Besøk Eidsvoll – en av Norges eldste stasjoner

Gamle Eidsvoll stasjon
Foto: Eidsvoll Ullensaker Blad

Publisert:

Hopper du av toget på Eidsvoll stasjon er du på en av Norges eldste stasjoner. Norges første jernbane gikk faktisk hit fra Christiania.

Eidsvoll stasjon har lang historie og har spilt en viktig rolle for norsk jernbane og ikke minst for norsk industri. Hovedbanen mellom Norges hovedstad og Eidsvoll åpnet i 1854, og strekningen ble den første toglinjen i Norge. Linjen spilte en viktig rolle for transport i innlandet, hvor hovedbanen sammen med dampbåten Skibladner fraktet passasjerer og gods til Hamar, Gjøvik og Lillehammer.

Viktig for industrien

– Da jernbanen kom hadde den stor betydning for lokalmiljøet. At Eidsvoll var endestasjon på hovedbanen var et løft fremover. Jernbanen har betydd mer for folk flest enn at grunnloven faktisk ble signert her i 1814, forklarer John Egeland i Eidsvoll historielag.

– Jernbanen hadde ekstra mye å si for industrien i område, og det gjorde at Eidsvoll ble et knutepunkt på Østlandet. Jernbanen gjorde transport mye enklere og raskere, og for blant annet trelastindustrien spilte den en viktig rolle, sier Egeland videre.

Ny stasjonsbygning

Eidsvoll stasjon fikk i 1998 ny stasjonsbygning da Gardermobanen og den nye stasjonen åpnet. Den nye stasjonen ble plassert omtrent 200 meter nord for den gamle stasjonen og stasjonsbygningen.

– Den nye stasjonen er moderne utformet og har faktisk fått oppmerksomhet for sin arkitektur. Som pendlerkommune, er jo jernbanen fortsatt veldig viktig for lokalmiljøet. Den nye stasjonen har blitt et nytt knutepunkt, forklarer Egeland.

Stasjonsbygningen mange forbinder med kommunen er den ærverdige murbygningen på gamle Eidsvoll stasjon. Den ble bygd i 1878 og var i tillegg jernbanehotell. Den første stasjonsbygningen var en beskjeden bygning ved elven Vorma, stasjonen hadde brygge for å gjøre omstigningen til båt enkel. I 1858 ble det bygget en ny og mer staselig bygning i tre, den ble ødelagt av brann i 1877. Den nåværende bygningen er tilsvarende trebygningen som brant ned, men nå i mur.

Bjørn Dæhli kjøpte stasjonsbygningen

I 2000 kjøpte skilegende Bjørn Dæhli bygningen og siden den gang har det skjedd store endringer. Stasjonsbygningen huser nå Eidsivating lagmannsrett og Øvre Romerike tingrett, i tillegg er det bygget et overnattingsbygg for NSB. Før de nye leietakerne flyttet inn var det selskapslokaler i bygget.

– Den gamle stasjonsbygningen er et veldig vakkert bygg, og det er et viktig symbol. Etter at Dæhli kjøpte bygget har det blitt pusset opp og blitt satt i god stand. Fra gammelt av var det både restaurant og overnatting i bygget, det var et samlingssted i lokalmiljøet, avslutter Egeland.

Flere av bygningen rundt gamle Eidsvoll stasjon blir nå satt i stand og pusset opp. Om sommeren kan du dra på båttur med DS Skibladner til blant annet Hamar, Gjøvik og Lillehammer. Dampbåten har daglige avganger fra brygga på nedsiden av stasjonen i sommermånedene. 

Besøker du Eidsvoll er også Eidsvollsbygningen verdt et besøk. Hopp på toget igjen og gå av på stasjonen Eidsvoll Verk, fra stasjonen er det 15-20 minutter å gå til Eidsvollsbygningen.

Stasjonsbygningen 1998
Ny: Den nye stasjonsbygningen stod klar i 1998. Foto: Eidsvoll Ullensaker Blad

Flere artikler