Vandrerturer i eventyrlige Ål
Foto: Vegard Breie

8 spennende opplevelser i Ål

Publisert:

Det er kanskje ikke så rart at Bergensbanen sies å være en av verdens vakreste togturer, der den strekker seg gjennom Norges ville natur. Hopper du av toget midt mellom Oslo og Bergen, vil du befinne deg i den lille fjellbygda Ål. Gjemt mellom mektige fjell og store skoger, skjuler det seg et hav av opplevelser – både for store og små.

Tips:

Selv om naturopplevelsene sprer seg utover større områder, er det enkelt å navigere seg rundt. Blant annet ligger Hallingdal Feriepark bare 20 minutters gange fra Ål stasjon. Og med fire-fem avganger om dagen, kan dere være sikre på å rekke alt dere ønsker – i deres eget tempo.

Her er forholdene tilrettelagt for en skikkelig familieferie! Hva med å prøve dere på hundekjøring over snøbelagte vidder, eller rideturer i frisk sommerluft? Uansett hvilken årstid du liker best, er det nok av aktiviteter å ta seg til. Her er noen av våre favoritter:

1. Vintermoro

Når snøen ligger som et langstrakt teppe over fjellene, er det duket for fart og spenning. Ål har tilpasset aktivitetene slik at de passer ethvert ønske og behov. Her kan du følge i tradisjonelle fotspor med langrennsturer eller utfordre deg selv med kitekurs.

2. Langrenn og alpint

Med sine 430 kilometer preparerte skiløyper og to alpinanlegg, er det nok av plass til å boltre seg på ski. Ta med sitteunderlag og nyt stillheten rundt deg, eller inviter familien på kaffe og vafler på en av de mange kafeene langs løypene. Og skulle kulden bite i kinnene, er det godt å vite at du kan trekke innendørs og foran peisen, med en rykende varm kopp kakao i hendene.

3.    Aking

La kjelkene fare i full fart nedover to av Norges lengste akebakker ved Skarslia Ski og akesenter. Bakken er åpen både på dag- og kveldstid, og løypene blir opplyste etter at mørket faller på. Ved behov for ekstra lys så kan man leie hodelykt.

4.   Kiting og kabelbane

Lek deg på både på ski og brett ved Norges eneste kabelbane på flatmark, i området rundt Bergsjøstølen. Slipp fantasien fri, og prøv deg på triks og hopp, eller bare ha det gøy med skilek. Ønsker du å måle kreftene på kiting, tilbyr Kiteskolen opplæring gjennom hele vinteren.

5.   Hundekjøring

Lag minner for livet – hundekjøring er like gøy for store som for små! Bytt på å være hundefører og passasjer, og kjenn hvordan det kribler i magen når hundespannet drar dere avgårde. I Ål tilbys hundekjøringen flere steder, blant annet i Bergsjøområdet og på Torpåsen.     

6.   Vandre i fjellet

Det er ikke bare vinteren som byr på spennende opplevelser i Ål – sommerhalvåret har også mange godbiter på lur. Test ut tilpassede vandreturer for både både sporty fjellgeiter og familier. Dersom du ønsker at barna skal lære hvordan de bruker kart og kompass før fjellturen, kan de trene navigasjonsmusklene på orienteringsløypene ved Leveld og Torpo.

7.   Gøy på hesteryggen

Hos Skarslia Ridesenter kan du velge mellom én time eller en dagstur på hesteryggen.  Islandshestene tar deg med til høyfjellsområder som blant annet Skarslia, Bergsjø, og Varaldset – og du rir alltid i følge med erfarne hestefolk.

8.    Opplev Klatreparken

En morsom aktivitet for hele familien! Utfordre deg selv og de du er glad i med en dag i Klatreparken Høyt og Lavt Hallingdal. Her kan dere velge mellom mange klatreløyper, noen enklere, og noen litt vanskeligere. 

Skarslia Ridesenter
Uerfaren rytter? Ingen problem. Skarslia Ridesenter er åpen for alle. Foto: Vegard Breie

Flere artikler