7 gode grunner til å hoppe av toget på Grorud

Alnastien ved Grorud
Foto: Oslo Bymiljøetaten

Publisert:

Ønsker du deg en grønn byferie i sommer? Når du går av toget på historiske Grorud stasjon, ligger hele bydelen for dine føtter.

Grorud stasjon er omringet av bydelshistorie og kulturminner. Grønne parker og turstier strekker seg gjennom Groruddalen, fra Marka og helt ned til Oslo sentrum. Langs stien finner du en rekke rimelige og inkluderende aktivitetstilbud for en kortreist ferie.

1. Alnastien

Bydelen har et tett nettverk av parker, koblet sammen med et godt gang- og sykkelveisystem i Groruddalen. Rett ved Grorud stasjon går Alnastien, som er en sammenhengende turvei langs Alnaelva. Den idylliske turstien binder sammen de nærmeste aktivitetstilbudene fra Ammerud til Furuset, og er et godt utgangspunkt for å utforske området.

2. Lange dager i parken

Gjennom Groruddalssatsingen har samarbeidet mellom politikere, lokalsamfunnet og spesielt ungdommen skapt flere levende bydelsparker. På lange sommerdager kan du ta turen til Grorudparken øverst i dalen, hvor du finner et stort vann å dyppe føttene i på varme og late dager. Hølaløkka park byr på nydelige vannfall med fredfulle omgivelser, og i Verdensparken er det frodig og lekent for hele familien. Grorud Prestegård er kjent for en vakker hage, og er nå restaurert tilbake til slik den så ut midt på 1800-tallet.

3. Akrobatikk i friluft

Et aktivt lokalsamfunn på Grorud har latt ungdommen sette premissene for aktivitetstilbudet i området. Det byr på helt nye tilbud som parkour-løype i Verdensparken og et stort utendørs treningsanlegg som har fått navnet Ammerudgymmen. Her er det gratis, tilgjengelig og fritt for alle å leke seg utendørs.

4. Badedammer i regnvær og solskinn

Sommerferie midt i byen kan bli varmt, eller regntungt, eller begge deler om hverandre. Nordtvet svømmehall har innendørsbasseng, badstu og kafé. Her kan du ta deg en svømmetur uansett vær. Da Steinbruvannet skulle bli til drikkevann for Oslo-innbyggerne i 1936 ble det bygget en stor demning i bekken fra Steinbruvann. Dammen har siden da vært en yndet badeplass på strålende sommerdager.

5. Splitter nye klatreparker

Oslo Klatrepark åpnet i 2016, og har syv klatreløyper i trekronene på Bånkall. Klatreparken byr på mye moro med fem zipline-løyper og en eventyrløype. Her får du vill og vakker natur midt i byen og sommercamp for barn og unge hvert år. I Ammerudtunellen er det helt nye klatrevegger for alle som vil prøve seg i litt tryggere omgivelser. Tunnelen er alltid åpen og helt gratis.

6. Grorudgranitt og bydelshistorie

Vannet fra Alnaelva og nye Grorud jernbanestasjon i 1854 gjorde Grorud til et industrielt midtpunkt i Oslo. Kobbergruver, høvleri, tekstilfabrikk og granittbrudd blomstret i bydelen. I steinbruddet hogde man ut bergarten grefsensyenitt, kjært omtalt som Grorudgranitt. Denne steinen finner du i byggverk over hele Oslo, blant annet i Universitetet i Oslo, Slottet og i løvene foran Stortinget. Selv før industrien har det alltid vært aktivitet i bydelen, og gårdsdrift kan spores helt tilbake til middelalderen, som gjør bydelen rik på kulturminner.

7. Trygve Lies hjem

Trygve Lie var arbeidergutten fra Groruddalen som gikk hen og ble FNs første generalsekretær i 1946. Lie var utenriksminister i Norge i fire av krigsårene før han ble valgt inn i FN. Han vokste opp i Grorudveien 52. Etter at Trygve Lie bygget opp FNs ikoniske hovedkontor på Manhattan, og var ferdig som generalsekretær, flyttet han tilbake til Grorud. Lie slo seg til ro rett ned i gaten for barndomshjemmet, i krysset mellom Gamleveien og Grorudveien.

Løve i Grorudgranitt
Granitt: Den ikoniske Grorudgranitten ble hentet fra steinbruddet, og havnet på hedersplass mange steder i Oslo. Foto: Stortinget