Peer Gynt ved Gålåvatnet
Foto: Bård Gundersen, Peer Gynt AS

4 gode grunner til å hoppe av toget på Vinstra

Publisert:

Når du går av toget på Vinstra stasjon er det som å stige inn i et eventyr. Det er nemlig i landskapet som omgir det røde stasjonshuset flere av våre mest kjente norske fortellinger har oppstått.

Visste du at…

-       I år spiller både far og sønn Oftebro Peer Gynt i teateroppsetningen ved Gålåvatnet? Jakob spiller den yngre Peer, mens Nils Ole har rollen som Peer den eldre.

-       Mjølkevegen, som er en av Norges flotteste opplevelsesruter på sykkel, går mellom Vinstra i Gudbrandsdalen og Gol i Hallingdal?

-       Vinstra stasjon er bygget i 1896, og er vernet etter Plan- og bygningsloven?

-       På vinteren tilbyr Visit Gåla en rekke aktiviteter, som hundekjøring, trugetur og kjelkeaking? Sjekk ut visitgala.no for mer info.

1. Gå i Peer Gynts fotspor

Da Henrik Ibsen skrev sitt kanskje mest kjente dikt, tok han utgangspunkt i den sagnomsuste reinjegeren Peer Gynt fra Sødorp – en plass ikke langt unna Vinstra. Statuen av han på perrongen ønsker deg velkommen når du går av toget, og snart befinner du deg i samme landskap som karen som tuktet troll og hang med hulderjenter.

Befinner du deg her i starten av august, må du få med deg den internasjonalt anerkjente teaterforestillingen Peer Gynt ved Gålåvatnet, et storslått stykke som trekker mennesker fra hele verden. Finnes det noe finere enn Ibsens verk med naturen som scene og sola som lys?

2. Bestig fjellveggen

Kanskje føler du deg eventyrlysten etter å ha gått i Peer Gynts fotspor, og er klar for en egen utfordring? Da kan du bryne deg på klatring i fjellveggen på Fagerhøi. Du får hjelp til sikring og å finne riktig vanskelighetsgrad. Kanskje må du prøve deg tre eller syv ganger før du kommer opp, men eventyret er ikke over før alle har nådd toppen! Husk å ta en selfie når veggen er besteget, slik at alle tror deg.

3. Møt skogens konge på safari!

Et ekte eventyr må nesten inneholde et møte med en stor og mektig konge, og det er det gode muligheter for når du har lagt ferien til Vinstra. Gålå Event organiserer elgsafari i naturskjønne omgivelser hvor skogens konge er kjent for å vanke. De lokalkjente guidene vil også ta deg med på steder du kan komme tett på andre norske skogdyr, som rev, hjort og dådyr.

4. Besøk et is-slott!

Når elva Vinstra fryser til is, dannes det fascinerende isformasjoner det er moro å utforske. DNT Gudbrandsdalen arrangerer årlig tur for store og små som vil være isprinser eller isprinsesser for én dag.

Snipp snapp snute, så var kanskje eventyret ute, men på turen hjem er det tid for eventyrstund med nye fortellinger som alle sammen starter med «Det var en gang vi tok toget til Vinstra…»

Peer Gynt på Gålå
Peer du lyver! Peer Gynt på Gålå byr på nye tolkninger av Henrik Ibsens kjente verk. Foto: Bård Gundersen, Peer Gynt AS

Flere artikler