Åtte ting å gjøre i Bodø denne høsten

Bodø i høstmørke med lysene i alle bygningene langs vannkanten
Foto: Stefan

Publisert:

Ta toget til nordlysets rike og opplev unik natur, morsomme attraksjoner og vakker høststemning.

Fra Trondheim kan du ta Nordlandsbanen nordover til Bodø. Togturen gjennom den spektakulære naturen er verdt reisen alene og toget passerer polarsirkelen i Mo i Rana. Tar du nattoget kan du oppleve midnattssol eller nordlys, alt etter når på året du reiser.

Nordlands største by ligger ytterst på en halvøy ut mot Vestfjorden. Når toget ruller inn på Bodø stasjon er du allerede sentralt i byen. Togstasjonen ligger rett ved vannet og på vei inn til stasjonen får du et innblikk i byens vakre natur, og når byen er kledd i høstens fargesprakende drakt er den ekstra vakker. Når du forlater togstasjonen kan du kjenne den salte og klare sjølufta fra Vestfjorden.  

Dette kan du gjøre på høstturen til Bodø:

Midnattsol og nordlys

Nord-Norge blir ofte kalt for «lysets rike», og dette kallenavnet kommer virkelig til sin rett. Nord for Polarsirkelen er det nemlig spektakulært lys både sommer og vinter og begge sesonger er en vakker opplevelse. Ved å besøke Bodø på høsten er det gode muligheter for å se nordlyset. Det viser sine røde, blå, lilla og grønne bånd over himmelen, og selv om vinteren er den årstiden sannsynligheten for nordlys er størst, er både høsten og våren også nordlys-tid. Lyset er faktisk en av regionens største turistattraksjoner.

Saltstraumen

Saltstraumen er en av verdens sterkeste havstrømmer, og du finner den tre mil sør for Bodø sentrum. Saltstraumen er et eldorado for både dykkere og fiskere, også om høsten, og er også en av de største turistattraksjonene i området. Det er en tidevannsstrøm og oppstår hver sjette time, da passerer det nærmere 400 millioner m3 gjennom det tre kilometer og 150 meter brede sundet mellom Saltfjorden og Skjerstadfjorden. Saltstraumen er en mektig opplevelse, og ved å følge tidevannstabellen kan du besøke området når den er på sitt sterkeste.

Fiske og dykking i Saltstraumen

Er du glad i fiske bør du pakke fiskeutstyret, straumen er nemlig et fiskeeldorado! Her kan du blant annet få sei, torsk, steinbit og kveite. Men husk varmt tøy nå som høstluften er kjølig! Verdens største sei tatt på stang, 22,7 kilo, ble faktisk fisket i Saltstraumen! Å dykke og snorkle her er også en spektakulær opplevelse. Det er et av de mest berømte stedene å dykke i Norge, og du kan se mye fisk, flagrende tareskog, fargerike anemoner og nakensnegler.

Urbane sentrum

Sentrum av byen byr på både gode restaurantopplevelser, shopping og sightseeing – alt med storslått natur i bakgrunnen. Det bor omtrent 50.000 mennesker i byen, og det er en av landets raskest voksende byer. Bodø har et variert utvalg av lokale kunstnere, glassblåsere, keramikere og smykkedesignere, og du kan for eksempel ta deg en shoppingrunde i byens kjøpesenter eller i de mange små spesialbutikkene. Videre har byen et stort musikkmiljø, og bandet Kråkesølv er en av byens stoltheter. Det kan være kaldt og guffent om høsten i Bodø, men den klare høstluften er forfriskende og gjør at det er ekstra deilig å trekke inn på en av de lune kaféene.  

Nordlandsbadet

Lyst til å boltre deg i det våte element? Da er Nordlandsbadet verdt et besøk! Det er et av Norges flotteste og mest moderne badeanlegg, og det er mulig å bade både innen- og utendørs, også om høsten! Det er både bølgebasseng og sklier, så dette passer fint for familien! Badet ligger omtrent 20 minutters gange fra stasjonen, og når høstmørket og den kjølige temperaturen inntar byen, er det ekstra deilig med et varmt bad eller en tur i badstuen.

Norsk Luftfartsmuseum

Besøk Norges nasjonale museum for luftfart, der du kan oppleve luftfartens historie på nært hold. Du kan se berømte og beryktede militære fly som Spitfire, Starfighter, Focke Wulf og Junkers Ju 88, og det er omvisninger hele sommersesongen.

Museet ligger omtrent 20 minutters gange fra togstasjonen, og kun et lite steinkast fra Nordlandsbadet og Bodø Spektrum. 

Om vinteren kan du se nordlyset danse over himmelen, her fra spektakulære Lofoten.
Nordlys: Om vinteren kan du se nordlyset danse over himmelen, her fra spektakulære Lofoten. Foto: Hallvard Kolltveit

Unike naturopplevelser

Byen har nok av opplevelser for deg som vil se den ville naturen Nord-Norge kan by på. Du kan for eksempel vandre og klatre i Børvasstindan, gå på ski i Bodømarka eller se etter havørn langs med kysten. En padletur langs kysten i kajakk er helt klart Instragram-vennlig og en flott opplevelse, da kysten rundt er både spektakulær og har arktisk sjø med en unik sikt. Det er mulig å leie kajakk, og det finnes også flere guidede turer.

Lofoten

Bodø er et perfekt utgangspunkt, og en fin base, for å oppleve resten av nordlandskysten. Øygruppa er kanskje en av de mest kjente stedene i Nord-Norge, og et sted turister fra nær og fjern valfarter til hvert eneste år. Øyene er spesielt kjent for sin storslåtte natur, lange hvite strender, idylliske fiskevær og godt fiske. Lofoten er virkelig stedet for uforglemmelige naturopplevelser, enten om du vil suse nedover fjellsider på ski, klatre bratte fjellvegger eller surfe i et av Norges beste, og verdens nordligste, surfeområder. Stedet er perfekt for å oppleve nordlyset om høsten, og den storslåtte naturen gjør nordlys-bildene ekstra vakre. Surferne lar seg ikke stoppe av kjølig høstvær og kaldt vann, og det er en opplevelse å se de boltre seg i vannet. Fra Bodø kan du ta fly, buss eller båt til Lofoten, eller du kan kjøre egen bil.