Bli med på tur langs tømmerrenna i Vennesla

Tømmerrenna i Vennesla
Foto: Ingvald Ingebretsen

Publisert:

Bli med på tur i flott natur langs «tømmerrenna» i Vennesla. Det blir garantert en opplevelse for liten og stor!

Ta Sørlandsbanen fra Oslo eller Stavanger og til det lille tettstedet Vennesla. Kommer du fra Stavanger tar toget deg forbi det vakre landskapet på Jæren, med lange sandstrender og store bølger. Tar du toget fra Oslo passerer toget blant annet Kongsberg, og Arendal på veien.

Når du kommer til Vennesla bør du absolutt få med deg Setesdalsbanen! Banen var i drift fra 1896-1962 og ble brukt til transport av personer og gods gjennom Setesdalen. Togstrekningen har blitt gjort om til et rullende museum, og du kan nyte en togtur tilbake i tid gjennom naturskjønne omgivelser og naturarv.

Sammen med vår samarbeidspartner Den Norske Turistforening (DNT), ønsker vi å inspirere til turer i den norske naturen. DNT har derfor satt sammen noen fotturer i tilknytning til, eller kort vei fra, togstasjoner i Norge.

Fantastisk utsikt

DNT Sør har satt sammen en fottur på 7,4 kilometer i middels terreng og som tar omtrent to timer. Turen passer for alle, og det er også mulig å gå turen med barnevogn. Hjemveien går gjennom den flotte tømmerrenna, som er en opplevelse i seg selv!

Fra Vennesla kan du ta buss til Grovane bedehus, eller ta Setesdalsbanen de dagene det rullende museet kjører. Det er også bare en halvtimes sykkeltur fra Vennesla stasjon til der turen starter. Turen er full av overraskelser og går gjennom Kvernhusdalen til Kringsjå, videre til Knudane og Almedalen, før du går tømmerrenna tilbake.

Gå den gruslagte bomveien innover Kvernhusdalen i omtrent én kilometer. I det første stikrysset tar du den bratte bomveien nedover mot Kringsjaa og følg veien rett frem. Etterhvert må du klatre over et solid gjerde. Fortsett rett frem, da kommer du etterhvert til en imponerende hytte som er verdt å se! Fortsett den bratte bakken rett frem til Knudetjønn. Gå deretter videre innover til ruinene etter en gammel bygning. Dette er et perfekt sted for en liten lunsjpause.

Et unikt kulturminne

Etter en pust i bakken og at maten er fortært, starter du på samme vei tilbake. Omtrent 500 meter etter den flotte hytta, kan du enkelt hoppe opp i tømmerrenna. Tømmerrenna på Tusenfryd, Hunderfossen og i Dyreparken er morsomme, men dette er den virkelige renna!

Hele renna er fire kilometer lang, og ble bygget i etterkrigsårene for å få tømmeret forbi strekket Otra med lav vannstand. Den originale tømmerrenna er blitt historisk, og er gjennom årenes løp både blitt restaurert og vernet. Tømmerrenna i Vennesla er den eneste og lengste av sitt slag i Norge.

Du kan gå tømmerrenna omtrent én kilometer, for så å ta trappa ned, gå opp gjennom skogen og til venstre inn på grusveien du startet på tidligere på dagen. Du kan også gå renna videre til Steinfossen. Hvis du har lyst til å se mer, kan du gå den fire kilometer stien frem og tilbake. Hele stien går fra Steinfossen til Beihølen, og stien går stedvis ved siden av Setesdalsbanen. Underveis på turen kan du se en rekke jettegryter, gå over to hengebruer og gjennom en lang og lav tunnel. Turen er verdt et besøk!

Tømmerrenna passer for alle
Passer for alle: Turen passer for alle, både liten og stor.