Derfor bør du hoppe av toget på Brusand stasjon

Publisert:

Visste du at det lille tettstedet Brusand på Jæren har en syv kilometer lang sandstrand og Norges eneste naturlige lagune?

Brusand er et tettsted i Hå kommune sør på Jæren i Rogaland. Det lille stedet har ikke mer enn 434 innbyggere, men likevel er stedet et mekka for vannsportsentusiaster.

Tettstedet ligger faktisk på en syv kilometer lang sandstrand, og mellom stranda og bygda finnes Norges eneste naturlige lagune. Stedet i seg selv er verdt et besøk, og den vakre naturen kan slå pusten ut av de fleste. Sanddyne- og lagunelandskapet på Brusand-Ogna er unikt i Norge, og området er vernet på grunn av sin vegetasjon. Stedet er også levested for en rekke planter på grunn av velutviklede primærdyner og bakdyner med fuktige dyneenger. Det finnes blant annet noen sjeldne plantearter, slik som jærsøte, jærflangre, firling, strandtistel og orkideen strandmarihånd. I tillegg er det et rikt fugleliv, for deg som vil utforske naturen enda litt mer.

Gode vind- og bølgeforhold

Med Nordsjøen rett ut er strendene på Jæren, inkludert Brusand, kjent for å ha både sterk vind og store bølger. Det tiltrekker seg vannsportsentusiaster fra nært og fjernt, og strendene er perfekt for blant annet kiting, surfing og vindsurfing.

– Vind har vi i bøtter og spann, og dette er det mange som drar nytte av for vann- og vindsport. Det er ypperlig forhold for dette her, og det er et godt miljø. I tillegg er sandstrendene lett tilgjengelige, sier Lars Erling Friestad, konsulent i Hå kommune.

Fra Brusand stasjon er det under fem minutter gange til stranden, og fra togvinduet ser du den flotte sandstranden når toget ruller inn på stasjonen.

Både i 2017 og i 2018 skal surfe-EM arrangeres på Jæren, det sier litt om hvor gode både vind- og bølgeforholdene er! Området har lenge vært et mekka for vann- og vindsport og hvert år arrangeres det flere surfekonkurranser i området. Nordic Surf Games er en av konkurransene som arrangeres årlig i februar, og som tiltrekker seg deltakere fra hele Norden.

Kjent for sine gulrøtter

Brusand er ikke bare kjent for sandstrand og lagune, tettstedet har også Norges største gulrotpakkeri.

– Brusand er nok mest kjent for den syv kilometer lange sandstranden, men også for «gulrot-kongen» Laurits Stokkeland. I tillegg har nok mange spist søndagsmiddagen sin på Jærgarden Kvalbein, forteller Friestad.

Stokkeland driver Norges største gulrotpakkeri og leverer gulrøtter til butikker over det ganske land. Han er godt kjent for rogalendinger, og gården ligger bare en kilometer fra Brusand stasjon.

Minner fra andre verdenskrig

Tettstedet har også merker fra andre verdenskrig, blant annet de såkalte «Hitlertennene» som står langs Nordsjøveien. Hitlertenner var en del av et forsvarsverk som ble bygget på Jæren av Tyskland under andre verdenskrig. Store steinblokker ble plassert i rekker litt opp fra sjøen, for å beskytte mot angrep fra havet. Langs stranden ble det i tillegg lagt brede minefelt.

Er du i området er også Jærmuseet verdt et besøk, eller du kan gå Turistveg Jæren som er 41 kilometer og går mellom Ogne og Bore. På veien kan du blant annet se flere fyrtårn, vakker natur og fugleliv. Det er også mulighet for laksefiske underveis.

Nordic Surf Games på Sele strand
Surfing: Bølgene utenfor Jæren er perfekt for vannsport, slik som surfing. Her fra Nordic Surf Games i februar på Sele strand. Foto: Felix André Skulstad