Alt dette kan du gjøre i Ås

Fornøyelsesparken Tusenfryd i Ås kommune
Foto: Tusenfryd

Publisert:

Fra Ås stasjon kan du utforske natur og begi deg ut på spennende eventyr. Om du tar turen til Vitenparken eller TusenFryd, vil du uansett oppleve noe nytt i ferien.

1. Ås stasjon

I Ås kan du hoppe av toget og gå rett inn i sommerens kulturopplevelser. På stasjonen er det en rekke utstillinger og konserter. Den historiske stasjonen er en arena som lar lokale musikere og kunstnere uttrykke seg. Her serveres det også mat og drikke for de som ønsker seg en kortreist kulturopplevelse sammen med matbiten.

2. Universitetsparken

Siden 1859 har Ås vært et sentrum for forskning på natur, og i dag ligger Norges miljø- og biovitenskapelige universitet her. De ærverdige bygningene på universitetet har stor kulturhistorisk verdi og i det ene hjørnet av parken står Falsenstøtten. Støtten er til minne om at det var på dette stedet C. M. Falsen skrev utkastet til Norges grunnlov. Rundt de historiske bygningene ligger også et av landets vakreste nyklassisistiske parkanlegg. Her kan du få guidede turer om norsk hagekunst fra 1860 og fram til i dag, eller bare nyte parkens rosarium, staudebed og rododendronanlegg.

3. Vitenparken

Vitenparken er et opplevelsessenter i hjertet av Campus Ås. Her er det et tett program med arrangementer og utstillinger. Fagmiljøene deler de siste oppdagelsene og kunnskapen innen grønn forskning med alle besøkende. Her kan du utvide horisonten med Bok i Parken, mette hode og mage med MatLAB, lytte til Pecha-Kucha foredrag eller leke deg på Teknologiskolen. Med ParkAppen kan du finne zoologiske hemmeligheter, samle en koffert full av nektar eller oppdage alle de spiselige plantene i parken.

4. Årungenvannet

Fra stasjonen kan du gå forbi universitetet med sine gamle ærverdige bygninger og følge de snirklete sykkelstiene helt til Årungenvannet. Her er det et rikt dyreliv og masse aktiviteter på sommeren. Vannet er Norges nasjonalarena for roing, og om sommeren er det ofte både treninger og stevner på vannet. Sjøen er rik på gjedde, abbor, mort og ål. Våtmarksområdet i sydenden er viktig for flere rødlistede arter og østsiden er tilrettelagt turgåere med fine turstier og rasteplasser.

5. TusenFryd

Fra Ås stasjon kan du enkelt reise kollektivt til TusenFryd. Parken har berg- og dalbaner, karuseller, tømmerrenne og radiobiler. De som virkelig vil ha spenning kan prøve seg på SpeedMonster, Spinspider eller ThunderCoaster. På sommeren er badeparken åpen med store sklier, badeelv, basseng og plaskeområde.

6. Da Vinci-broen

Leonardo Da Vinci-broen er en gangbro etter gamle tegninger av Leonardo da Vinci. Broen var en gang i tiden ment for Det Gyldne Horn over Bosporus, men broen ble aldri bygget. Ås fikk dette nasjonale landemerket gjennom Da Vinci-prosjektet til maleren og kunstneren Vebjørn Sand. Sand så tegningene av broen første gang i 1985 og broen ble åpnet i oktober 2001 av dronning Sonja. Du finner denne kunstbroen midt mellom sentrum og TusenFryd i Nygårdskrysset over E18.

7. Historiske Ås kirke

Ås kirke er sommeråpen for besøkende. Her har det stått kirke fra før år 1000. Både fundamentet og gjerdet rundt kirkegården er av steinblokker fra en gammel kirke som stod på samme sted. Glassmaleriene er laget av Per Vigeland i 1930. I 2017 har kirken 150-årsjubileum.

Vitenparken på NMBU
Vitenparken: Opplev de frodige universitetsparkene med ParkAppen. Foto: Vitenparken