Bergensbanen er en av verdens vakreste togturer

Bryggen i Bergen
Foto: joaquinaristii/Foap/Visitnorway.com

Publisert:

Med Bergensbanen kan du reise fra en storby til en annen gjennom praktfullt fjellandskap og forbi den mektige isbreen Hardangerjøkulen.

Togturen mellom Oslo og Bergen tar omtrent syv timer, men det er syv timer med praktfull norsk natur. Bergensbanen tar deg gjennom noen av Norges flotteste vinterdestinasjoner som Gol, Geilo og Hallingdal, og toget er en perfekt måte å komme seg mellom to av Norges storbyer. Hvis du vil ha mest mulig ut av dagene, er nattoget en ypperlig mulighet til å reise Norge på tvers mens du sover.

Starter du norgesferien med noen dager i Oslo kan du blant annet besøke Holmenkollen, Oslofjorden, byens mange turistattraksjoner eller oppleve Oslos vakre natur. Tar du Bergensbanen fra Oslo passerer du først Sandvika, Asker, Drammen og Hokksund, før du kommer til Vikersund. Der kan du besøke verdens største hoppbakke, hvor det på vinterstid arrangeres skiflyvning. Der er en spektakulær opplevelse å se mennesker suse gjennom lufta under et skiflygingsrenn!

Videre tar Bergensbanen deg til Hønefoss, og er du litt ekstra interessert i tog kan du her besøke Norsk Samferdselshistorisk Senter, eller spise et bedre måltid på Brasserie Fengselet. Neste stopp på Bergensbanen er vakre Flå, som kanskje er mest kjent for aktivitetsparken Bjørneparken. Her kan dere hilse på bjørn, reptiler og andre dyr, i tillegg til å oppleve andre aktiviteter i parken. Et perfekt stopp med toget hvis du reiser med barn!

Fra Flå kommer vinterdestinasjonene som perler på en snor, Nesbyen, Gol, Ål og Geilo er alle store skiattraksjoner. Her kan du både suse nedover fjellsidene, eller spenne på deg langrennskiene for å legge ut på tur i de milelange løypene. Nesbyen kan by på flotte golfbaner om sommeren og Gol har en vakker stavkirke som er verdt en titt. Vil du gjøre noe annet enn alpint eller langrenn, kan Ål faktisk by på hundekjøring – en garantert slager for hele familien.

Bergensbanen tar deg deretter videre gjennom et vakkert landskap rundt innsjøen ved Ustaoset, til Haugastøl og Finse stasjon. Finse er faktisk det høyeste punktet på Bergensbanen med sine 1222 meter over havet, og isbreen Hardangerjøkulen ligger her. Visste du at deler av Star Wars er spilt inn på Finse? Scene fra planeten Hoth ble filmet her. Fra Finse kan du også sykle eller gå Rallarvegen, som er et populært turmål for sykkelturister. Rallarvegen er en gammel anleggsvei som ligger tett inntil toglinjen i vakker og majestetisk natur. Det er mulig å leie sykler.

Fra Finse går toget videre til Hallingskeid, før det kjører inn til Myrdal. Dette er knutepunktet for Flåmsbana, som snor seg gjennom et spektakulært landskap ned det stupbratte fjellet fra høyfjellsstasjonen Myrdal til Flåm innerst i Aurlandsfjorden. Har du litt tid til overs er Flåmsbana til Flåm absolutt en naturopplevelse av de sjeldne!

Etter Myrdal nærmer Bergen seg med stormskritt, men først kjører toget gjennom Voss, Dale og Arna. Voss er kanskje mest kjent for Ekstremsportveka, å være hjemstedet til Kari Traa og for skianlegget sitt. Mens Dale på sin side trolig er mest kjent for klesmerket Dale of Norway, som produserer ulltøy.

Bergen er en av Norges største turistbyer og her er det noe for enhver smak. Du kan for eksempel besøke den vakre Bryggen. Byen er flott uansett årstid, men sjansen for sol og oppholdsvær er størst om sommeren. Har du lyst til å se en enda mer spektakulær del av byen, anbefales Fløibanen der du får utsikt over hele Bergen. Byen har også mange alternativer for fotturer, blant annet fjellturen over De syv søstre eller Stoltzenkleiva. Visit Bergen kan gi deg enda flere tips om hva du bør oppleve i vestlandsbyen.

 

Sykkelruten Rallarvegen
Rallarvegen: Rallarvegen er et populært turmål for sykkelturister. Fra Finse kan du sykle i spektakulær natur, nesten rett ved siden av Bergensbanens spor. Foto: Sverre Hjørnevik/visitnorway.com

Flere artikler