Ting å gjøre på høstferie i Bergen

Fløibanen i sol og høstfarger
Foto: Przemyslaw Wasilewski

Publisert:

Planlegger du en høsttur til Bergen? Byen mellom de syv fjell har alt en storby bør ha, i tillegg til spektakulær natur og aktiviteter for enhver smak.

Tar du Bergensbanen fra Oslo til Bergen får du oppleve vakker og spektakulær natur på veien, og togturen i seg selv er en stor opplevelse. Nå som høstfargene preger trærne, er turen over fjellet enda vakrere enn vanlig. Når toget ruller inn på stasjonen får du med en gang en smakebit på en av Norges vakreste byer, og det er enkelt å forstå hvorfor den også kalles «Byen mellom de syv fjell». Fjellene gir en flott ramme, og det gjør at det er enkelt å skifte mellom storby og fjelltur.

– I Bergen er det kort vei til alt, både by, fjell og sjø. I sentrum er det gangavstand til det meste, og det gjør at alt den har å by på er lett tilgjengelig, sier Linn Kjos Falkenberg, informasjons- og markedskoordinator i Bergen Reiselivslag.

Kort vei til alt

Når toget ruller inn på Bergen Sentralstasjon befinner du deg på den ene siden av sentrum. På motsatt side ligger selve ikonet – nemlig Bryggen.

– Det fine med Bergen er at du kan gå fra den ene siden til den andre, på 30 minutter. Så kommer du med toget bruker du bare en liten halvtime til Bryggen – og på veien vandrer du gjennom store deler av sentrum. Bryggen er en turistmagnet og absolutt verdt et besøk, og vil du lære mer om historien til området, er det mange museer av ulike slag, både på Bryggen og i byen generelt, forklarer Kjos Falkenberg videre.

Bergen er en kulturby og det kryr av spennende museum, gallerier, konserter og festivaler. I tillegg er det en pulserende by med shopping, gode restauranter og yrende byliv.

– Bergen har blitt utnevnt som en UNESCO Gastronomiby, og vi jobber nå med å få opp statusen som matby. Her finner du restauranter for enhver smak, og kortreist mat er et fokus hos flere av dem. For en litt annerledes opplevelse vil jeg anbefale å ta båt til restauranten Cornelius som ligger på en øy utenfor Bergen, sier Kjos Falkenberg og legger til:

– Shoppingmulighetene er også mange, og utelivet er bra. Siden sentrum er såpass lite er det enkelt å besøke steder på tvers av byen. Vi er heldige sånn sett, vi har alt innen rimelig rekkevidde.

Å ta en spasertur i sentrum, og spesielt på Brygge, er hyggelig året rundt. Og åpner himmelen seg og regnet kommer, passer det perfekt med et kafébesøk for en varm kopp med kaffe eller kakao.

Fjelltur eller båttur på fjorden

Bergen blir rammet inn av de syv fjell, noe som gjør togturen ekstra spektakulær. Det gjør også at byen er en perfekt base for fjellturer. Ved å ta Ulriksbanen eller Fløibanen fra sentrum er du kun noen minutter unna et fantastisk fjellrike. Nå som den kalde høstlufta er her, er det deilig å ta på votter og lue, og nyte de fine høstfargene. Husk gode sko!

– Du kan enkelt ta deg videre på kortere eller lengre turer, og det fine er at det er turmuligheter for både liten og stor. Det er fantastisk å kunne kjenne roen fjellet byr på, så tett inntil storbyen, sier Kjos Falkenkenberg og legger til:

– I tillegg til fjell har Bergen også fjord. Byen er inngangen til fjordriket og det er enkelt å komme seg på for eksempel dagsturer til fjordene. Det er mange forskjellige turmuligheter og ulike dagsturer fra byen, og dette er en av de tingene flest turister vil oppleve. 

Mating av sel på akvariet i Bergen
Moro: Akvariet byr på en morsom dag for hele familien, og showene er verdt å få med seg. Foto: Thor Håkonsen

Morsomt for hele familien

Reiser du med barn har byen nok av ting å gjøre, også i gangavstand fra togstasjonen. Blant annet er Akvariet og Vitensenteret VilVite to populære attraksjoner for familien, som begge er både lærerike og morsomme. Begge attraksjonene passer fint om høsten, og spesielt om regnet pisker på ruta og vinden blåser utenfor.

– I tillegg er Vannkanten Badeland på utsiden av sentrum morsomt. En kort båttur ut fra sentrum ligger Fiskerimuseet, det er interaktivt og tilpasset for barn, forteller Kjos Falkenberg.

PS: Fra Bergen kan du hoppe på toget videre til Voss for en ferie for de eventyrlystne, eller ta toget til Myrdal stasjon for å ta Flåmsbana videre til Flåm. Turen i seg selv er en av verdens mest spektakulære togreiser, og Flåm er en vakker destinasjon.

Kjos Falkenbergs beste tips til ferie i Bergen:

  • Vil du besøke mange av byens attraksjoner bør du kjøpe Bergenskortet. Da reiser du gratis med bybanen og bussen i sentrum, får gratis inngang eller gode rabatter på museer og attraksjoner, samt gode tilbud på sightseeing, restauranter og etablerte kulturtilbud.
  • Ta deg tid til å gå en tur i fjellet eller i en av byparkene. Kjenn roen naturen gir.
  • Gå i de trange gatene mellom trehusbebyggelsen.
  • Besøk museer, Vitensenteret, Badeland eller Akvariet. Og ikke glem den ikoniske Bryggen!
  • Spis kortreist mat på en av de lokale restaurantene.