7 opplevelser langs togstrekningen Vestfossen-Mjøndalen

Vestfossen Kunstlaboratorium
Foto: Nina Ansten, Vestfossen Kunstlaboratorium

Publisert:

Langs elvene i Eiker ligger Vestfossen, Hokksund, Steinberg og Mjøndalen stasjon. Fra disse ærverdige stasjonene er veien kort til de store kultur- og naturopplevelsene i sommer.

På begge sider av Eikerdalen ruver skogkledde høyder. Gjennom dalen renner Drammenselva. I gamledager blomstret papirindustrien her, og i dag har de gamle mursteinsbyggene i dalen gitt plass til et florerende kulturliv, med en rekke kunstmuseer og historiske severdigheter. Den frodige naturen rundt byr også på unike opplevelser, med både viltvoksende orkideer og mange fiskevann.

1. Fisketjern og badeplasser

I områdene rundt Eiker kan du ta toget rett til de gode fiske- og badeplassene. Fra togstasjonene langs Drammenselva kan du gå inn i Finnemarka og Drammensmarka. Her finnes det rikelig med tjern og vann til både abbor- og ørretfiske. Der Vestfosselva munner ut i Fiskumvannet er det en rekke badeplasser med sandstrender, stupebrett og store grøntområder med plass til mange badeglade i sommerferien. Her kan du slå deg ned på et svaberg og nyte solen.

2. Vestfossen Kunstlaboratorium

Fra Vestfossen stasjon er det bare en kort gåtur over elven før du kommer til Vestfossen Kunstlaboratorium. Samtidsmuseet holder til i gamle Vestfos Cellulosefabrik fra 1886. Lokalene som nå rommer samtidskunst, sto tomme i over 20 år, frem til kunstneren Morten Viskum etablerte senteret. Historien har gitt utstillingslokalene en unik ramme for kunstneriske uttrykk.

3. Fossesholm Herregård

Langs Vestfosselva finner du den kulturhistoriske perlen Fossesholm Herregård. Hovedbygningen er i dag museum hvor du kan se de vakre interiørene fra gårdens storhetstid på 1700-tallet. På gårdstunet og områdene rundt er det opplevelser for hele familien. Barna kan kle seg ut som godseiere på gården eller hilse på sauer, høner og påfugl.

4. Glassmuseum og matfestival

Fra Hokksunds stasjonsbygning kan du spasere over Bruhjørnet bru til Nøstetangen norsk glassmuseum. Museet holder til i den Gamle Sorenskrivergården som har ligget på stedet siden 1856. Siden 1741 har stedet vært kjent for sitt hvite og grønne glass. I dag huser gården utstillinger som tar deg tilbake til håndverkshistorien fra stedet. I tillegg arrangeres Eiker Matfestival her hver sensommer. Festivalen fremmer lokal mat og norske tradisjoner.

5. Gulden Kunstverk

Gulden Kunstverk ligger bare 300 meter fra Steinberg stasjon, som er neste stopp etter Hokksund på toglinjen. Norsk-amerikaneren Walter Welo har drevet galleriet i 28 år, med en stadig voksende samling samtidskunst fra inn- og utland. Her kan du se verk fra over 90 kunstnere, blant annet Pushwagner, Håkon Bleken, Aino Jensen, Rolf Nerli og Stein Mehren.

6. Poetiske Portåsen og ville orkideer

Portåsen er en nasjonal møteplass for forfattere og kunstnere innen poesi og lyrikk. Her kan store som små få leselyst og skrivekløe gjennom ulike arrangement på gården. Portåsen var barnehjemmet til den selvlærte dikteren og bondegutten Herman Wildenvey. De idylliske omgivelsene var sentrale for Wildenveys diktning. Naturelskere eller nysgjerrige turgåere kan også få øye på en rekke sjeldne og vakre orkideer. Av de 34 viltvoksende artene av orkideer som finnes i Norge vokser minst 19 av dem i områdene rundt Portåsen.

 

Et møte med samtidskunst
Kunst: På Vestfossen Kunstlaboratorium vises kunst fra hele verden, med et ønske om å gjøre samtidskunst tilgjengelig for alle. Foto: Nina Ansten, Vestfossen Kunstlaboratorium