Attraksjoner i Oslo: Få tips til ting å gjøre

Bilde av operaen i høstlys
Foto: Tomas Sereda

Publisert:

Oslo-ferien byr på nok av ting å se og gjøre – alt fra urban storbyferie med yrende liv, til høsttur i marka eller adrenalinkick i Holmenkollen.

En storbyferie i Oslo blir aldri kjedelig, uansett hvilken årstid du besøker byen. Allerede når du går av toget på Oslo S merker du det yrende livet og hvordan byen pulserer. Oslo Sentralbanestasjon ligger midt i sentrum og har kort vei til mange flotte opplevelser og attraksjoner. Uansett om du bare har en dag i byen, eller tilbringer hele høstferien i hovedstaden, så er det flust av aktiviteter å velge mellom – både for liten og stor.

Kommer du med toget fra Østfold får du en smakebit av Oslo de siste minuttene av togturen. Gjennom vinduet kan du se Oslofjorden, og når toget nærmer seg hovedstaden ser du både Sørenga, Operaen og de hypermoderne byggene i Bjørvika. 

– Oslo er en spennende by med flotte opplevelser, både kulturelt, gastronomisk og opplevelsesmessig. Byen har mye å by på og spennende museer innenfor et relativt lite område, forteller Charlotte Skogen i Visit Oslo.

Osebergskipet
Osebergskipet: På Vikingskipshuset på Bygdøy kan blant annet Osebergskipet sees Foto: Ukjent/Universitetet i Oslo

Museer og uteliv

Skogen anbefaler alle å besøke Munch-museet og Nasjonalgalleriet for å oppleve kunst, og deretter ta turen til Bygdøy for å oppleve litt av vår historie på Vikingskiphuset, Frammuseet eller Kon-tiki-museet. 

– Deretter kan du ta Bygdøyferga eller bussen tilbake til sentrum og spise en sen lunsj på en av Aker Brygges mange flotte spisesteder. Hvis du fortsatt vil nyte været ute, kan du dra til Vigelandsparken og parkens mange skulpturer. Når kvelden kommer for fullt bør du ta trikken opp til Grünerløkka og utforske bydelens mange spennende restauranter, barer og caféer, forteller Skogen.

Populært langs vannet

Hovedstaden ligger i vannkanten av Oslofjorden, og flere av byens populære områder ligger nettopp der. Besøk gjerne Sørenga, Aker Brygge eller Tjuvholmen, og Operaen i Bjørvika er også verdt et besøk! Mange velger å ta en spasertur på Opera-taket, og gjerne en «selfie» også. Og har du lyst på en kulturopplevelse settes det opp flere stykker i Operaen gjennom året.

Astrup Fearnley-museet ligger på Tjuvholmen, og passer perfekt for både liten og stor. Høsten er en fin tid for å besøke museer, og gjerne ta et avbrekk med en varm kaffe eller kakao på en av byens mange hyggelige kafeer. 

Zipline ned Holmenkollbakken
Adrenalinkick: Å ta zipline ned Holmenkollbakken er ikke for deg med høydeskrekk! Her vil det garantert kile i magen. Foto: Andreas Bache Wiig

Kjenn adrenalinet pumpe

Holmenkollen er også en attraksjon mange velger å besøke under sitt besøk, uansett årstid. Hovedsakelig på grunn av den spektakulære utsikten.

Hopptårnet er åpent for publikum hele året, og du kan gå opp på toppen og nyte utsikten over hele Oslo. Det kribler virkelig i magen når du ser ned! Og vet du hva det kuleste av alt er? Du kan ta en zipline ned hoppbakken og fly gjennom lufta akkurat som skihopperne gjør! Selve linen er 361 meter lang og har en høydeforskjell på 107,5 meter. Her kommer det garantert til å kile i magen!

I fjellet under hoppbakken ligger Skimuseet som åpnet i 1923. Det er verdens eldste spesialmuseum for ski. Det er også mulig å teste skisimulatoren, prøve frisbeegolf, rappellere ned hopptårnet eller prøve seg på skiskyting. Ikke rart Holmenkollen er Norges mest besøkte turistattraksjon og en av verdens mest besøkte idrettsarenaer!

Det er enkelt å flytte seg rundt i Oslo, og avstandene er små. Kollektivtilbudet er godt, og de fleste steder kan du ta trikk, buss eller t-bane. Det er også mulig å leie sykler eller benytte seg av bysyklene.

 – Mye i Oslo er i relativt kort gangavstand fra Oslo S, og kollektivtilbudet er veldig godt. Skal du farte rundt og kombinere flere museer eller attraksjoner, anbefaler jeg å vurdere Oslo Pass. Da får du fri offentlig transport, gratis inngang på en rekke museer og gode rabatter på andre attraksjoner i Oslo, sier Charlotte Skogen i Visit Oslo.

 

Ta turen til vakre Vigelandsparken
Vigelandsparken: Ta turen til vakre Vigelandsparken. Foto: Cherry Mnitan

Ro ned i marka

Oslomarka omkranser byen og det er kort vei til et stort nettverk av turløyper og flotte rekreasjonsområder. Om vinteren er det skiløyper, og resten av året kan du gå, løpe eller sykle milevis på oppmerkede stier og veier. Nå som høsten er over oss, er fargene i marka vakre. Å gå tur i den friske høstlufta blant trær kledd i rødt og gult, er en fin opplevelse – og gir mersmak for mange.

Flere steder i marka er det kaféer og kiosker som holder åpent med servering. Den korte veien fra det urbane livet i hovedstaden til marka som omkranser byen, gjør at det er enkelt å kombinere storbyferie med rekreasjon i rolige omgivelser. Det arrangeres også en rekke løp i området, og du kan for eksempel være med på Sognsvann Rundt Medsols som arrangeres hver eneste onsdag fra april til oktober.

Etter 15. september er bålforbudet opphevet, og det er dermed lov til å tenne bål og grill i skogen. Pakk sekken med pølser og ved, og ta en grillpause på turen, eller ta med en god niste som dere kan nyte underveis.

Her har vi listet opp noen populære attraksjoner i Oslo:

  • Holmenkollen
  • Munch-museet og museumsområdet på Tøyen
  • Vigelandsparken
  • Slottet
  • Tjuvholmen-området og Astrup Fearnley-museet
  • Mathallen
  • Ekebergparken
  • Aker Brygge
  • Grünerløkka