3 gode grunner til å stoppe på Notodden

Publisert:

Notodden er hele Norges blues-by. Festivalen som går av stabelen i begynnelsen av august er en av Nord-Europas største bluesfestivaler, og trekker folk fra fjern og nær. Men festivalen er ikke den eneste grunnen til å gå av toget.

Her er tre andre ting du bør få med deg i byen:

1.

I 2015 kom Notodden på Unescos verdensarvliste som en del av Rjukan-Notodden industriarv. Det var nemlig her verdens første vellykkede industrielle produksjon av gjødsel startet. Gründeren Sam Eyde ville «sette fossen til å gjøre nyttig arbeid for menneskene» og dermed var et industrieventyr av rang i gang for Norge. Besøk Telemarksgalleriet og Lysbuen for resten av historien om en av Norges viktigste oppfinnelser og hvordan Notodden havnet på verdensarvlisten.

2.

Heddal stavkirke er en severdighet du bør få med deg. Den storslåtte kirken med tre tårn har stått i Heddal siden 1200-tallet. Den er en nasjonal kulturskatt fra tiden da Norge var i brytning mellom hedensk og kristen tro, som du kan se på symbolene og ornamentene i kirken. På Kafé Olea like ved kan du nyte hjemmelaget middag og kaker, og på låven finner du en utstilling som viser kirkens historie gjennom 800 år.

3.

Bok & Blueshuset samler mye og variert kultur under ett tak. Huset ligger i gangavstand fra togstasjonen og er verdt et besøk når du er i byen. Ta en runde i Norges eneste bluesmuseum! Her vises utstillingen «Fra bomull til Notodden», om bluesens utvikling fra USA til Europa, til Norge, og til Notodden. Den kjente skuespilleren og blues-vennen Morgan Freeman er hovedforteller. I den interaktive delen av museet finner du filmer og musikk, og i «nerdehjørnet» BlueTube(!) kan du se gjennom en rekke unike videointervjuer. På Bok & Blueshuset arrangeres det også konserter, revyer, quiz, strikkekvelder og dans.

Bok & Blueshuset
Aktivitetssenter for hele familien: I Bok & Blueshuset kan du blant annet se utstillinger, delta på dans og høre på konserter. Foto: Sondre Berget