Gå Prestholtrunden med familien

Prestholtrunden har blitt svært populær
Foto: Birgit Haugen / levgodt.net

Publisert:

Opplev Hallingskarvet Nasjonalpark med en rundtur sammen med hele familien. Prestholtrunden passer nemlig for alle og enhver!

Ta vakre Bergensbanen fra Bergen eller Oslo til Hallingskarvet Nasjonalpark, og opplev noe av den vakreste naturen Norge har å by på. Gå av på Ustaoset stasjon, da er det omtrent seks kilometer til Prestholtseter der runden starter.

Sammen med vår samarbeidspartner Den Norske Turistforening (DNT), ønsker vi å inspirere til turer i den norske naturen. DNT har derfor satt sammen noen fotturer som ligger i tilknytning til, eller kort vei fra, togstasjoner i Norge.

Sti laget av sherpaer

Prestholtrunden er 6,4 kilometer lang, og dere bør regne med å bruke omtrent tre timer på turen. Vandringen passer for hele familien, selv om turen er kategorisert som medium av DNT.

Fra Prestholtseter tar en flott steinlagt sti dere enkelt og trygt inn i Hallingskarvet Nasjonalpark og til toppen av Hallingskarvet. Både opp- og nedfartsstier er nå delvis steinlagt. Arbeidet tok fire år og stod klart høsten 2014. Det ble lagt ned utallige dugnadstimer av lokalbefolkningen, men i tillegg fikk de profesjonell hjelp av sherpaer fra Nepal. Totalt ble det lagt ned 600 tonn stein i fjellet for å sikre gode stier. Øverst i den bratte steinura mot Skarvsenden, 1.705 meter over havet, er trappa så perfekt lagt i terrenget at du nesten ikke ser den før du er der.

Flott utsikt

Prestholtrunden går opp til toppen av Hallingskarvet hvor dere kan nyte fantastisk utsikt over Hardangervidda – og dere kan faktisk se Gaustatoppen på godværsdager. Fra toppen er det også panoramautsikt nedover Hallingdal, mot fjella i Ål, Hemsedal og Aurland. I vest kan dere se Hardangerjøkulen, som er Norges sjette største isbre.

På vei nedover passerer dere en gammel fangstgrav, og der kan dere lese om hvordan anlegget tidligere ble brukt til reinsdyrjakt.

Turen anbefales fra juni til oktober, men det er også flere skiturer som kan gås på vinterstid. Og tilbake på Prestholtseter er det mulighet for både mat, bakst og noe forfriskende i glasset.

I 2010 var det omtrent 6.000 besøkende som gikk Prestholtrunden. Etter at trappa stod ferdig økte antall turgåere drastisk, og i 2016 var det omtrent 46.000 turgåere som gikk runden! Siden runden er på drøye seks kilometer og i et terreng som passer for de fleste, er det en tur som appellerer til både erfarne fjellfolk og den vanlige mannen i gata. Naturen og utsikten er verdt turen!

 

Hallingskarvet sett fra Budalen
Vakkert: Området rundt er også vakkert. Her er Hallingskarvet sett fra Budalen. Foto: Birgit Haugen / levgodt.net