Dette må du huske hvis du skal ta toget hjem til jul!

Mange reisende på Oslo S i juletiden
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Publisert:

NSB har helt siden 1883 fraktet nordmenn hjem til jul fra nær og fjern. Skal du ta toget hjem til jul? Vi gir deg noen gode tips for turen.

Før du skal reise hjem til jul er det mye å huske på. Gjøre ferdig skole eller arbeid, for noen til og med begge deler. Handle julegaver, dra på julebord, stryke skjorta og pakken bunaden. Og å sende julekort, ja, listen bare fortsetter. Oppi alt dette skal mange også faktisk komme seg hjem til jul. Enten i nærområdet, eller kanskje langveisfra. For vi vet alle at å dra hjem til jul er noe helt annet enn å reise hjem i hverdagen.

Julen er en av årets travleste tider for toget. Det er flere reisende enn resten av året, og de som reiser har ofte med seg mer. Kommunikasjonsrådgiver i NSB, Liv Eggebø, har noen gode tips til deg som skal ta toget hjem til jul.

Les også: – Togturen hjem til jul gir meg julestemning

Bestill turen hjem til jul i tide!

– Tradisjonen tro benytter mange seg av det behagelige toget for å komme seg hjem til jul og i julestemning. NSB vil gi et best mulig tilbud til de reisende, og setter derfor opp mange ekstra avganger både før jul og i nyttårshelgen, sier Eggebø og fortsetter:

– De mest attraktive avgangene til jul blir fort utsolgt. Det kan derfor være lurt å bestille tidlig.

De mest populære reisene er fra Oslo til de andre store norske byene som Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Bodø før jul. Det blir ofte fullt motsatt vei i romjulen og nyttårshelgen.

Les også: Reise med barn? Da bør du lese dette

Men hva med alle gavene?

I julen har mange ofte med seg ekstra mye bagasje i form av gaver som skal gis og fås. Da kan det være greit å vite hvor mye du faktisk kan ta med deg om bord med en standardbillett.

– Det er i julen, som på alle andre reisedager, lov å ta med seg opp til 30 kilo fordelt på maksimum tre kolli, forteller Eggebø.

Så da skal det sannsynligvis holde, med mindre du har en utrolig stor familie, eller gir veldig store gaver. I så fall anbefales det å ta kontakt med NSB for å ordne med fraktplass. Husk også at for å gjøre reisen litt lettere kan det være en idé å sende noe i posten, eller kanskje bestille julegaver på nett som sendes dit du skal feire jul? Da slipper du å tenke over det når du er om bord. Eggebø minner også om én viktig ting:

– Med mange reisende blir det fort en del bagasje om bord. Vi anbefaler reisende å ta hensyn til hverandre, og dobbeltsjekke at de har fått med seg alt før de forlater toget.

Les også: Ta med hunden på toget

Har du ikke rukket alt? Gjør det underveis

Når førjulsstria står på som verst kan det gå litt fort i svingene. Da er det fort gjort å glemme noe. Husk derfor at du får med deg alt om bord på toget før avreise.

– Når du kommer om bord er det bare å sette seg godt ned i setet, senke skuldrene og finne julestemningen. Tiden om bord på toget kan du også bruke til å skrive til og fra-lapper eller gå gjennom ønskelistene for å se om du har kjøpt riktig gave til svigermor, råder Eggebø.

Husk også at togturen ikke bare handler om å gjøre ferdig de siste forberedelsene. I motsetning til andre transportmidler kan togturen hjem til jul være det siste leddet du trenger for å virkelig finne julestemningen.

– Du kan senke skuldrene etter en travel førjulstid og finne roen over fjellet, mens du har julemusikk på ørene, avslutter Eggebø.
God jul!

Sjekkliste for deg som skal ta toget hjem til jul

  • Billettene går raskt. Det er lurt å bestille tidlig.
  • Du kan ha med deg inntil 30 kilo bagasje fordelt på tre kolli.
  • De siste juleforberedelsene, som å skrive til og fra-lapper, kan du gjøre på toget.
  • Sørg for at du husker å ta med deg alt om bord. Og at du får det med deg når du går av toget.