5 ting å oppleve i historiske Moelv

Alf Prøysens barndomshjem
Foto: Prøysenhuset

Publisert:

«For her er det solskinn og sang og gitarklang for alle penga og litt om litt er alle blitt i godt humør...» Lite beskriver Hedmarks-byen Moelv bedre enn Alf Prøysens mest kjente vise «Solskinn og sang»!

Visste du at…

  • Mange regner Moelvs opprinnelse til da jernbanen ble åpnet forbi byen i 1894.
  • Helleristningene i Moelv er blant de best bevarte i Norge?
  • Du kan leie Prøysenstua for en hel dag? Perfekt hvis du vil samle storfamilien eller vennegjengen i Prøysens ånd – fylt med historie, kultur, god mat og underholdning!

Det er nærmest umulig ikke å bli i godt humør av den vakre naturen, de hyggelige menneskene og den spennende historien som omringer byen. Skal du på togferie i Norge, er det et flust av grunner til å hoppe av på Moelv stasjon. Her er fem av dem:

1. Blant de best bevarte: Helleristninger

På Steinsholmen i Mjøsa rett utenfor Moelv kan du oppleve de spektakulære helleristningene som anslås å være omtrent 5000 år gamle. 16 elger er risset inn i en stor stein som ligger rett ved stranden. Det er bygget et tak over den i nyere tid, slik at tegningene skal beskyttes mot vær og vind og fortsette å imponere turister i lang tid framover.

2. Mjøsas hvite svane: Skibladner

Vil du oppleve Mjøsa fra sjøsiden, bør du gå om bord på Skibladner – verdens eldste operative hjuldamper. Skipet, som også blir kalt Mjøsas hvite svane, legger daglig til på kaia i Moelv. Er du der i juni, bør du få med deg Gosen Gla’Jazz sin årlige sommerkonsert.

3. Gode, gamle Prøysenstua

Er du fan av Alf Prøysen? Eller vil du introdusere ham for barn og venner? Da bør du ta turen innom Prøysenstua, den folkekjære visesangerens barndomshjem. Fjøset og låven er kopier av det gamle anlegget, men stua er nøyaktig den samme som på 1920-tallet! Du kan til og med se den opprinnelige senga Prøysen ble født i. Det arrangeres jevnlig fortellerstunder i stua, og besøker du kafeen skal du ikke se bort fra at du får med deg en sangstund.

4. Middelalderkirken Ringsaker kirke

Ringsaker kirke er en av de best bevarte middelalderkirkene i Norge. Det opprinnelige bygget er tidfestet til rundt 1100-tallet, mens kirken på slutten av 1200-tallet ble utvidet til sin nåværende kors-kirkeform med gotiske elementer. Kirken er godt besøkt og er også et populært konsertsted på grunn av sin gode akustikk.

5. Norges svar på Stonehenge: Tolvsteinsringen

På Smestadsletta like nord for Moelv ligger Tolvsteinsringen – Norges svar på Stonehenge! Ringen bestående av 12 steiner ble reist i tidlig jernalder for 2000-2500 år siden. Alle steinene har forholdsvis lik størrelse og form, som indikerer at de er nøye utvalgt. Dette er en av de mest særegne fortidsminnene langs Mjøsa. Legenden sier at en person av høy rang er gravlagt i sentrum av ringen.

Ringsaker kirke
Middelalderkirke: Ringsaker kirke ble bygget på 1100-tallet og er viet til Olav den Hellige. Foto: Kirsten Bjerkestrand Tschudi

Flere artikler