Naturskjønne omgivelser
Foto: Ingrid Eide

Derfor bør du ta toget til Tynset

Publisert:

Nord i Østerdalen, omtrent midtveis på Rørosbanens vakre togstrekning, ligger Tynset, et lite tettsted omgitt av nasjonalparker, innsjøer og fjellandskap. Hit tar du toget hvis du ønsker en opplevelsesferie i storslått og vill natur.

Visste du at..

  • Tynset også er en vinterdestinasjon? I friluftsområdet Savalen finner du både alpinbakker, skøytebane og preparerte skiløyper.
  • Rådhuset kalles brunosten? Bygget ble i 2010 kåret til Norges styggeste rådhus.
  • Bjørnstjerne Bjørnson er født i Kvikne i Tynset kommune?  
  • Tettstedet er hjem til både ulv, bjørn, elg og villrein?

En kjempespark midt på torget

Visste du at Norges eneste fabrikk som lager sparkstøttinger ligger i Tynset? Denne produksjonen er lokalsamfunnet stolte av, og derfor har nettopp en spark blitt stedets varemerke. Midt på torget, foran rådhuset, ruver en 5,25 meter høy sparkstøtting. Om den er Norges største eller ei har variert opp gjennom årene, men den er et yndet fotomotiv, spesielt hvis du er på ferie med barn.

Prøv fiskelykken

Enten du er en erfaren sportsfisker eller nybegynner, så får du garantert en flott fiskeopplevelse hvis du legger togferien til Tynset. Gjennom kommunen renner Glomma, som kan by på både storgjedde, harr og abbor. Er du på ferie med barn kan innsjøer og tjern være en perfekt start for de yngste fiskerne, slik som ørretfiske i det idylliske fjellvannet Svarttjønna, eller røyefiske i Savalen.

Naturopplevelser fra hesteryggen

Tynset er omgitt av nasjonalparker. Disse kan utforskes til fots, men er du litt mer eventyrlysten kan du oppleve dem fra hesteryggen. Et lite stykke utenfor sentrum finner du Savalen hestesenter. Her kan du bli med på korte og lange rideturer som tar deg med inn i de vakre nasjonalparkområdene. Både turer og hester tilpasses ditt nivå, og du trenger ingen tidligere erfaring for å bli med. Dette er en minnerik måte å utforske den vakre naturen på, og passer perfekt hvis du er på familieferie og alle ikke er like glade i å bruke beina.

Opera i vill natur

Hvis du legger togturen innom i sommerferien kan du få med deg en ganske annerledes operaopplevelse. På setervangen i Svarthammerlia, langt inn i fjellheimen, ligger en operascene som er omgjort fra et gammel fjøs. Første helg i juli hvert år settes det opp en unik og populær operaforestilling her. Opera Di Setra vil garantert gi deg en musikalsk naturopplevelse du sent vil glemme.

Norsk Spekematfestival 8.-10. juni.

Det tørre og kjølige innlandsklimaet gjør at Tynset er et godt egnet sted for spekematproduksjon. Det feirer tettstedet ved å arrangere Norsk Spekematfestival hvert år. Her kan du smake og lære om Norges lange spekemattradisjoner og kjøpe med deg lokale varer som kos til togturen hjem.

Seteroperaen
Seteroperaen: 7.-9. juli er det klart for årets forestilling. Profesjonelle sangere står på scenen, og operaen fremføres på norsk. Foto: Marit Eggen

Flere artikler