskap – og et underfundig mysterium.

Gran på Hadeland er en reise tilbake i historien som vil fascinere både store og små – med andre ord et perfekt sted for familieferie eller for å reise alene med barn. Gran og området rundt har godt bevarte bygninger fra 1100-tallet. Her kan man lære hvordan folk levde, hva de arbeidet med og hvordan de bodde for hundrevis av år tilbake. En sommerferie i Norge er en dannelsesreise så god som noen! En gåte ingen har klart å løse troner dessuten oppe på Granvollen, tre kilometer bak stasjonsbygningen.

Det er på Granvollen det meste foregår, og nå er det blitt enkelt å komme seg dit fra stasjonen. Opplandstrafikk har i samarbeid med Gjøvikregionen Hadeland Ringerike reiseliv igangsatt et prøveprosjekt med bestillingstransport fra Gran stasjon til Granavolden. Bestilling må gjøres hos Gran taxi to timer i forveien. Transporten går fire ganger daglig og korresponderer med både nordgående og sørgående tog.                      

Hørt om kirkemysteriet?

Gran på Hadeland er kanskje aller mest kjent for sine to kirker som står ved siden av hverandre og ble bygget på 1100-tallet. Det sies at det er to søstre som har fått reist de to mursteinskirkene og de kalles derfor To søstre. Men hvorfor i all verden bygge to gudshus så nære hverandre? Ingen vet svaret på dette og forklaringen er blitt et mysterium. Noen sier nabokirker var vanlig på den tiden, men årsaken er fortsatt en gåte. Den eldste kirken heter Mariakirken og den andre Nikolaikirken. Begge kirkene holder åpent hele sommeren.

Sov godt!

Sengene skal visst være himmelsk gode på Granavolden Gjæstgiveri, som åpnet sine dører for reisende allerede i 1716. Vis-a-vis søsterkirkene og Gjæstgiveriet ligger Glasslåvens kunstsenter, en ombygd låve fra 1800-tallet som i dag er arbeidsplass for 14 profesjonelle kunstnere og et kunstgalleri. Det er åpent alle helger og hverdager unntatt mandager, fra 10. juni og ut august.

Hadeland Glassverk er et must når dere først er i nærheten. Ta toget en stasjon lenger og gå av på Lunner. Derfra er det femten minutter med taxi, eller flybuss via Askeladden turbiler bort til glassverket som holder åpent hele året. Her kan dere besøke Nordens største glassmuseum, stikke innom glasshytta og prøve dere på glassblåsing, se på kunstutstillinger eller shoppe glassklare minner å ta med hjem. Eller bare nyte sommeren med noe godt fra det lokale bakeriet, mens ungene har det gøy på lekeplassen utenfor!

Nysgjerrig på flere opplevelser i heftige Hadeland?

Da bør du sjekke ut friluftsmuseet Hadeland Folkemuseum, Hadeland Bergverksmuseum eller damaskveveriet Grinakervev. Hvis det passer sånn kan du jo også ta en utflukt til Lokomotivstallen på Røykenvik som Benedikte Ferner har omgjort til restaurant og galleri.

Hadeland Glassverk
Hadeland Glassverk Foto: Hadeland Glassverk