Åtte ting å gjøre i Bodø

Naturen som omkranser Bodø er fantastisk
Foto: Rune Nilsen

Publisert:

Ta toget til nordlysets rike og opplev unik natur og morsomme attraksjoner.

Fra Trondheim kan du ta Nordlandsbanen nordover til Bodø. Togturen gjennom den spektakulære naturen er verdt reisen alene og toget passerer polarsirkelen i Mo i Rana. Tar du nattoget kan du oppleve midnattssol eller nordlys, alt etter når på året du reiser.

Nordlands største by ligger ytterst på en halvøy ut mot Vestfjorden. Når toget ruller inn på Bodø stasjon er du allerede sentralt i byen. Togstasjonen ligger rett ved vannet og på vei inn til stasjonen får du et innblikk i byens vakre natur. Når du forlater togstasjonen kan du kjenne den salte og klare sjølufta fra Vestfjorden. 

Opplev Bodøs storslåtte natur:

Vår liste over ting å gjøre i Bodø

Midnattsol og nordlys

Nord-Norge blir ofte kalt for «lysets rike», og dette kallenavnet kommer virkelig til sin rett.  Nord for Polarsirkelen er det nemlig spektakulært lys både sommer og vinter og begge årstider/sesonger er en vakker opplevelse. Sommernettene er lange og lyse og midt på sommeren er faktisk sola over horisonten hele døgnet. Her kan du nyte de lange sommernettene i vakker natur. Om vinteren er nettene både lange og kalde, og i praksis er det mørketid en måned på vinteren. I teorien har ikke byen mørketid, men på grunn av høye fjell i sør som stenger for sola, så er byen uten sol en måned på vinteren. Men til gjengjeld danser nordlyset over himmelen. Det viser sine røde, lilla, blå og grønne bånd over himmelen, og lyset er en av regionens største turistattraksjoner.

Saltstraumen

Saltstraumen er en av verdens sterkeste havstrømmer, og du finner den tre mil sør for Bodø sentrum. Saltstraumen er et eldorado for både dykkere og fiskere, og er også en av de største turistattraksjonene i området. Det er en tidevannsstrøm og oppstår hver sjette time, da passerer det nærmere 400 millioner m3 gjennom det tre kilometer og 150 meter brede sundet mellom Saltfjorden og Skjerstadfjorden. Saltstraumen er en mektig opplevelse, og ved å følge tidevannstabellen kan du besøke området når den er på sitt sterkeste.

Fiske og dykking i Saltstraumen

Er du glad i fiske bør du pakke fiskeutstyret, straumen er nemlig et fiskeeldorado! Her kan du blant annet få sei, torsk, steinbit og kveite. Verdens største sei tatt på stang, 22,7 kilo, ble faktisk fisket i Saltstraumen! Å dykke og snorkle her er også en spektakulær opplevelse. Det er et av de mest berømte stedene å dykke i Norge, og du kan se mye fisk, flagrende tareskog, fargerike anemoner og nakensnegler.

Urbane sentrum

Sentrum av byen byr på både gode restaurantopplevelser, shopping og sightseeing – alt med storslått natur i bakgrunnen. Det bor omtrent 50.000 mennesker i byen, og det er en av landets raskest voksende byer. Bodø har et variert utvalg av lokale kunstnere, glassblåsere, keramikere og smykkedesignere, og du kan for eksempel ta deg en shoppingrunde i byens kjøpesenter eller i de mange små spesialbutikkene. Videre har byen et stort musikkmiljø, og bandet Kråkesølv er en av byens stoltheter. I august er det to store festivaler i byen, Parkenfestivalen og Nordland Musikkfestuke, og festivalene trekker tusenvis av publikummere.

Nordlandsbadet

Lyst til å boltre deg i det våte element? Da er Nordlandsbadet verdt et besøk! Det er et av Norges flotteste og mest moderne badeanlegg, og det er mulig å bade både innen- og utendørs. Det er også både bølgebasseng og sklier, så dette passer fint for familien! Badet ligger omtrent 20 minutters gange fra stasjonen.

Norsk Luftfartsmuseum

Besøk Norges nasjonale museum for luftfart, der du kan oppleve luftfartens historie på nært hold. Du kan se berømte og beryktede militære fly som Spitfire, Starfighter, Focke Wulf og Junkers Ju 88, og det er omvisninger hele sommersesongen.

Museet ligger omtrent 20 minutters gange fra togstasjonen, og kun et lite steinkast fra Nordlandsbadet og Bodø Spektrum.

Unike naturopplevelser

Byen har nok av opplevelser for deg som vil se den ville naturen Nord-Norge kan by på. Du kan for eksempel vandre og klatre i Børvasstindan, gå på ski i Bodømarka eller se etter havørn langs med kysten. En padletur langs kysten i kajakk er helt klart Instragram-vennlig og en flott opplevelse, da kysten rundt er både spektakulær og har arktisk sjø med en unik sikt. Det er mulig å leie kajakk, og det finnes også flere guidede turer.

Lofoten

Bodø er et perfekt utgangspunkt, og en fin base, for å oppleve resten av nordlandskysten. Øygruppa er kanskje en av de mest kjente stedene i Nord-Norge, og et sted turister fra nær og fjern valfarter til hvert eneste år. Øyene er spesielt kjent for sin storslåtte natur, lange hvite strender, idylliske fiskevær og godt fiske. Lofoten er virkelig stedet for uforglemmelige naturopplevelser, enten om du vil suse nedover fjellsider på ski, klatre bratte fjellvegger eller surfe i et av Norges beste, og verdens nordligste, surfeområder. Stedet er perfekt for å oppleve midnattssol om sommeren og nordlys om vinteren. Fra Bodø kan du ta fly, buss eller båt til Lofoten, eller du kan kjøre egen bil.

Se Nordlyset danse over himmelen
Nordlys: Om vinteren kan du se nordlyset danse over himmelen, her fra spektakulære Lofoten. Foto: Hallvard Kolltveit