De 7 beste tingene å gjøre på ferie i Stavanger

Se byen fra sin beste side på ferie i Stavanger
Foto: CH / visitnorway.com

Publisert:

Lyst på en storbyferie som både har langstrakte fjorder, høye fjell og hvite strender? På ferie i Stavanger kan du få bruk for både fjellsko, flip-flopper og pensko!

Regionen har ting å gjøre for alle, men er kanskje aller mest kjent for sine mange naturattraksjoner, ved siden av å være Norges oljehovedstad og en studentby med rikt kulturliv. Ved å ta toget til Stavanger blir selve turen også en opplevelse. Toget tar deg gjennom vakker sørlandsnatur og videre ut på Jæren der toget omtrent kjører på de hvite strendene! Fra togvinduet kan du se vannsportentusiastene boltre seg i de ville bølgende. Her får du syv gode grunner til å legge ferien til Stavanger:

1. Preikestolen

Når du er på ferie i Stavanger kan du snøre på deg fjellskoene og besøke den verdensberømte Preikestolen, som er Rogalands best besøkte attraksjon. Preikestolen er 604 meter høy og ruver over Lysefjorden, og er faktisk kåret til verdens flotteste utkikkspunkt av både CNN og Lonely Planet. Fra sentrum til Preikestolen tar det omtrent to timer, og det er flere buss-selskaper, kombinert med ferge, som tar deg dit i høysesongen.

Turen er fire kilometer lang, har en høydeforskjell på 350 meter, og tar omtrent to timer hver vei. Husk kamera og legg gjerne inn litt ekstra tid både underveis og på toppen for bilder av den spektakulære utsikten! Turen passer for alle, men det er tidvis krevende terreng og dere bør beregne ekstra tid om dere har med barn.

2. Lysefjorden:

Lysefjorden er en av Norges mest spektakulære fjorder, og et populært turistmål. Flere av de kjente fotturene i området, som Preikestolen og Kjerag, har utsikt til Lysefjorden. Har du ikke opplevd hvordan Norges fjorder folder seg ut mellom høye fjellsider i vakker norsk natur, kommer dette til å ta pusten fra deg. I sommerhalvåret arrangeres det daglige cruise på Lysefjorden, fra soldekket, eller gjennom store panoramavinduer kan man nyte det vakre landskapet og den storslåtte utsikten til Preikestolen, Kjerag «Fantahålå», gamle gårdsbruk, fosser, geiter, seler og idylliske øyer.

3. Solastranden

Solastranden er en 2,3 kilometer lang sandstrand i Sola kommune, like ved Stavanger Lufthavn Sola. Solastranden er en del av de kjente sandstrendene på Jæren, og er blitt kåret til en av verdens vakreste strender av Sunday Times! Solastranden, og de andre strendene på Jæren, er godt kjent for sine gode vind- og bølgeforhold. Det gjør at vannsportentusiaster fra hele Norge reiser til strendene. Strendene er også perfekt for bading, så finn frem badetøy og flip-flopper og ta turen til Sola!

4. Kongeparken

Klar for en aktivitetsdag for hele familien? Da er Kongeparken stedet for dere! Kongeparken er den største fornøyelsesparken på Vestlandet og har morsomme ting og gjøre for store og små. Tør dere teste ut «Fossen» eller «Bukkerittet»? Eller kanskje dere har lyst til å besøke Freia Sjokoladefabrikk eller Gråtassland? Fornøyelsesparken har noe for enhver smak!

Det går gratis buss fra både Stavanger og Sandnes til Kongeparken alle helger og helligdager i sommerhalvåret. Det går også rutebuss til parken. 

5. Shopping, restauranter og byliv

Togstasjonen ligger rett ved siden av Breiavatnet, midt i sentrum av byen. En tur rundt vannet passer perfekt hvis du skal på byvandring, og det er kun noen få minutters gange ned til havnen i sentrum. Stavanger er en urban og levende by, og både shopping- og restaurantutvalget er stort. Dette gjør byen perfekt til storbyferie. Byen har et godt utvalg av spisesteder for enhver smak, og hvis du vil prøve noe eksklusivt har byen to restauranter med Michelin-stjerne: Sabi Omakase og Re-Naa.

6. Norsk Oljemuseum

Stavanger er Norges oljehovedstad, og hva er vel mer passende enn å besøke museet som er viet til det sorte gullet når du er på ferie i Stavanger? Norsk Oljemuseum ligger i sentrum og er et moderne og interaktivt museum. De besøkende kan oppleve hvordan olje og gass ble til for millioner av år siden, hvordan petroleum blir funnet og produsert, og hvordan ressursene brukes i dag. Museet tar også for seg oljens historie i Norge.

7. Gladmatfestivalen

Gladmat er Nordens største matfestival og arrangeres hver sommer Turister fra hele Norge – og andre steder i Europa, kommer til byen for å oppleve festivalen. Skal du ta tog til byen den helgen, husk å bestille billetter tidlig! Målet med festivalen er å fremme publikums interesse for mat og matkultur, og det er virkelig en opplevelse for sansene! Det koker i sentrum under festivalen, og her er det mulighet for nye gastronomiske opplevelser.

Opplevelser ved Norsk oljemuseum
Museum: Norsk Oljemuseum ligger i Stavanger og er en morsom opplevelse for store og små. Foto: CH - Visitnorway.com

Flere artikler