6 morsomme opplevelser i Sarpsborg

Publisert:

Sarpsborg fylte 1000 år i 2016 og er en by proppfull av aktiviteter – både for deg som ønsker historiske opplevelser, vannaktiviteter eller en inspirerende og lærerik dag på Inspiria.

– Sarpsborg kan by på naturopplevelser både i skog, vann og ved sjøen, mange ulike utendørsaktiviteter og ikke minst mange spennende kulturarrangementer og store festivaler, forteller Didrik Lindskog i iSarpsborg.

Å få dagene til å fly når du er i Sarpsborg er enkelt, det er nok å gjøre for hele familien. Og ankommer du byen med toget, er du allerede nesten midt i sentrum.

– Det er ganske enkelt å komme seg rundt. Togstasjonen ligger bare åtte minutter gange fra torget og bussene rundt i distriktet går ofte. De fleste attraksjonene ligger også ganske nære hverandre, opplyser Lindskog.

Seks ting å gjøre i Sarpsborg:

Hafslund Hovedgård er en av de fineste herregårdene i Norge og en lang rekke kongelige har besøkt gården opp gjennom årene. Den tradisjonsrike og vakre gården er et fredet kulturminne, og er verdt et besøk. Her er det også mulig med omvisning og parken på utsiden av Hafslund Hovedgård er en flott opplevelse.

Inspiria science center er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter som handler om kunnskap. Senteret er en morsom opplevelse for hele familien, og i tillegg til å ha det gøy med kule opplevelser, lærer du også litt om både matte, fysikk, biologi, kjemi og astronomi. Du kan bli med på en tur i verdensrommet og du kan selv være med på å utføre eksperimenter.

Superland er et morsomt sted for både liten og stor! Her kan dere boltre dere både på land og i vann, og tiden flyr raskt med alle aktivitetene Superland har å by på. Aktivitetssenteret er innendørs og passer spesielt godt for barn og familier. Du kan velge mellom å besøke bare Superland på land, eller bare i vann, eller kombinere de to. På land er det klatrebane, klatrevegg, minigolfbane, lekelabyrint og stor ballbinge. I badeland-delen er det bassenger, sklier, badstuer og boblebad. Superland ligger vegg i vegg med Inspiria, og et annet sted i Sarpsborg finnes Eventyrfabrikken som er et innendørs lekeland.

Borgarsyssel Museum ligger rett på utsiden av vollen som Olav den hellige oppførte da han grunnla byen i 1016. Museet har en bygningsmasse som strekker seg fra middelalderen og til andre verdenskrig, og museet rommer gjenstander fra steinalder frem til vår egen tid. Rundt museet er det også et flott parkanlegg og et friluftsmuseum med middelalderhage.

Oldtidsruta er en historisk rundtur som byr på Norges mest konsentrerte samling av oldtidsminner fra bronsealderen og til eldre jernalder. Her kan dere se både gravrøyser, steinringer, bygdeborger og monumentale helleristningsfelt som forteller om våre forfedres hverdag og religiøse forestillinger.

Utforsk byen og området rundt, både for deg som er interessert i natur og som vil ha en aktiv ferie. Sarpsborg har flere vann du kan bade i eller ta en kanotur og det er ikke langt til skjærgården i Skjeberg med flere fine strender og campingmuligheter. Byen har flere golfbaner som du kan bruke, og er du interessert i sport finner du både fotball-, innebandy- og ishockeylag i den øverste divisjonen. Sarpsfossen, som ligger rett utenfor sentrum, er Skandinavias mest vannrike foss og er et varemerke for byen. Fossen har også spilt en viktig rolle for byens industri og utvikling.

 

 

Morro i bassenget på Superland
Gøy: På Superland i Sarpsborg er det mye morsomt å gjøre, både på land og i vann. Foto: Superland

Tips!

Hvis du har litt tid til overs er Sarpsborg et ypperlig utgangspunkt for en tur over grensen til Sverige og storbyferie i Gøteborg. Mange av NSB sine avganger på Østfoldbanen går videre til Sverige, og storbyen er kun en kort togtur unna. Gøteborg har et bredt tilbud av både kultur, restauranter, shopping og natteliv, og fornøyelsesparken Liseberg er verdt et besøk!