Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark
Foto: Kristoffer Mæle Thuestad

6 grunner til å besøke Dombås og Dovre

Publisert:

Øverst i Gudbrandsdalen, cirka 650 meter over havet, ligger Dombås stasjon. Det lille tettstedet ved foten av Dovrefjell, byr på de helt store ferieopplevelsene – enten du er ute etter moskussafari, ro i sjela eller skrekkblandede adrenalinkicks.

Visste du at...

Dovregubben var kallenavnet på en type lokomotiver som ble produsert i Norge fra 1936? Dette var Norges siste damplokomotiv og NSBs kraftigste modell. En av «dovregubbene» er i dag utstilt på Norsk Jernbanemuseum på Hamar.

Dovrebanen går fra Eidsvoll og oppover Gudbrandsdalen til Trondheim, forbi grønne daler og majestetiske fjell. Fra Dombås stasjon er det kort vei til mektige Dovrefjell som inspirerte Henrik Ibsen til å skrive vårt nasjonalepos Peer Gynt. Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark med sitt rike dyre- og planteliv ligger også like ved Dombås. Overnattingsmulighetene er mange, du kan velge mellom hoteller og moteller, turisthytter og fjellstuer.

Legger du ferien hit, er du altså bare en behagelig togreise unna selveste Dovregubbens rike. Det er bare å sette seg på toget og nyte landskapet før du hopper av på stasjonen og går inn i fjellheimen.

Her er seks aktiviteter du bare må få med deg!

Rafting på Driva

Liker du fart og spenning? Da skal du prøve deg på å padle ned raske elver. Opplev Oppdal ligger nærmest Oppdal stasjon, tredje togstasjon nord for Dombås. Her tilbys det raftingopplevelser på Driva i forskjellige vanskelighetsgrader. Velg mellom alt fra barne- og familieturer til normalrafting og ekspertturer. Normalturene gjennomføres hele sommeren, mens familieturene og ekspertturene arrangeres fra slutten av juli til slutten av august. Du kan også dra til Sjoa for å rafte i elva som har et internasjonalt ry for ekstra heftige opplevelser. Da tar du toget til Otta, bare ett stoppested og fire mil sør for Dombås. Her kan du bli hentet av et knippe engasjerte raftingoperatører – det finnes nemlig mange av dem i området!

Hopp ned fossene

Opplev Oppdal har også juving på menyen. Å juve er å hoppe ned fosser, skli ned naturlige vannsklier og klatre ned bergveggene. Føl deg som en vågal Peer Gynt.

Moskussafari

Nord-Europas eneste ville moskusstamme beiter på Dovrefjell. Sikkerhetsavstanden til de hårete, store dyrene fra istida er to hundre meter så det er lurt å ha med seg guide.  Moskusflokken teller 300 dyr. Moskusopplevelse, Hjerkinnhus og Kongsvold Fjeldstue arrangerer moskussafari hver dag til faste tider fra omtrent 15. mai til 15. september.

Til topps på Snøhetta

Snøhetta rager 2286 meter over havet og er den høyeste toppen i Dovrefjell. Du tar først bussen fra Hjerkinnhus til Snøheim, før du begynner oppstigningen. Det tar omtrent fem timer å komme til toppen og det skal ikke være mer anstrengende enn at også barn skal kunne være med. Underveis vil dere antageligvis også se villrein – de majestetiske dyrene Peer Gynt påstod at han overmannet med bare nevene!

Kjøp et minne

Det er selvfølgelig også en gullsmed i Dovregubbens rike. Laura Van Meter holder til i sentrum av Dombås og selger, blant mye annet, også den egenproduserte smykkekolleksjonen Fjellblomst. I den gamle skolestua i sentrum finner du Dovre Handverkstugu som drives av åtte lokale damer med utsalg i første- og galleri i andre etasje.

Pilgrimsleden

Pilgrimsleden over Dovrefjell til Nidaros er kanskje den mest populære delen av den gamle vandringsveien fra Oslo til Trondheim. Ta kontakt med Pilegrimssenter Dovrefjell, få program og meld deg på. Deretter tar du toget til Dombås stasjon hvor vandringen over fjellet begynner. Hvile og overnatte gjør du på de gamle fjellstuene, som gjennom århundrer har tatt imot pilegrimer og andre reisende. Her får du garantert ladet opp batteriene!

Pilgrimsleden over Dovrefjell

Flere artikler