Vikingfesten i Tønsberg
Foto: Markus Ulrichsen

Derfor bør du besøke disse Vestfold-perlene

Publisert:

Med en rundtur i Vestfold får du oppleve alt fra skjærgård og byliv til Farris og festivaler.

– Byene ligger tett og er knyttet sammen av Vestfoldbanen, hver by har sine særtrekk. Det er kort vei mellom opplevelsene og naturen ligger tett på byopplevelsene. I Vestfold er det kort vei mellom gortex og høye hæler, sier Ellen Larsen i Visit Vestfold.

Tønsberg – Norges eldste by

Tønsberg er Norges eldste by, og har et historisk sus over seg. Byen har tydelige spor fra middelalder og vikingtid, og kombinerer dette med yrende by- og bryggeliv.

– Slottsfjell med Slottsfjelltårnet er byens kjente landemerke, og arena for en av Norges største musikkfestivaler. Ved Slottsfjellet finner du til og med en egen seterkafé, hvor du kan kjøpe rømmegrøt og annen tradisjonell seterkost, forteller Larsen

Byen har flere museer som er verdt et besøk. Men Tønsberg er ikke bare historie, det er også yrende byliv.

– Om sommeren er byen kjent for bryggelivet, her myldrer det nemlig av sommerglade mennesker! Restaurantene ligger tett, og Foynhagen byr på et imponerende konsertprogram med kjente norske artister. Og det beste: alt er innen rekkevidde fra jernbanen, smiler Larsen.

Tips:

Er du i Tønsberg bør du også ta turen til Tjøme, et sommerparadis uten like! Verdens Ende på Tjøme er et landemerke og vippefyrets majestetiske plassering på blankskurte svaberg, med panoramautsikt, er en «selfie» verdt. Her finner du også Norges nyeste nasjonalpark, Færder Nasjonalpark. Det er bussforbindelse fra Tønsberg busstasjon, kort vei fra togstasjonen.

Larvik – pulserende byliv og sjarmerende tettsteder

I Larvik har vann spilt en viktig rolle gjennom alle tider, med alt fra vikingenes etablering av Kaupang, til mineralkilden for Farris og Lågen som lakseelv. Det er ikke uten grunn at kulturhuset heter Bølgen, det sjønære spahotellet heter Farris Bad, eller at Larviks mest kjente mann – Thor Heyerdahl – har brukt havet for sine oppdagelser, sier Larsen videre.

Larvik er en kommune i Vestfold med pulserende byliv og sjarmerende tettsteder.

– Om sommeren er det et yrende kulturliv. Stavernfestivalen byr på internasjonale artister i særklasse, lattermusklene får gjennomgå på sommerens mange show, barn fortrylles av magiske forestillinger og allsangfaktoren rår. 

Larvik er landets største campingkommune, og tettstedet Stavern er også verdt et besøk om du er i nærheten.

– Sentrumsnært i Larvik ligger også Bøkeskogen, en del av vår istidhistorie. Landskapsområdene er så spesielle at de har Geopark-status hos UNESCO, Geo Norvegica, sier Larsen i Visit Vestfold.

Stokke – kyststi og bygdetun

– Omkranset av høyreiste bøketrær ligger Stokke Bygdetun, et levende bygdemuseum med aktiviteter, foredrag og kursvirksomhet i regi av ulike lag og foreninger hele året. Det arrangeres også markeder i gammel tradisjon gjennom året, forteller Larsen.

I Stokke er du også tett på kysten, som i flere av de andre Vestfold-byene. Det er merket kyststi som viser vei til badeplasser, kulturminner, utsiktspunkt og rasteplasser. Sundåsen Fort er også verdt et besøk.

– Festningsanlegget stod ferdig i 1899, og var et utsiktspunkt. I senere tid har fortet vært en arena for flere store konserter. Både kyststien og bygdetunet i Stokke er tilgjengelig fra jernbanen.

Sandefjord – hvalfangerbyen

En oppdagelsesferd i Sandefjord gir rom for aktive utfoldelser, smaksopplevelser av høy klasse, kulturelle impulser, egenpleie og avslappende shopping.

– Hvalfangst har unektelig vært en viktig del av Sandefjords historie. Og Europas eneste spesialmuseum for hval og hvalfangst har sin naturlige plass i sentrum. Kunstneren Knut Steens mektige Hvalfangstmonument er Sandefjords mest fotograferte attraksjon, forteller Larsen i Visit Vestfold.

Det er ellers ingen hemmelighet at sandefjordinger setter pris på god mat, noe som gjenspeiles i byens brede restauranttilbud. Og sjømat er en selvfølge.

– Vinner av Bocuse d’Or 2009, Geir Skeie, står bak byens sjømatrestaurant. Restauranten ligger på bryggekanten og tett ved Brødrene Berggrens fiskemottak og butikk. Nærmere de ferske råvarene kommer du ikke, avslutter Larsen.

Tips:

Er du i Vestfold er det kort vei til Telemark og byer som Skien og Porsgrunn. Sistnevnte er nok mest kjent for porselensfabrikken sin, Porsgrund Porselænsfabrik. De har blant annet produsert de ikoniske Norgesglassene og Bogstad-serviset. Hoveddelen av produksjonen er nå flyttet til Tyskland, men fabrikken er fortsatt Porsgrunns største turistattraksjon. Lokalet huser nå en rekke andre virksomheter, men har også et stort fabrikkutsalg og mulighet til å se produksjon og dekorering av porselen.

Vippefyr i Vestfold
Vippefyr: På Verdens Ende på Tjøme finner du landemerket vippefyret. Foto: Anders Gjengedal / Visitnorway.com