6 ting å gjøre på ferie i Kristiansand i høst

Barn leker på lekeplassen ved Bystranda
Foto: Carolina Plavicena

Publisert:

Kristiansand har noe for enhver smak, og barna kommer garantert til å elske å ta toget til Sørlandets hovedstad.

Sørlandsbanen tar deg fra Oslo til Kristiansand. Turen i seg selv er en opplevelse, der toget passerer gjennom norsk natur og kyst. Når dere kommer frem og går av toget, vil dere fort oppdage at byen er et eldorado for barna med aktiviteter fra morgen til kveld. Men sørlandsbyen byr også på morsomme opplevelser for voksne, som vakker natur og gode restauranter. Hva er vel bedre enn en deilig tur i høstluften, før dere trekker inn på en varm og koselig restaurant eller kafé? Ifølge Visit Norway og TripAdvisor er det noen aktiviteter som bør oppleves når du er på ferie i Kristiansand.

Seks ting å gjøre i Kristiansand:

Gaupe hopper etter mat i dyreparken i Kristiansand
Dyreparken er full av spennende dyr, og parken er åpen hele høsten. Du kan blant annet komme tett på gauper. Foto: Dyreparken

Kristiansand Dyrepark

Dyreparken er Norges største familieattraksjon og her er det nok å gjøre til å fylle opp flere dager. Fra togstasjonen er det kort vei til rutebilstasjonen, derfra går det buss til Dyreparken flere ganger i timen. Du kan treffe 125 ulike dyrearter, alt fra gepard til orangutang og sjimpanse. Dyreparken er også hjemstedet til den fryktede Kaptein Sabeltann. Dere kan besøke Sabeltanns rike, men pass på så dere ikke må gå planken i det kjølige høstvannet! Og kanskje du også får treffe Pelle, Pysa eller selveste Sabeltann? Dyreparken huser også Kardemomme by og Hakkebakkeskogen, samt et stort utendørs badeland. Badelandet er åpent frem til midten av oktober, og de oppvarmede bassengene er deilig også om høsten. Det er mulig å overnatte både i Abra Havn, i Kardemomme by og Dyreparken Hotell.

Naturperlen Ravnedalen

Fra togvinduet på vei inn til byen kan du se deler av idylliske Kristiansand kommuneskog, og kledd i høstens farger er området ekstra vakkert. Tur og rekreasjonsområdene Baneheia og Ravnedalen er en del av dette området, og ligger en kort sykkel- eller spasertur fra sentrum og togstasjonen. Ravndalen er kjent for sin idylliske, og noe spesielle natur, og har en flott utescene som huser et bredt spekter av artister på sommeren. Dalen er rik på naturliv og har vel bevarte trær, monumenter, broer og småhus. I tillegg finner man Café Generalen, som har oppskrifter fra hele 100 år tilbake i tid. Parken er åpen året rundt og bilder kan ikke beskrive naturen godt nok. Det er også merkede turløyper fra Ravnedalen til Baneheia.

Nydelig skjærgård – også om høsten

Sørlandsbyen er omgitt av en idyllisk skjærgård som er perfekt for utflukter, noe de fleste forbider med sommeren. Men en utflukt i skjærgården er vel så vakkert om høsten. Ta på godt med klær og pakk sekken med en god niste, og nyt den vakre naturen. Kjenn hvordan den friske høstluften blander seg med salt lukt fra havet, og nyt utsikten av det Et sted som bør besøkes er Odderøya, en tidligere marinebase som nå er friareal. Odderøya har merkede idylliske stier, gamle kanonstillinger, små strender, lange svaberg og nydelig utsikt mot hav og by. Om sommeren arrangeres Odderøya Live, en av byens mange festivaler.

Morsomme aktiviteter

På en ferie i Kristiansand finner du et bredt spekter av ting å gjøre for liten og stor, også utenfor Dyreparken. Er høstværet kjedelig passer det fint å trekke inn på en av de mange aktivitetssenter i byen. Leos Lekeland og Planeten Pluto passer perfekt for barna, der kan de utfolde seg i den store jungelen av leker, sklier, labyrinter og trampoliner. Skyline trampolinepark får adrenalinet til å pumpe hos både barn og voksne! Her kan dere teste både trampoliner, thumbletrack og skumgrop. For de som jakter litt ekstra spenning er Escape Room en morsom aktivitet. Her jobber gruppa sammen for å løse oppgaver på tid, for å til slutt «slippe ut» av rommet. I fint høstvær vil en tur til Høyt og Lavt klatrepark være en suksess for hele familien! Parken ligger kun ti minutter med buss fra sentrum, og holder åpent hver helg utover høsten, samt hele høstferien! Parken har åtte ulike løyper, 122 elementer og 23 zip-liner.

Museumsbesøk

Sørlandsbyen byr også på en ferie med kulturelle opplevelser. Her finner du mange og varierte museer, alt fra Odderøya museumshavn til Kristiansand Kanonmuseum. Andre museer som er verdt et besøk når du er på ferie er Kristiansand museum som ligger på Kongsgård og består av Friluftsmuseum, miniby og hovedbygning med utstillingen «Impulser». Barnas kunstmuseum på SKMU er tilrettelagt for barn fra 0-12 år der de kan oppleve og utforske kunstverk i rom spesielt tilrettelagt for dem. Agder Naturmuseum og botaniske hage er perfekt for rekreasjon eller et dypdykk inn i Agder-naturens historie. Rett ved siden av ligger Gimle Gård, en herregård der tiden har stått stille.

Action-utflukt til Evje

Action-bygda Evje er bare en time unna, og det går buss fra Kristiansand. Her kan hele familien boltre seg i klatreskogen, med hele 18 ruter for barn og 34 for voksne! Evje har også TrollAktiv som tilbyr friluftsaktiviteter for hele familien. Alt fra rafting, paintball, riverboard og klatring til safari, minigolf og rollerblades. Deres aktiviteter kan gjøres hele høsten, til og med raftingen. Men husk godt med tøy!