Fantastisk utsikt med vandretur til Mølster og Hanguren

Fra Hangursrestauranten på Voss er det flott utsikt over bygda
Foto: Erik Østlie

Publisert:

Voss er omkranset av vakker natur og høye fjell, og er et perfekt utgangspunkt for fotturer for en hver smak. Vandreturen til Mølster gir deg også en god dose historie.

Spektakulære Bergensbanen tar deg mellom Oslo og Bergen, med stopp på Voss. Togturen er av det flotte slaget, og tar deg gjennom vill og vakker norsk natur. Når du ankommer Voss er det lett å forstå hvorfor turister fra hele verden besøker det lille stedet på vestlandet: høye fjell, dype daler og ville fossefall er bare noe av det stedet kan by på! Voss er for mange kjent for en av verdens mest ekstreme festival: Ekstremsportveko.

Besøk historiske Mølster

Den vakre naturen, og spesielt fjellene som omkranser Voss, er perfekt for fotturer. Det er en hel skare av turer du kan velge, alt fra lette fotturer som gås på en times tid, til lengre og mer krevende turer. Vandreturen til Mølster og videre til Hanguren er en flott tur som du absolutt bør ta deg tid til om du er i ekstremsportens rike.

Sammen med vår samarbeidspartner Den Norske Turistforening (DNT), ønsker vi å inspirere til turer i den norske naturen. DNT har derfor satt sammen noen fotturer som ligger i tilknytning til, eller kort vei fra, togstasjoner i Norge.

Tar du Bergensbanen og går av på Voss stasjon er du midt i sentrum av bygda. Herfra er det omtrent en halvtimes vandring til Mølster, en fin tur gjennom Voss sine gater og litt opp i høyden til den tidligere gården. Mølstertunet er en del av Voss folkemuseum og en viktig del av bygdas historie. Mølstertunet ligger høyt og fritt, og har en flott utsikt over Vossevangen. Tunet består av 16 små og store bygninger, og gården er trolig fra før vikingtiden. Mølstertunet er verdt et besøk når du er i Voss, og på tunet ligger det både bibliotek og utstillingslokaler, slik at du kan ta et dypdykk tilbake i historien.

Nyt roen med praktfull utsikt

Fra Mølstertunet er det en flott tur videre til Hanguren, et naturskjønt fjellområdeutenfor Voss. Fra høyresiden av museumet er det merket tursti oppover i lia. Her følger du stien til du krysser enden av skogsbilveien fra Bavallen. Stien fortsetter videre oppover til Hanguren. På toppen av Hanguren er det praktfull utsikt over Voss og fjellene som omkranser bygda. Nyt en medbrakt niste, ta noen flotte bilder og nyt roen, før du returnerer samme vei tilbake til Voss sentrum.

Turen er omtrent seks kilometer og passer for hele familien. Den største stigningen er i begynnelsen fra Mølstertunet, og du bør beregne et par timer gåtur. Området passer best for turer fra juni til oktober, men Hanguren er et fint turmål resten av året også – hvis været tillater det.