Besøk Råde for vakker skjærgård og lang historie

Rubingen camping i Råde
Foto: Christine Bergby

Publisert:

Tar du toget til Råde, «bygda mellom byene», har du kort vei til resten av Østfolds attraksjoner. Men først kan du sjekke ut noe av det bygda har å by på.

Jordbruks- og industrikommunen ligger mellom Moss, Sarpsborg og Fredrikstad, og har flere interessante opplevelser både for deg som er historieinteressert og for deg som vil nyte norsk sommer i skjærgården.

– Karlshus, som er tettstedet der togstasjonen ligger, er en gammel kulturbygd med rike forhistoriske funn. Det er blant annet funnet steinalderboplasser ved Vansjø, de eldste er faktisk fra 3 000 år før Kristus. Det er også noen forhistoriske gravplasser ved Råde kirke, forteller Ann Cathrin Werner Olsen, kommunikasjonssjef i Råde kommune.

Bygdetun og skjærgård

Midt i Karlshus sentrum finner du Råde bygdetun, som består av bygninger fra 1700- og 1800-tallet.

– Bygdetunet har en flott linsamling. I Teltbua ved bygdetunet ligger også Råde Forsvarsmuseum, der kan du se en samling som gir innblikk i det norske forsvarets historie med vekt på lokal tilknytning, forklarer Werner Olsen videre.

Den gamle konge- og pilegrimsveien følger endemorenen fra istiden gjennom Råde, og fra kommunehuset går det en merket sti.

Fra Råde stasjon går det buss noen ganger daglig til tettstedet Saltnes ved sjøen, i tillegg har kommunen Flexx-ordning, som gjør at du kan reise innad i kommunen. Saltnes er et paradis om sommeren med sin flotte skjærgård, og er du ute etter å nyte strand- eller båtliv – er dette stedet for deg.

– Det går også 32 kilometer med merket kyststi gjennom kommunen. Det er mange bademuligheter, blant annet i Saltnes med badestranden Saltholmen og Rubingen Camping, og på Oven med nydelig sandstrand og camping, avslutter Werner Olsen.

Idylliske Fredrikstad

Fra Råde er det kort vei til de andre Østfold-byene som Moss og Fredrikstad, samt stedene Rygge og Hvaler. Fredrikstad, som er Østfolds største by, har mye å by på for liten og stor. Gamlebyen er blant annet et vakkert skue og verdt turen. Du kan hoppe på toget, gå av på Fredrikstad stasjon og ta båten noen hundre meter fra stasjonen og rett til Gamlebyen.

– Gamlebyen er Nordens eldste festningsby, og et sted du må besøke om du er i nærheten. I hjertet av Gamlebyen ligger også Skandinavias største Modelljernbanesenter, sier Margit Tangen i Visit Fredrikstad og Hvaler.

I byen er det også et bredt kultur- og sportstilbud, i tillegg til den karakteristiske brygga i sentrum. På varme sommerdager koker det på brygga, og du bør absolutt ta turen for å nyte et godt måltid eller bare se på livet.

– Både fra Råde og fra Fredrikstad går det også buss til sommerparadiset Hvaler. Her kan du for eksempel øyhoppe, besøke Ytre Hvaler Nasjonalpark eller se steinkunst, sier Tangen.

Opplevelser for liten og stor

I Moss bør du besøke Galleri F15 og Alby gods på Jeløy, spesielt på deilige sommerdager er dette et flott sted å være. Her er det bystrand og flotte turmuligheter. Møllebyen midt i sentrum er også verdt et besøk, og vandrer du rundt i Moss sentrum kan du se noen av de 120 ulike skulpturene i byen.

Les også: 6 morsomme opplevelser i Sarpsborg.

I Halden er klatreparken Klatring på grensen en slager for hele familien! I tillegg bør Fredriksten Festning besøkes, et flott skue og med vakker utsikt over Halden.

Fredrikstad festning
Festningsby: Gamlebyen er Nordens eldste festningsby. Foto: Erik Hagen

Flere artikler