Ekte villmarksferie i Femundsmarka nasjonalpark

Femundsmarka nasjonalpark byr på vakker natur
Foto: Jan Nordvålen

Publisert:

Lyst på en tur i uberørt villmark, uten å reise så langt? Da kan Femundsmarka nasjonalpark være stedet for deg!

Fra Hamar og Trondheim kan du ta Rørosbanen til bergstaden Røros. Byen er i seg selv verdt et besøk, men er også et perfekt utgangspunkt for turer i skog og fjell. Når toget kjører inn til Røros ser du den karakteristiske kirken som har blitt selve kjennetegnet på byen. Toget tar deg også gjennom den vakre og ville naturen Norge har å by på, og nettopp denne naturen kan du oppleve ved å ta en tur i Femundsmarka nasjonalpark.

Femundsmarka er et av Sør-Skandinavias største sammenhengende og uberørte villmarksområder, og ligger ved den mektige innsjøen Femunden. Innsjøen er på 201 kvadratkilometer og er Norges tredje største. Den har tiltrukket seg jegere, fiskere, fotturister og kanopadlere i mange generasjoner.

Sammen med vår samarbeidspartner Den Norske Turistforening (DNT), ønsker vi å inspirere til turer i den norske naturen. DNT har derfor satt sammen noen fotturer som ligger i tilknytning, eller kort vei fra, togstasjoner i Norge.

Femundsmarka kan by på mange fine fjellturer, kanopadling og fine fiskevann. Her har DNT 34 hytter, og på UT.no ligger det hele 238 turer for området! DNT Oslo har satt sammen den perfekte turen fra Røros for deg som vil oppleve urørt norsk villmark. Turen har tre overnattinger underveis og går til to selvbetjente hytter og én betjent hytte. Turen ender i Synnervika der du kan ta bussen tilbake til Røros. 

Langtur i Femundsmarka

Turen starter i Røros sentrum, og går videre sørøstover gjennom gammelt gruvelandskap og over små fjellknauser til den selvbetjente DNT-hytta Marenvollen.

Deretter kan du gå videre østover mot den idylliske seteren Ljøsnåvollen. Fra seteridyll går turen videre sørover og inn i Femundsmarka nasjonalpark, her kan du virkelig få prøvd fiskelykken. Etter å ha prøvd fiskestanga kan du gå videre til Gråvola, hvor du finner et flott utsiktspunkt som gir deg panoramautsikt over hele området! Dagens tur ender på Røvollen, som er en selvbetjent hytte rett overfor det kjente fiskeeldoradoet Røavassdraget.

Etter en god natts søvn på Røvollen går turen videre sørover over Falkfangerhøgda. Da befinner du deg i skyggen av den 1416 meter høye Stor-Svuku. Har du lyst på en topptur, er en tur til toppen av fjellet perfekt. Deretter kan du gå ned til den betjente DNT-hytta Svukuriset. Seteren er flere hundre år gammel, og gårdsbruket Svukuriset er et godt utgangspunkt for mange turer i området. Gårdsbruket byr også på aktiviteter og gode lokale mattradisjoner.

Etter en natt på seteren kan du fortsette turen til Sverige eller gå ned til Femund og Revlingen og ta den 100 år gamle dampbåten, nå motorskipet «MS Fæmund», nordover til Synnervika. Båtturen tar deg langt tilbake i tid og gir assosiasjoner til den tiden da Femund blomstret av tømmersleping og godstrafikk. Vel fremme i Synnervika kan du ta bussen tilbake til Røros eller forlenge turen med en overnatting på Langen Gjestegård, tre kilometer nord for Synnervika. Gjestegården leier også ut kano, hvis du vil nyte en dag på sjøen.

Skandinavias største uberørte villmarksområde
Villmark: Femundsmarka nasjonalpark er et av sør-Skandinavias største sammenhengende og uberørte villmarksområder Foto: Tore Stengrundet